Astăzi în Moldova și în lume

Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

În Republica Moldova se marchează astăzi printr-o mulțime de acțiuni Ziua Internațională a Copilului. Iată doar câteva dintre ele, programate numai în capitală, potrivit agendei publicate de agenția Moldpres:

Serviciul Stare Civilă organizează evenimentul „Înregistrarea solemnă a naşterii nou-născutului”, în contextul celebrării Concursului Republican cu același generic.

Şeful Serviciului protecţia drepturilor copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Tatiana Crestenco, va ține la sediul agenției IPN o conferință de presă cu tema: „Respectarea drepturilor copilului în Republica Moldova”.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova invită la Inspectoratul General al Poliției de pe strada Tiraspol din capitală evenimentul de premiere a cîştigătorilor concursului online pentru copii „Ce se întîmplă dacă…?”

Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău organizează diverse concursuri de desen pe asfalt, dans, cîntece, începând de la ora 10.00, în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfînt.

Tot de la ora 10, o mie de copii ar urma să viziteze Grădina Zoologică din capitală în cadrul manifestării „Iată aşa-i copilăria!”.

Pentru astăzi sunt programate și câteva evenimente electorale înaintea alegerilor locale de la 14 iunie. Un exemplu: candidatul PLDM la funcția de primar general, Serafim Urechean, va lansa proiectul „Locuințe accesibile pentru fiecare”.

Tot potrivit agendei publicate de Moldpres, Uniunea pensionarilor din Republica Moldova va anunța la o conferință de presă că susţine revendicările Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”.

Din agenda internațională a zilei, publicată de agenției Reuters:

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, vizitează Israelul.

La Geneva are loc a 104-a sesiune a Conferinței Internaționale a Sindicatelor.

În Italia se vor da publicității rezultatele alegerilor locale de duminică.

În România intră în vigoare reducerea Taxei pe Valoare Adăugată la alimente, de la care consumatorii așteaptă o reducere în medie de 12% a prețurilor în magazine.

La centrul Carnegie din Bruxelles are loc o conferință pe tema evoluțiilor din Ucraina, sub titlul întrebător: „Se destramă ordinea mondială de după Războiul Rece?”

La Bonn în Germania începe o reuniune internațională la care 190 de state vor discuta sub egida ONU despre schimbările climaterice globale în speranța elaborării până în decembrie a unui plan de acțiune.

În lume se marchează astăzi nu doar Ziua Internațională a Copilului, ci și a … Părinților, instituită ceva mai recent de Națiunile Unite.