Rezultatele alegerilor locale generale de duminică – triumf fără glorie al partidelor care-şi pretind vocaţia europeană? De ce alegătorii pro-europeni au preferat să mai voteze o dată pentru „falșii pro-europeni corupți”, care i-au dezamăgit şi insultat, decât să încurajeze revanşa anti-europeană?
O convorbire la temă cu analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul IPP.
Europa Liberă: Şi PLDM, şi PDM, şi PL, şi Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă vorbesc despre rezultate bune, despre succes în alegerile locale de duminică, în special când este vorba de votul politic din consilii. Chiar sunt motive, din punctul Dvs. de vedere, de triumf sau triumfalism, cum ar spune unii, pentru formaţiunile care au părut a fi – cel puţin – detestate până la această oră, dacă este să judecăm după cum se exprimă public numeroşi protestatari?
Arcadie Barbăroşie: „Schimbările destul de importante în raport cu alegerile locale din anul 2011 denotă faptul că electoratul nu este satisfăcut de calitatea guvernării, de calitatea partidelor aflate la guvernare de după anul 2009, performanțele acestora nu au răspuns necesităților alegătorilor. Haideți să ne uităm: Partidul Democrat se pare că a crescut nițel comparativ cu anul 2011, liberal-democrații au căzut, comuniștii au căzut tare de tot, cred că este de fapt prăbușirea totală a Partidului Comuniștilor, dar acesta nu s-a aflat la guvernare decât o foarte scurtă perioadă de timp începând cu ianuarie - februarie anul acesta când a susținut coaliția minoritară.
Au căzut relativ și liberalii, deși s-au aflat în fond în opoziție după anul 2013 și nu au participat la guvernare după alegerile din 30 noiembrie, exact cu același scop - de a-și consolida imaginea și de a-și consolida electoratul, și de a se detașa de practicile corupte ale liberal-democraților și democraților şi în felul acesta de a spune că „noi nu suntem vinovați de ceea ce s-a întâmplat în sistemul financiar-bancar, noi am încercat să combatem corupția”, ceea ce însă nu prea este evident nici măcar în municipiul Chișinău. Lucru acesta nu le-a prea ajutat prin urmare nici liberalilor.
Deci, concluzia principală după mine în aceste alegeri este că electoratul nu mai poate tolera, nu mai vrea să tolereze aceste practici de guvernare defectuoase și electoratul caută o alegere. Dar opțiunile nu au fost prea largi, alternative nu au prea au existat. Electoratul de stânga s-a mutat spre Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru, convențional de stânga, pentru că noi nu prea avem nici stânga, nici dreapta, de aceea la noi liberalii nu sunt liberali, și comuniștii nu sunt comuniști, precum nici socialiștii nu sunt socialiști. Şi Partidul Nostru, din punct de vedere doctrinar, nu se știe ce fel de partid este, nici măcar după denumire.
Electoratul pe care noi convențional îl numim de stânga, adică exact electoratul care în sondaje probabil susținea orientarea spre integrarea în Uniunea Vamală, sau în Uniunea Eurasiatică s-a mutat spre Partidul Socialiștilor, spre Partidul Nostru. Partidul Comuniștilor, care a ocupat o poziție foarte echivocă, iată că se pare că se mișcă încetișor - încetișor spre acel loc de 12% despre care vorbeau mai mulți analiști și experți că ar fi de fapt segmentul care va continua să mai susțină această denumire a unui partid care nu este comunist.”
Europa Liberă: Se poate oare afirma, dle Barbăroșie, totuși acum, iată, că revanșa anti-europeană anunţată a eșuat? Şi asta, cum spunea unul dintre observatori, în ciuda faptului că „dezamăgiți de falșii pro-europeni corupți, moldovenii ar fi urmat să întoarcă țara spre Rusia”?
Arcadie Barbăroşie: „Eu am impresie că se mizează pe vorba aia „proști, dar mulți”. Totuși electoratul nu este așa de prost cum cred politicienii, pentru că Rusia nu este alternativă. Și eu am impresia că deși, iată, o bună parte a electoratului s-a mutat de la Partidului Comuniștilor, care nu și-a exprimat o poziție ferm pro-rusească, ci în mai multe declarații liderii acestui partid, dl Vladimir Voronin a vorbit despre modernizarea europeană a Republicii Moldova… Deci, nu modernizare rusească, nu modernizarea conform modelelor din CSI, dar modernizare europeană. Este un lucru extrem de important și probabil electoratul a simțit ceva în această declarație, pentru că în Rusia nu ne așteaptă modele de modernizare. Rusia trece printr-o criză profundă și electoratul simte lucrul acesta.
Eu nu cred că noi putem vorbi acuma despre o revanșă pro-rusească antieuropeană. Deloc. Eu cred că noi putem vorbi acum despre un potențial protestatar în rândurile societății noastre. Acest potențial s-a manifestat deja, iată, participând la aceste mitinguri de protest, dar și prin faptul cum au votat alegătorii. Da, au încercat să susțină această Platformă Populară Europeană - Iurie Leancă, nu în măsura în care multă lume aștepta, mulți analiști așteptau, nu în acea măsură. Căderea liberal-democraților nu a fost atât de mare, precum au intuit sau precum au spus și foarte multe sondaje de fapt.”
Europa Liberă: Am auzit aprecieri că, iată, votul acesta surprinzător de bun pentru partidele guvernării și cele care au dezamăgit ar fi ca și cum o indulgenţă guvernării să fure în continuare? E cazul, din punctul Dvs. de vedere, pentru vreun reproş electoratului ,sau pentru calificative ruşinoase la adresa acestui electorat pentru faptul că ori că a votat cu guvernarea considerată cinică şi hrăpăreaţă, ori a votat cu politicieni de genul Usatîi, Shor etc?
Arcadie Barbăroşie: „Faptul că au votat cu politicieni gen Usatîi, Shor este încă odată o manifestare a acestui spirit protestatar. De fapt este o declarație - noi vrem alți politicieni la guvernare. Chiar dacă aceștia sunt compromişi, chiar dacă se pare că au dosare penale care nu prea au fost confirmate, totuși aceștia promit schimbări. Chiar dacă au promis schimbarea până la capăt și unele partide aflate la guvernare din 2009, ce nu le-au dus până la capăt.
Nu cred că noi putem vorbi de faptul că electoratul le mai dă un credit de încredere acestora. Eu cred că mai degrabă este – da, noi vă votăm, dar luați aminte că în următoarele alegeri vă vom pedepsi. Este o mare problemă - electoratul nu are alternative prea multe, nu prea are pe cine alege electoratul. Şi eu cred că mesajul electoratului este - noi așteptăm să se consolideze o altă forță care să fie profund diferită de ceea ce avem deocamdată în spațiul nostru politic.”
Europa Liberă: În ce măsură, iată, aceste oraşe cucerite de politicienii „bolizi” ar putea deveni o platformă pentru un proiect politic la scară naţională?
Arcadie Barbăroşie: „Sondajele înaintea alegerilor din 30 noiembrie au demonstrat că Partidul „Patria” pe atunci al lui dl Renato Usatîi, dar nu contează denumirea, ar fi putut intra în Parlament cu 12-13%. Deși e clar că electoratul acestui partid este consolidat undeva în Bălți, Râșcani, partea de nord, în acele orașe care se numeau în mod simbolic „mai roșii”, iar în sud - în Autonomia Găgăuză, în Taraclia. Asta ar putea fi un proiect politic. Depinde cum o să se manifeste dl Usatîi în gestiunea treburilor orașului Bălți, depinde foarte mult cum va reuși dumnealui să lucreze acolo.
Iar Shor pentru mine în Orhei a fost o surpriză, o surpriză pentru că Partidul Renașterii nu prea a avut o importanță mare în trecut în Orhei. Şi asta este fun semnal foarte clar: da, dl Shor a folosit foarte multe slogane populiste în campania sa și eu cred că campania lui ar fi putut fi penalizată din punct de vedere a corespunderii codului electoral, din cauza unor promisiuni gen - voi construi stadion din banii mei, împărțirea cadourilor electorale etc. Cred că poate fi penalizat, dar e de datoria Procuraturii să se ocupe de lucrul acesta. Domnia sa, care vine din spațiul privat, din businessul privat, ar putea demonstra un exemplu de gestiune eficientă a treburilor orașului Orhei. Și atunci, cred că cel puțin Renato Usatîi are un potențial de a deveni proiect politic. Dar depinde pe care segment? Dl Usatîi, care a pornit proiectul său politic cu declarații foarte pro-rusești, foarte pro-Uniunea Vamală, acum devine ceva mai moderat, el încearcă să intre probabil pe electoratul mai indecis privind orientarea geostrategică și pe cel eventual pro-european. Nu face declarații vădit antieuropene. Dar, încă odată, este un semnal de alarmă pentru liberal-democrații şi în special pe democrați. Şi este un semnal pentru elita noastră politică care ar trebuie să se manifeste altfel.”
Europa Liberă: Se anunţă acum eforturi de constituire a unei majorităţi parlamentare. Va fi posibilă o astfel de nouă alianță de guvernare fără rezolvarea problemelor furturilor din bănci, corupţiei etc.?
Arcadie Barbăroşie: „Unica condiție a liberalilor este să fie nominalizat un Procuror General nici măcar din Europa, dar deja agreat de Uniunea Europeană. Le sugerez liberalilor o altă soluție: să fie invitat un prim-ministru din Uniunea Europeană, eventual din Germania, sau dl Băsescu care este liber acum. Partidele, acum la mod serios, toate patru partide care sunt acum într-un posibil proces de negocieri nu ar trebuie să fie interesate în alegeri anticipate. De aceea eu cred că se va constitui o nouă alianță, indiferent că va fi cu comuniștii sau cu liberalii, sau în continuare o coaliție minoritară. Iar alegerile anticipare după mine nu sunt probabile.”
Your browser doesn’t support HTML5