Nouă candidați la funcția de primar al Chișinăului într-o confruntare inedită la Odeon

Promo-Lex: „Vrem să dezvoltăm o nouă experienţă în R. Moldova, să scoatem candidaţii în faţa publicului”.

Cu trei zile înaintea alegerilor locale, la cinematograful Odeon din capitală are loc o insolită dezbatere deschisă publicului, a candidaților la funcția de primar general al Chișinăului. Detalii într-o discuție telefonică avută cu puțin timp în urmă cu corespondenta noastră la fața locului.

Dezbaterea electorală de astăzi la care a avut acces publicul larg este o premieră pentru Chişinău. Dezbateri similare au avut loc, zilele trecute, şi în alte localităţi din Republica Moldova.

Pavel Postică de la Promo-Lex, asociaţia care a organizat evenimentul a spus că „Vrem să dezvoltăm o nouă experienţă în Republica Moldova. Să scoatem candidaţii în faţa publicului, nu doar a celui care îi simpatizează.”

Dintre cei 17 candidaţi înscrişi în cursa pentru şefia Capitalei, au acceptat să participe nouă şi anume Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal), Oleg Brega („Democraţia Acasă”), Ilian Caşu (Partidul Nostru), Mihail Cîrlig (Partidul Popular), Elizaveta Moscaliciuc (Partidul „Renaştere”), Anatolie Prohniţchi (Partidul Verde Ecologist), Tatiana Tomacu („Patrioţii Moldovei”), Valerii Klimenco (Mişcarea social-politică „Ravnopravie”) şi Timotei Ţurcanu (Partidul naţional Liberal). Concurenţii au motivat de ce candidează la funcţia de primar al capitalei, de ce ar merita să fie votaţi şi cum au de gând să soluţioneze cele mai stringente probleme ale capitalei.

Spiritele s-au încins la cea mai interactivă parte a dezbaterii, când publicul prezent în sala i-a luat la întrebări pe candidaţi. Un locuitor al capitalei, ajuns la vârsta înţelepciunii, s-a adresat concurenţilor electorali cu apelul „Dacă murdăreşti pe cineva, te murdăreşti pe tine, în primul rând.”

Sala cinematografului Odeon a fost aproape plină. Parte din cei care au venit să vizioneze dezbaterea păreau a fi din echipele de susţinere a concurenţilor.

Un sondaj recent realizat de Asociaţia Promo-Lex despre cum şi de unde se informează alegătorii constată că doar 13% din respondenţi o fac participând la întâlnirile directe cu concurenţii electorali.