Ultimele alegeri parlamentare, dar chiar și unele din cele mai recente sondaje efectuate, ne-au lăsat să avem în mod paradoxal senzația că vectorul pro-rusesc devine tot mai puternic, iar partidele pro-ruse tot mai populare. Spun paradoxal, pentru că, ținînd cont de evenimentele din Ucraina care se cam întețesc în ultima vreme, electoratul în mod normal ar fi trebuit să se îndepărteze de opțiunile pro-rusești care ne promit o cvazi-integrare răsăriteană euro-asiatică.
Apariția peste noapte a unui partid nou socialist care a luat peste 20% în alegeri cred că a alarmat un pic spiritele, dar dacă ne uităm atent la procentul pe care-l are în comun cu partidul comuniștilor, atunci vedem că acesta este undeva cu 1-2% mai mic decît procentajul obținut de PCRM în alegerile parlamentare din 2010. Aceasta demonstrează că de fapt electoratul nostalgic pro-comunist este în scădere. Prezența masivă a socialiștilor în Parlament va impulsiona electoratul pro-unionist să-și fortifice și ei pozițiile la următoarele alegeri parlamentare.
Toate aceste elemente care ne arată o ușoară re-orientare a electoratului de la vectorul european nu sunt decît manevre ale actualilor guvernanți care vor să se mențină la guvernare în ciuda corupției infernale și furturilor de miliarde. Ei folosesc aceste elemente pe post de sperietoare astfel ca să țină electoratul pro-european grămadă chiar dacă nu se pot lăuda cu mari reușite la capitolul reforme - cerute cu insistență de către UE. Această orientare pro-rusă nu poate avea o justificare logică și sunt sigur că dacă nu la aceste alegeri locale, atunci la următoarele alegeri parlamentare această falsă orientare pro-rusă vă fi definitiv compromisă.
Sper mult ca la alegerile locale mai multă lume să se deștepte și să înțeleagă că nu putem opta pentru o apropiere de un spațiu care generează instabilitate și sărăcie, ci trebuie să continuăm și să urmăm consecvent vectorul pro-european, și într-un final să ne apropiem mai mult de un spațiu cu mai multă democrație, mai multă stabilitate și desigur mai multă prosperitate. Iar ca să accelerăm acest proces, atunci trebuie să votăm ne-condiționat partidele care încă nu au fost plenar la guvernare și care încă nu au access în Parlament.
Acum, că să răspundem la ce să ne aștepăm de la aceste alegeri locale, cred că trebuie să ne amintim că în 2011 PL, PD și PLDM au luat împreună undeva 59% din sufragii, iar comuniștii au obțiinut aproape 39%. În condițiile în care avem o coaliție de guvernare tacită între PD-PLDM și PCRM, cred că PL își va fortifica scorul înregistrat la nivel local și ar putea chiar să-și dubleze cele 11% obținute în 2011.
Ce ține de socialiști, atunci aici lucrurile s-ar putea inversa și comuniștii să-și păstreze o parte mai mare din cele 39% obținute în 2011 - astfel comuniștii ar putea lua vreo 20-25%, iar socialiștii restul. PLDM și PSRM ar putea avea aproximativ același scor așa cum s-a întâmplat la parlamentare. PD va pierde și el ceva procente în comparație cu rezultatele din 2011. Respectiv, PL, PD și PLDM vor obține împreună undeva 53-55%.