Libertatea, valoarea mea supremă

Ivan Sveatcenko, în studioul Europei Libere

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu jurnalistul Ivan Sveatcenko.

Născut la 25 septembrie 1978 în oraşul Chişinău. A studiat filologia la Universitatea de Stat din Moldova, din 1995 activează în mass-media ca ziarist, observator parlamentar, redactor-şef. Din 2010 a ocupat funcţia de editor ştiri prime time şi moderator al emisiunilor politice la Publika TV. Autor şi realizator al talkshow-lui „Politprihod”. Vice-preşedinte al ONG-ului „Institutul de Politică Informaţională”.

Luni

Zic să discutăm despre putere și despre oameni.

Nu au fost mulți cei care au ajuns în fotoliul principal al țării. Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin de două ori, cei doi interimari unul după altul – Mihai Ghimpu și Marian Lupu, da, iată și Nicolae Timofti.

Inițial credeam că în republica noastră avem un președinte minunat: nu intră în polemici de clanuri, execută tot ce a promis electoratului parlamentar, care, așa mai camuflat, își cam șterge de el picioarele. Dar se pare că președintele, în țara noastră nu prea mare, anume un asemenea rol și trebuie să aibă. Unul insignifiant și deloc important.

Dar ceva mă irită.

O casă a ridicat, are trei fii și arbori a plantat cu siguranță...

Un bărbat de 66 de ani, iar el mereu bâiguie ceva, se teme de ceva, udă pantalonașii, face bulbuci de salivă, dă din mâini – lăsați-mă cu miliardul vostru! Da, condițiile înțelegerilor politice, președintele le-a realizat, iar în oglindă îi este rușine să se uite, probabil?

Se zice că acum Moldova este condusă de un Ianukovici colectiv, care a pus în practică sloganul preferat al marketologilor – trei în unu. Trei tizi: un Vladimir și ceilalți doi mai pitici. Deștepți, talentați și foarte bogați. Și la ce le servesc toate acestea? Sicriul nu are buzunare, unii din ei au trecut demult deja de patruzeci, iar al treilea are peste șaptezeci de ani. Își iubesc copiii, rudele, ba și țara, cred, o iubesc în felul lor. Cum vin la capitală să locuiască, uită de Corjova, Pitușca sau Lăpușna.

Mai proastă ar fi fost doar alegerea de către popor a șefului statului. Căci numărul real al celor care votează pentru un candidat sau altul constituie o resursă electorală forte. Acum puterea în țară aceasta este deținută doar de către doi politicieni pentru care s-a votat așa: este vorba despre Igor Dodon, care a pierdut alegerile pentru primăria orașului Chișinău (182,5 mii de voturi) și despre Dorin Chirtoacă, care a câștigat cu 187 de mii de voturi.

Pentru deputații din parlament nu votează nimeni, doar pentru partide. Iar în cazul alegerilor directe a președintelui, învingătorul va putea lesne să închidă gura oricărei fracțiuni și un om va putea face cât o jumătate de parlament. Avem așa politicieni inediți, deștepți și onești? Nu prea cunosc.

Președintele actual nu este în stare să își asume responsabilitatea pentru faptele și deciziile sale. Un conjuncturist, carierist, iată cine este stimabilul nostru șef de stat. Nu cumva să cadă drobul de pe horn, să nu-l ucidă pe Ion. Dar președintele a decis să viziteze Găgăuzia, pentru prima oară în trei ani. În program – punerea pietrei de temelie a unei grădinițe de copii în satul Cișmichioi.

Doamne, păzește-l pe președinte.

Marți

Urmăresc activitatea parlamentului moldovenesc timp de douăzeci de ani. A existat o tradiție, cea de a publica un album într-o perfectă ediție poligrafică, dedicată unei noi legislaturi: o sută una fotografii ale deputaților, cu biografii, cu ședințele fracțiunilor și ale comisiilor permanente. Hârtie patinată, printare multicoloră, textele aproape fără erori gramaticale.

Am mai multe albume de acest fel. Ele nu erau de vânzare, erau oferite străinilor, erau repartizate în redacții și jurnaliștilor care erau acreditați în parlament.

Ceea ce mă miră este faptul că numărul deputaților nu se modifică niciodată. În parlamentul moldovenesc activează 25 de oameni. Maximum – treizeci. Iată așa o constatare făcută de Sveatcenko.

Restul – o mlaștină mohorâtă. Oameni care ridică cuminți mâinile și apasă pe butoane. Uneori mlaștina este utilă, dacă este nevoie de niște semnături în plus pentru vreun proiect de lege. Pentru pondere. Uneori mlaștina vorbește la microfoane – când este nevoie să fie susținut prim-ministrul la tribuna principală timp de vreo două ore, să zicem, în timpul audierilor la buget. Atunci întrebările sunt repartizate din timp, cine, după cine și ce va întreba. Așadar, sala de festivități, școala medie. Și dacă să înjumătăţim parlamentul de două ori – nu se va schimba nimic, în afară de economii la cheltuieli bugetare.

Miercuri

Nu știu de ce se consideră că funcția de ministru este una onorabilă. Da, în CV apare un rând important, apoi îl vei putea vinde Occidentului, care va căuta oameni de paie care să gestioneze bugetele granturilor venite din Bruxelles și Washington.

Va fi posibil să ocupi un loc mai călduț.

Ministrului i se pun întrebări, apare la televizor. Stă în clădirea cu birouri ce are adresa: Piața Marii Adunări Naționale, 1. Transport de serviciu. Concediu plătit, prime, vechime în muncă. Stagiul și cunoașterea limbilor străine sunt remunerate adăugător cu ajutorul unor coeficienți multiplicatori.

În rest – este doar un gol. Un gol golit. Chiar și reieșind din simplul fapt că în fotolii de miniștri au fost câteva sute de oameni. Și nimeni nu a făcut mare treabă – doar mai ţinea aprinsă candela agriculturii, scotea bacșiș la vamă, urca pe scara de funcționar sportivi și ecologi, organiza câte o licitație în medicină. Împărțea drumurile, despărțea sistemul apărării și reforma procuraturii.

Iar actualul prim-ministru, Chiril Gaburici, este un om minunat, așa un „Vasile-Tarlev-light’s”. Păcat că este lipsit de drepturi, adică este inutil. Dar dacă președintele este în stare să își joace posac rolul, atunci ce să mai așteptăm de la șeful puterii executive?

Joi

Parlamentul a ratificat acordul dintre Moldova și Agenția UE de colaborare în domeniul sistemului judecătoresc. Vom avea reprezentantul nostru la Haga. Pe lângă aceasta, investigarea activității hoților din sfera bancară trebuie să se producă în alt ritm.

Dar, în general, avem un sistem judecătoresc minunat. Puțin numeros, dar bun. Un pic mucegăit, dar salariile judecătorilor au crescut substanţial. Din Europa au trimis un specialist incoruptibil, pe fostul judecător al Curții Europene pentru Drepturile Omului, Mihai Poalelungi, pentru o reformare generală. Iar acum este nevoie să așteptăm un pic.

Încă un pic, deja jumătate din judecători au fost schimbați, a mai rămas un pic, doi-trei ani, și ar putea să se întâmple minuni! Oamenii înrăiți zic, ce-i drept, că cei două sute de judecători noi din cei patru sute erau numiți nu de Timofti, ci de specialiștii din birourile de pe bulevardul Cantemir. Mint, mint! În primul rând, există un oficiu și pe strada București. În al doilea rând... mai este nevoie de un al doilea rând?

Președintele este el însuși un fost judecător, șeful Curții Supreme de Justiție, cum și ziceam, incoruptibil, iar salariul judecătoresc de o mie de euro este o adevărată fericire.

Cândva am luat un interviu unui fost judecător celebru, impecabil. Un om carismatic, zâmbitor, inteligent. A râs când îi puneam întrebări, ceva a răspuns și a plecat pe Insulele Maldive, să se scufunde în recifii de corali și să se calmeze după demitere. Dând de înțeles celor de la putere: cum i-a fraierit până acum, așa îi va fraieri și în continuare.

Vineri

Ultimul week-end primăvăratic. Să vorbim despre biserică.

E o minciună faptul că în Moldova 98 de procente sunt ortodocși. Da, oamenii care se consideră așa, cred că sunt mulți. Dar Mitropolia Moldovei controlează 15 procente din electorat, ca și Patriarhia rusească. Nu sunt datele mele, e vorba de sociologie.

Mulți intră în biserică, pun o lumânare. Și mai mulți merg în noaptea pascală să sfințească cozonacii și ouăle, slănina și vinul. Iar uneori, în Chișinău, sunt aduși ortodocșii, pentru a protesta. Aceștia sunt puțini, dar numărul lor mic ei îl compensează prin furie, prin furie și strigăte.

Vă amintiți cum urlau acum treisprezece ani, protestând împotriva înregistrării Mitropoliei Basarabiei? Ierarhii superiori amenințau: vine o schismă bisericească, Moldova nu va rezista, se prognozau cruciade locale, eventuale bătăi locale, confruntări crunte. Moldova este în pericol, o primejdie vine dinspre Prut spre Chișinău, în epicentrul ortodoxiei.

Și nimic nu s-a întâmplat.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată după un scandal de durată cu implicarea Strasbourgului. Nu am fost în stare să ieșim singuri din situația delicată, era nevoie de arbitri externi.

Apoi a venit legea despre egalitatea șanselor. Isteria primăvăratică cu acutizarea de la mijlocul lunii mai. „Parteneri de coșmar din vest cultivă în Moldova standarde care sunt împotriva naturii umane”.

Și nimic. Europa s-a asigurat în privința fluxului celor care cer azil politic, iar acutizarea se produce cu regularitate, din fericire, fără victime.

A mai fost și Liga Musulmană și strigăte noi, cu privire la faptul că ce fac ei într-o țară ortodoxă. Și nu s-a întâmplat nimic, nimeni dintre politicieni nu a fost dat afară din biserică, nimeni nu a fost anatemizat, muezinii tac, minaretele sunt virtuale.

O întreagă diavoliadă s-a produs cu pașapoartele și numărul de identificare, atunci când un modest minister de tehnologii informaționale era ridicat la rangul unui antihrist local.

O lună întreagă în jurul parlamentului a stat o șatră ortodoxă, o lună! Umblau cu procesiuni, cântau cu voce tare și sufereau în numele pașapoartelor. Mai greu îi venea mitropolitului, care își are actele de călătorie peste hotare în regulă. Pe de o parte, trebuia de susținut segmentul cel mai activ de enoriași, care la primul șuierat pot să picheteze, să mărșăluiască. Pe de altă parte, pentru ce să te cerți cu guvernul într-o problemă atât de minusculă?

Este oare Moldova o țară tradițională? Dar de unde să iei această ordine tradițională, dacă e să nu-i numim pe ipocriți conservatori?

Vine vara: stabilitatea lipsește, încrederea în ziua de mâine tot, dar există libertatea. Valoarea mea supremă.

***

25 мая

Давайте поговорим о власти — и людях.

Их было немного — людей, добиравшихся до первого кресла. Мирча Снегур, Петр Лучинский, дубль Владимира Воронина, двое подряд исполнявших обязанности — Михай Гимпу и Мариан Лупу, да вот Николай Тимофти.

Я сначала думал, что у нас в республике — прекрасный президент: в разборки не лезет, выполняет все, о чем договорился с избирателями из парламента, а те не совсем откровенно вытирают об него ноги. По идее, президент в нашей небольшой стране и должен играть именно такую роль. Не особо заметную и выдающуюся.

Но надоел.

Дом построен, есть трое сыновей, и деревья явно сажал...

66 лет мужику — а он все время что—то мямлит, чего—то боится, мочит штанишки, пускает слюну, машет руками — отойдите от меня с вашим миллиардом! Да, условия договора президент выполнял — а в зеркало же смотреть стыдно, да?

Говорят, что сейчас Молдовой правит коллективный Янукович, воплотивший на практике любимый лозунг маркетологов — три в одном. Три тезки: один Владимир и два помладше. Умные, талантливые и очень богатые люди. И вот зачем им это? В гробу карманов нет, одним давно за сорок, а третьему — за семьдесят. Детей своих любят, родных любят, да и страну, наверное, тоже по—своему любят. А как в столицу переедут на постоянное место жительства — сразу же полезет какое-нибудь Коржево, а то Питушка или еще какая Лэпушна.

Хуже было бы только всенародное избрание главы государства. Ведь число реально проголосовавших за того или иного кандидата избирателей — это один из самых мощных электоральных ресурсов. Сейчас в стране им обладают лишь два политика, за которых голосовали поименно: это проигравший выборы мэра Кишинева Игорь Додон (182,5 тысячи голосов) и выигравший Дорин Киртоакэ, набравший 187 тысяч.

За депутатов парламента никто не голосует — только за партии. А в случае прямых выборов президента победитель с легкостью сможет закрывать рты любой фракции, и один человек перевесит половину парламента. Есть у нас такие уникальные политики, умные и честные? Что—то не встречал.

Нынешний президент не способен принимать на себя ответственность за поступки и решения. Кадровый, карьерный конъюнктурщик он, наш уважаемый глава государства. Премудрый пескарь — как бы чего не вышло. Зато президент решил побывать в Гагаузии — впервые за три с лишним года. Исторический визит запланирован на эту пятницу, в программе — закладка первого камня нового детского сада в селе Чишмикиой.

Боже, храни президента.

26 мая

Я смотрю на работу молдавского парламента двадцать лет подряд. Была традиция — выпускать полиграфически безупречный альбом, посвященный очередному созыву: сто одна депутатская фотография, с биографиями, а также заседания фракций и постоянных комиссий. Глянцевая бумага, многоцветная печать, тексты почти без ошибок.

У меня много таких альбомов. Их же не продавали — раздавали иностранцам, распространяли по редакциям и журналистам парламентской обоймы.

Так вот, поразительно, но число работающих депутатов не меняется никогда.

В молдавском парламенте работают 25 человек. Максимум — тридцать. Это такая константа Святченко.

Остальные — унылое болото. Люди, послушно поднимающие руки и нажимающие на кнопки. Иногда болото используют, если надо собрать лишние подписи под законопроектом. Для солидности. Иногда болото выступает у микрофонов — когда надо продержать премьера на центральной трибуне не менее двух часов, скажем, во время бюджетных слушаний. Тогда заранее распределяются вопросы, кто за кем и кто что спросит. В общем, актовый зал, средняя школа. И если сократить парламент вдвое — не изменится ничего, кроме бюджетных расходов.

27 мая

Почему-то считается, что должность министра почетна. Ну да, в CV появляется важная строчка, потом ее можно будет продать Западу, который займется поисками свадебных генералов, курирующих бюджеты грантов Брюсселя и Вашингтона. Можно будет претендовать на хлебное место.

Министру задают вопросы, показывают по телевизору. Офисное здание по адресу: Главная площадь, дом один. Служебный транспорт. Оплачиваемый отпуск, премии, трудовой стаж. Выслуга лет и знание иностранных языков оплачивается дополнительно, при помощи умножающих коэффициентов.

А в остальном—то — пустота. Пустейшая пустота. Хотя бы потому, что в министрах за последние двадцать лет побывала уже не одна сотня человек. И почти никто ничего не сделал — так, поддерживал лампадку сельского хозяйства, снимал нагар c таможни, перемещал по служебным лестницам спортсменов и экологов, проводил тендеры в медицине. Пилил на дорогах, распиливал оборону и реформировал прокуратуру.

А нынешний премьер Кирилл Габурич — человек замечательный, такой «Василий-Тарлев-light’s». Жаль только, бесправен, а потому бесполезен. Впрочем, если уж президент годами готов играть свою унылую роль, то чего требовать от главы исполнительной ветви власти?

28 мая

Сегодня парламент ратифицировал соглашение между Молдовой и агентством ЕС по судебному сотрудничеству. Будет у нас свой представитель в Гааге. Кроме того, расследование деятельности воров из банковской сферы должно пойти более интенсивными темпами.

А вообще судебная система у нас прекрасная. Маленькая, но хорошая. Немного покрыта плесенью, но зато зарплаты судьям прибавили. Выписали из Европы неподкупного специалиста — бывшего судью ЕСПЧ Михая Поалелунжь, для окончательной реформы. А теперь надо немного подождать.

Еще совсем немного, уже половину судейского корпуса заменили, осталось чуть-чуть, пара—тройка лет, большие дела творятся! Злые люди, правда, говорят, что двести новых судей из четырехсот утверждал не президент Тимофти, а специалисты офиса на бульваре Кантемира. Врут, врут! Во-первых, есть офис и на улице Букурешть. А во-вторых... да нужно ли во-вторых?

Президент — сам бывший судья, глава Высшей судебной палаты, как я уже говорил, неподкупен, а судейская зарплата в тысячу евро — это ли не счастье.

Как-то раз брал интервью у бывшего судьи, с репутацией — места свободного нет для приговора. Обаятельный человек, улыбчивый, с мозгами. Похохотал он над моими вопросами, что-то там поотвечал, а потом укатил на Мальдивские острова, нырять в коралловых рифах и приводить нервы в порядок после отставки. Намекая власти, что вертеть он всех вас хотел — и будет вертеть.

29 мая

Последний весенний уик-энд, три дня до лета. Поговорим напоследок о церкви.

Это вранье, что в Молдове 98 процентов православных прихожан. Да, людей, относящих себя к ним, наверное, много. Однако Молдавская митрополия располагает электоратом в пределах 15 процентов, — как и российская Патриархия. Это не мои выводы, это социология.

Многие заходят в церковь, ставят свечку. Еще больше идут в пасхальную ночь святить свои куличи да яйца, сало и вино. А иногда в Кишинев свозят ортодоксов, попротестовать. Таких совсем мало, но немногочисленность они компенсируют яркостью, яростью и криками.

Помните, как орали они тринадцать лет назад, протестуя против регистрации Бессарабской митрополии? Высшие иерархи грозили: грядет церковный раскол, Молдова не выстоит, ожидаются локальные крестовые походы, местами вероятны драки, от умеренных до сильных. Молдова в опасности, ползучая угроза пересекла Прут и движется на Кишинев, в наш эпицентр православия.

И — ничего не произошло.

Зарегистрировали Бессарабскую митрополию после затяжного скандала и привлечения Страсбурга. Самим выйти из щекотливой ситуации не получилось, нужны были зарубежные арбитры.

Потом последовал закон о равенстве шансов. Весеннее кликушество с обострением в середине мая. «Ужасные западные партнеры насаждают в Молдове противные самой природе стандарты».

И — ничего. Европа подстраховалась от потока просителей политического убежища, а обострения происходят уже регулярно, по счастью, без пострадавших.

Еще была Мусульманская лига и новые крики — что они творят, в нашей православной стране. И — ничего, никто из политиков от церкви не отлучен, анафему никому не поют, муэдзины молчат, минареты виртуальны.

Еще было совсем уж мракобесие с паспортами и идентификационными номерами, когда скромному министерству информационных технологий пытались навязать роль местного антихриста.

Месяц вокруг парламента кочевал православный табор, месяц! Ходили крестными ходами вокруг, пели громко и страдали во имя паспортов. Сложнее всего было митрополиту, у которого с заграндокументами — все ОК. С одной стороны, надо поддерживать самый активный сегмент прихожан, которые по свистку могут и маршировать, и пикетировать. С другой стороны, зачем ссориться с правительством по такому ничтожному поводу?

Молдова — страна с традиционным укладом? Да где ж его взять, если не называть лицемеров консерваторами?

Впереди — лето: стабильности нет, уверенность в завтрашнем дне отсутствует, зато есть свобода. Высшая моя ценность.

Иван Святченко, г. Кишинев