Candidaţii pentru alegerile locale în sondaje de opinie

Partidele de stânga ar putea realiza câştiguri importante, ca şi partidele nou create…

Campania pentru localele din 14 iunie a început cu un avantaj clar pentru partidele de stânga. Constatarea reiese din cea mai recentă cercetare sociologică realizată de Casa de sondaje CBS-AXA, care mai arată că oamenii îşi îndreaptă atenţia spre formaţiunile nou create, cum ar fi Partidul Nostru al lui Renato Usatîi sau Blocul electoral condus de fostul premier Iurie Leancă, în detrimentul partidelor care au dominat până recent arena politică din Republica Moldova.

Scrutinul din această vară se desfăşoară pe un fundal de nemulţumire populară pentru starea lucrurilor din ţară. Opt din zece persoane intervievate de operatorii CBS-AXA cred că Republica Moldova se îndreaptă spre o direcţie greşită şi doar trei din o sută sunt mulţumiţi de situaţia economică de aici.

Sondajul făcut public astăzi mai denotă şi o scădere a credibilităţii pentru partidele aflate la guvernare, în special cele ce se declară pro-europene. Bunăoară, întrebaţi pentru ce partid şi-ar da votul dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, oamenii au plasat în capul listei Partidul Socialiştilor, urmat de PCRM şi Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi – toate trei pledând pentru reapropiere Chişinăului de Moscova. Locurile patru şi cinci sunt împărţite de Blocul electoral al fostului premier Iurie Leancă şi de Partidul Liberal. Formaţiunile care constituie astăzi coaliţia minoritară – PD şi PLDM ar acumula insuficiente voturi pentru a trece de pragul electoral, se mai arată în cercetare.

Cum se explică acest lucru? Directorul CBS-AXA, sociologul Ion Jigău, susţine că tranzacţiile dubioase din sistemul bancar, ce au căpătat deja denumirea de „furtul secolului” nu au rămas fără atenţie din partea alegătorilor:

„Se vehiculează mult precum că problemele de la BEM au fost generate prin jocuri murdare ale unor persoane aflate la guvernare. În ce măsură sunteţi de acord cu această afirmaţie, i-am întrebat pe oameni. După câte vedeţi, 79,8 % sunt de acord cu această afirmaţie. Practic 80 la sută dintre cetăţenii noştri consideră că de prblemele de la Banca de Economii sunt vinovaţi cei de la guvernare”.

În ce priveşte alegerile pentru primăria capitalei, grosul voturilor va fi împărţit între Dorin Chirtoacă, din partea Partidului Liberal, care candidează pentru un al treilea mandat de primar al Chişinăului, şi Zinaida Greceanîi, înaintată de Partidul Socialiştilor, care a condus în trecut două guverne comuniste. În capitală, anticipează politologul Victor Juc, directorul adjunct al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice din cadrul Academiei de Ştiinţe, votul alegătorilor va avea la bază raţionamente exclusiv geopolitice, spre deosebire de provincie, unde oamenii vor pune pe cântar promisiunile candidaţilor:

„Deja s-a prefigurat o opinie că pe partea stângă vor lupta, în primul tur, Zinaida Grecanîi şi Vasile Chirtoca, pe partea dreaptă Serafim Urechean şi Dorin Chirtoacă, iar alţi doi concurenţi, Oazu Nantoi şi, în special, Ilian Caşu, vor încerca să contabilizeze voturile celor nemulţumiţi, voturile de protest. Însă, în ultima instanţă, lupta se va da între Dorin Chirtoacă şi Zinaida Greceanîi, iar bătălia se va da nu pe probleme de infrastructură, de îmbunătăţire a serviciilor publice, dar va fi, în ultimă instanţă, unul geopolitic şi aici cred eu că şansele contracandidaţilor, pentru moment, sunt 50 la 50. Mult va depinde, iarăşi, de suburbii.”

Analizând avântul din sondaje al partidelor de stânga, Victor Juc constată că acesta s-ar datora, în mare parte, eşecului formaţiunilor declarate pro-europene, în special PD şi PLDM, care nu au reuşit să formeze o coaliţie majoritară de guvernare cu liberalii şi, prin urmare, au compromis suportul electoral oferit de alegători la parlamentarele din noiembrie anul trecut.