Un ziar în fiecare seară: E-sănătate.md

Invitata serii este Sorina David.

„Anemia rămâne o problemă actuală pentru Republica Moldova. Lucrurile nu se schimbă, deși deja de trei ani avem un program național, menit să prevină patologia generată de carența de fier și acid folic în organism. Astfel, potrivit datelor prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică, incidența prin această patologie rămâne a fi la un nivel destul de înalt. În 2014, de exemplu, numărul celor care au dezvoltat anemie a ajuns la aproximativ 48 de mii. Statisticile sunt și mai îngrijorătoare atunci când vine vorba despre copii. Mai exact, din 10 mii de copii cu vârsta de până la 17 ani, peste 400 suferă de anemie.

Guvernul Gaburici a împlinit săptămâna trecută 100 de zile de activitate. Este primul termen în care Executivul, dar și societatea poate să facă primele totaluri, trecând în revistă realizările, dar și eșecurile. La primele 100 de zile Ministerul Sănătății se poate bucura de unele dintre succesele fostei guvernări, în schimb cea mai mare parte dintre obiectivele stabilite de către partenerii internaționali pur și simplu pot fi trecute la înfrângeri. Pentru primele 100 de zile partenerii internaționalii au stabilit șase obiective importante pentru sectorul de sănătate - aprobarea pachetului de legi Antitutun, aprobarea strategiei naționale de sănătate actualizată, în care să se regăsească reformarea spitalelor prin crearea unui management comun, analiza obțiunilor pentru modificarea legislației din sănătate, dar și racordarea dispozitivelor medicale și medicamentelor la standardele europene.

Pe Sănătate INFO citiți un reportaj despre beneficiile vlăstarilor și semințelor germinate în prevenirea sau chiar tratamentul unor maladii. Citiți despre povestea moldoveanului care reușește să-și mențină sub control diabetul și hipertensiunea arterială, fără ajutorul medicamentelor, ci doar cu ajutorul plantelor. Fie că le mănâncă crude, sub formă de suc sau ceai, acestea îi înlocuiesc deja de mai mult timp tratamentul medicamentos, cu care așa și nu a reușit să se obișnuiască. Și medicii recunosc eficacitatea tratamentului naturist, însă spun că acesta nu poate înlocui în totalitate medicamentele, mai ales în situațiile când maladia este în stadiu avansat.

Ministerul Sănătății este vizat din nou într-un dosar penal. Procurorii spun că autoritatea s-ar face de vină, deopotrivă cu Agenția de Achiziții Publice, de prejudicierea bugetului de stat. La sfârșitul anului 2013, pe vremea fostului ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost cumpărat echipament pentru efectuarea expertizei genetice mult mai scump decât ar costa în mod normal, organizatorii licitației alegând cea mai scumpă ofertă. Mai grav este că echipamentul nici nu poate fi folosit acum, deoarece laboratorul unde trebuia amplasat nu a fost nici măcar proiectat.”

t