Ziua Naţională a Rusiei este sărbătorită la Chişinău cu un concert susţinut de vedetele ruse Dima Bilan, formaţia Samoţvetî, cunoscută mai ales în perioada sovietică şi formaţia autohtonă Zdop şi Zdup. Organizatorii - Asociaţia „Prietenii Rusiei în Moldova” – intenţionau să desfăşoare concertul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, însă au fost refuzaţi de Primărie din cauză că Bulevardul central al capitalei a intrat în reparaţii. Locaţiile alternative nu au fost pe placul Asociaţiei, care a obţinut acordul Mitropoliei Moldovei pentru a organiza concentrul în scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”, din imediata apropiere a Guvernului, decizie criticată dur de Primăria Chişinăului.
În timp ce pagina oficială a Mitropoliei Moldovei anunţă că evenimentul dedicat Zilei Naţionale a Rusiei se poate desfăşura doar cu acordul administraţiei publice-locale, declinându-şi astfel implicarea, Primaria Chişinăului a publicat astăzi scrisoarea Asociaţiei „Prietenii Rusiei în Moldova” care cere Mitropoliei permisiunea să organizeze concertul în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”. Pe această scrisoare este pusă ştampila Mitropoliei şi semnătura secretarului instituţiei, Vadim Cheibaş.
Astfel, concertul are loc în centrul capitalei în pofida refuzului municipalităţii, iar organizatorii, spune şeful serviciului de presă al Primăriei, Vadim Brânzaniuc, se pot alege maxim cu o pedeapsă contravenţională pentru că nu s-au supus deciziei administraţiei publice locale: „Iată aici e marea neînţelegere, or legea nu prevede ce am putea întreprinde în asemenea situaţie. Din câte ştiu, poliţia a întocmit un proces verbal contravenţional, dar, mai departe, vedem”.
Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 9 iunie, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a negat faptul formaţiunea sa ar avea o implicare în organizarea acestui concert.
Întâmplător sau nu, astăzi, imediat ce invitaţii de la Moscova, cântăreţul Dima Bilan şi formaţia Samoţvetî, au aterizat pe Aeroportul Chişinău, au fost salutaţi de Igor Dodon. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook poze cu interpretul rus Dima Bilan, însoţite de mesajul: „Concertul va avea loc indiferent de vreme! Dima Bilan şi băieţii din legendara grupă Samoţvetî au ajuns deja la Chişinău”. Postarea însă a fost ştearsă după ce pozele au ajuns în presă, liderul PSRM declarând mai târziu că s-a aflat din întâmplare la Aeroport.
Editorialistul „Ziarului Naţional”, Nicolae Negru ,susţine că nu îşi aminteşte ca în anii trecuţi Ziua Naţională a Rusiei să fie sărbătorită cu un concert în centrul capitalei, prin urmare, crede el, evenimentul ar avea, mai degrabă, un iz electoral: „Orice s-ar spune, e clar că e vorba de alegeri, e legat acest concert de campania electorală. Este o modalitate de a fenta legislaţia Republicii Moldova şi asta, desigur, nu este acceptabil. Pe de altă parte, trebuie să spunem că s-au implicat şi anumite structuri, care, de fapt, ar trebui să fie în afara politicului cum este, de exemplu, Mitropolia Moldovei. Ea trebuia cu fermitate să răspundă „nu” intenţiei de organizare a unui concertul în parcul Catedralei. Catedrala, după câte ştiu eu, era destinată pentru altceva”.
Potrivit legislaţiei, cetăţenii altor state nu au dreptul să facă agitaţie electorală în Republica Moldova, prin urmare, concertele electorale cu artişti străini care ar îndemna oamenii să-şi dea votul pentru un candidat sau altul sunt ilegale. Nu însă şi concertele organizate de asociaţii obşteşti sau... cluburi de fotbal.
Bunăoară, pentru mâine, la Orhei este anunţat un concert organizat de FC Milsami, prilejuit de aniversarea a zece ani de la fondarea clubului şi la care participă cântăreaţa din Federaţia Rusă, Jasmin, soţia controversatului om de afaceri Ilan Shor, tot el proprietarul clubului Milsami. Faptul că Ilan Shor candidează la primăria oraşului ridică semne de întrebare în privinţa onestităţii concurentului electoral, or procedeul la care recurge acesta este nimic altceva decât un PR electoral ascuns, constată expertul Asociaţiei „Promo-Lex”, Pavel Postica:
„Transferul de imagine întotdeauna a avut loc şi întotdeauna politicienii au profitat de transferul de imagine de la o persoană care are o anumită imagine spre un partid. Deja faptul că se întâmplă în campania electorală este evident că ei încearcă şi pe această cale să atragă anumite voturi”.
Potrivit legislaţiei, vineri, 12 iunie, este ultima zi în care concurenţii mai pot desfăşura agitaţie electorală.