Președintele Grupului PPE, Manfred Weber, a solicitat Parlamentului European și Comisiei Europene să analizeze situația din România, unde parlamentul a respins solicitarea DNA de încuviințare urmăririi penale a premierului. Într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere politicianul bavarez consideră situația creată „dramatică și scandaloasă” prin efectul pe care il are de slăbire a încrederii cetățenilor de rând (nu doar români, ci și din alte țări europene) în justiție și în principiul egalității în fața legii.
Europa Liberă: Domnule Weber, ați cerut Parlamentului European să dezbată situația din România, după ce DNA a solicitat acordul Parlamentului (solicitare deja respinsă) pentru începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta. De ce ar trebui Parlamentul European să dezbată această chestiune?
Manfred Weber: „UE este o comunitate de state constituită pe principiile statului de drept. Toți ne-am angajat să respectăm o serie de reguli și principii, iar cel mai important dintre acestea este respectul pentru justiție. Instituțiile de cercetare penală au analizat activitățile dlui Ponta și au formulat acele solicitări către Parlament pentru o serie de încălcări ale legislației cât se poate de clare și concrete. Se pune întrebarea acum dacă urmărirea penală poate începe sau nu în cazul dlui Ponta. Faptul că parlamentul României blochează cercetarea penală, faptul că dl Ponta nu poate fi acum cercetat, după votul din Parlament, este, după părerea noastră, scandalos!”
Europa Liberă: Ce are de gând să facă mai departe PPE în această chestiune?
Manfred Weber: „Vom pune problema pe masa de lucru a Parlamentului European și a Comisiei Europene. Trebuie să apărăm statul de drept din Europa. Legea trebuie să fie aplicată în cazul oricărui cetățean, inclusiv în cazul primului ministru, din orice țară de pe acest continent ar fi el”.
Europa Liberă: Ați descris astăzi în cadrul unei conferințe de presă această situație din România ca ,,foarte dramatică”. Nu este o expresie prea tare?
Manfred Weber: „Este dramatică, pentru că se crează impresia, nu doar în România, dar în întreaga Europă, că legea este doar pentru cetățenii de rând, iar nu și pentru politicieni. Că politicienii sunt deasupra legii. Dl Ponta trebuie să clarifice situația, să găsească o soluție, să permită instituțiilor abilitate să continue procesul de cercetare început”.
Europa Liberă: Vorbiți despre o soluție. Cum ar trebui să arate această soluție pe care dl Ponta ar trebui să o identifice?
Manfred Weber: „În orice țară democratică, o astfel de situație ar fi un motiv suficient pentru ca premierul să își depună mandatul și să demisioneze. Cred că solicitarea președintelui României în acest sens este așadar justificată. Avem nevoie de igienă politică. Este nevoie ca politicienii să nu fie favorizați sau protejați, să răspundă în fața legii exact la fel ca restul cetățenilor”.