Andrei Volentir: „Îndemn alegătorii să-și facă datoria de cetățean în mod conștincios”

Interviul dimineții cu secretarul Comisiei Electorale Centrale.

Campania electorală pentru locale este pe ultima sută de metri; duminică urmează să fie aleși edilii din 898 de primării și reprezentanții în consiliile locale și raionale.

Despre problemele din timpul campaniei am discutat în ajun cu secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir.

Andrei Volentir: „În fiecare scrutin concurenţii electorali devin din ce în ce mai inventivi, îşi ajustează mesajele electorale la aşteptările alegătorului. În al doilea rând, îşi modernizează mijloacele de comunicare cu alegătorii.

Din punct de vedere al încălcărilor, aş zice că în acest scrutin au devenit mai puţine, concurenţii electorali au devenit mai prudenţi, cred că pornind de la precedentul pe care l-am avut în alegerile parlamentare trecute, când un concurent electoral a fost exclus din cursă. În această campanie, majoritatea concurenţilor sunt foarte prudenţi, cel puţin din punct de vedere al finanţelor folosite în această campanie.”

Europa Liberă: Comisia a solicitat concurenţilor electorali, Partidului Socialiştilor şi Partidului politic Partidul Nostru să prezinte documente confirmative privind sursa mijloacelor băneşti raportate la CEC. Cu ce s-a soldat această cerere?

Andrei Volentir: „Şi sub acest aspect concurenţii au devenit mai inventivi. Este vorba că legislaţia a prevăzut foarte clar modul de raportare a donaţiilor primite de partide. Cotizaţiile membrilor de partid însă, care sunt acumulate pe parcursul anului, inclusiv în perioada celor două luni care coincid cu campania electorală, a rămas cumva nereglementată.

Din acest considerent, unele partide îşi camuflează donaţiile membrilor sub formă de cotizaţii pentru a scăpa de transparenţă, pentru a scăpa de obligaţia de a raporta toate datele de identificare a persoanelor. Ne-am alarmat când am văzut că partidele politice acumulează milioane de lei sub formă de cotizaţii de membru şi le varsă în fondurile electorale.

Pentru a asigura egalitatea de tratament, am socotit necesar de a cere acelor partide date suplimentare despre persoanele fizice care cotizează cu sume mari de bani. Am observat o discrepanţă enormă între sumele cu care cotizează unii membri, în raport cu alţi membri. De exemplu, dacă un membru de partid cotizează cu sume infim de mici, de exemplu 10 lei pe lună, alţi membri de partid cotizează cu sume exorbitante, cum ar fi 30 de mii de lei pe lună, 180 de mii de lei pe lună şi tot aşa.”

Europa Liberă: În aceste cazuri, Comisia electorală şi Inspectoratul fiscal pot interveni?

Andrei Volentir: „Acum suntem în proces de verificare doar a finanţelor folosite în această campanie. Nu se uită de faptul că de la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare alte prevederi ale legii, care au fost deja adoptate şi au fost publicate, doar că vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Aceste reglementări ţin de raportarea financiară anuală a partidelor politice. Or, de la 1 ianuarie, partidele politice care au participat la alegeri şi au obţinut un anumit rezultat vor putea pretinde la anumite sume de bani din bugetul de stat.

Pentru a fi siguri că oferim aceşti bani subiecţilor oneşti, până atunci, urmează să pregătim foarte bine baza noastră normativă. Partidele politice, de pe acum sunt puse prin intervenţiile noastre pe picior de egalitate, unul faţă de altul, ca să nu avem pe urmă contestări după 1 ianuarie. Într-un fel, acum, cu ocazia acestor alegeri, ajutăm partidele politice care colectează cotizaţii de membru de la membrii săi să-şi îmbunătăţească, să-şi reglementeze cumva pe interior această acţiune de colectare a banilor şi să-şi pregătească documentele.

După 1 ianuarie aceste partide vor trebui să raporteze la comisie despre activitatea financiară pe anul trecut, adică pe anul care ne aflăm noi, 2015. Nu după 1 ianuarie ar trebuie să-şi facă regulă, ei fac acum ordine în documentele interne şi atunci vor trebui doar să prezinte sub formă scriptică toate aceste activităţi.”

Europa Liberă: Pe 14 iuie, oamenii aleg nu doar primarul, dar şi consiliile locale. De exemplu, în satul Horodişte, din raionul Călăraşi, câte buletine de vot vor trebui să îndeplinească alegătorii, ori situaţia nu este ca la parlamentare, când se alege concurentul electoral de pe un singur buletin de vot?

Andrei Volentir: „Pentru fiecare tip de scrutin, alegătorul primeşte câte un buletin de vot. Respectiv, în satul pe care l-aţi menţionat au loc simultan trei scrutine: alegerea primarului din sat, alegerea consiliului local din sat şi alegerea consiliului raional, din raionul din care face parte satul respectiv. Alegătorul din acest sat va primi trei buletine de vot pentru a exprima opţiunea pentru trei autorităţi publice locale de diferit nivel. În alte localităţi, cum ar fi cele din suburbiile Municipiului Chişinău, alegătorii pot participa la alegerea a patru autorităţi publice locale, consiliul local din sat, primarul din sat şi consiliul Municipal, respectiv primarul general al Municipiului Chişinău.

Situaţia diferă de la o unitate administrativ-teritorială la altă, funcţie de câte autorităţi publice locale funcţionează în acea unitate administrativ-teritorială. Deja oamenii sunt obişnuiţi cu această procedură din anul 1995 cel puţin, de când noi avem alegeri locale după acelaşi model. Între timp, am avut consilii judeţene în loc de consilii raionale, acum iarăşi avem consilii raionale, dar în fond, situaţia nu s-a schimbat. Alegătorul ştie câte buletine va primi şi noi avem grijă ca să nu se zăpăcească alegătorul. Tipărim buletinele în diferite culori, ca să se distingă.”

Europa Liberă: Până când pot face agitaţie electorală concurenţii înscrişi în liste şi cine verifică cât de oneşti sunt, mai ales în teritoriu?

Andrei Volentir: „Concurenţii electorali pot face agitaţie electorală până în ziua de vineri, ora 12 noaptea. În ziua de sâmbătă şi duminică agitaţia electorală, sub orice formă, este strict interzisă.”

Europa Liberă: Miercuri guvernul a aprobat alocarea unei sume de peste 15 milioane de lei din fondul de rezervă pentru desfăşurarea alegerilor locale. Potrivit ministrului finanţelor, în 2011 au fost cheltuite 44 de milioane, astăzi, se pare că CEC-ul are nevoie de 80 de milioane. Cum se explică această majorare de cheltuieli?

Andrei Volentir: „În primul rând, cursul valutar s-a schimbat. Valuta naţională s-a depreciat cu 50 la sută. Asta a afectat în mod direct toate procurările, iar noi procurăm de la benzină, până la hârtie pentru tiparul buletinelor de vot şi tot felul de rechizite de birou şi aşa mai departe.

Plata funcţionarilor electorali, angajaţi iarăşi s-a mărit, pentru că calculul se porneşte de la suma salariului mediu pe economie stabilit, iar în acest an el este mai mare deja, decât acum patru ani. De fapt, este într-o creştere permanentă. Dacă anul trecut a fost 4200, în anul curent deja este vorba de 4500.

De la an la an acest salariu mediu pe economie creşte, iar în final şi remunerarea membrilor organelor electorale creşte. Pe de altă parte, în 2011 noi nu am avut operatori angajaţi pentru înregistrarea alegătorilor iar în acest an, la al doilea scrutin consecutiv după alegerile parlamentare, noi vom avea această armată de operatori angajaţi. În afară de asta, au apărut şi alte articole de cheltuieli, ceea ce, în final, a condus la majorarea cifrei respective.”

Europa Liberă: La final de interviu, ce mesaj aţi avea pentru alegătorii din Republica Moldova?

Andrei Volentir: „Îndemn alegătorii, în primul rând să îşi facă conştiincios datoria de cetăţean, să meargă la alegeri şi să voteze conştient.”

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Andrei Volentir (CEC)