Mihail Saakașvili s-a apucat de treabă la Odesa

Your browser doesn’t support HTML5

Marți și-a luat de mână noul șef al poliției pentru a-l prezenta locuitorilor orașului.

Au trecut mai puțin de trei săptămâni de când a fost investit guvernator al regiunii Odessa, alegere care de la bun început a provocat critici la adresa președintele Petro Poroșenko. Dar fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili pare decis să demonstreze tuturor, mai ales locuitorilor din Odessa, că președintele ucrainean nu a greșit.

Așa că marți s-a plimbat prin oraș, a vorbit despre lupta împotriva corupție – prioritatea mandatului său – și și-a prezentat într-o manieră mai puțin „ortodoxă” noul șef al poliției sau noul șef al luptei împotriva corupției: Giorgi Lortkipanidze, fost ministru adjunct de interne în Georgia.

„Vi-l prezint pe noul șef al poliției” a declarat Saakașvili, întrând cu Lortkipanidze într-un magazin. ”L-am luat cu mine ca să cunoască oamenii, să se familiarizeze cu problemele reale ale orasului iar pentru voi, să știți cu cine să vorbiți” a mai declarat noul guvernator înainte de a pleca mai departe, la piață.

La piață, Saakașvili a vorbit despre una din cele mai serioase probleme ale orașului: drogurile. Traficul cu droguri , tolerat și de cele mai mult ori susținut de poliția locală, a atras atenția Saakașvili.

„Traficul cu droguri la Odessa și în zona turistică este în totalitate în mâinile poliției” le-a declarat Saakașvili jurnaliștilor care-l însoțeau. „Cum spun că luptă cu drogurile, poți fi sigur că mint” a mai spus fostul președintele georgian, implicând că noul său șef de poliție va fi cu totul altfel.

Saakașvili este cunoscut pentru campania susținută pe care a dus-o cu succes în Georgia , împotriva corupție. Mai ales împotriva micii corupții din poliție. Este si unul din motivele pentru care Petro Poroșenko a apelat la serviciile sale.

Al doilea motiv este poziția deschis anti-rusească a lui Saakașvili – poziție care astăzi îl face foarte popular în Ucraina. Poate mai puțin în Georgia natală.

Revenind la turneul de marți al lui Saakașvili prin Odessa, noul guvernator nu a putut evita accentele populiste: ” Uite-te bine la ei, ei sunt șefii tăi, ei își vor spune ce ai de făcut” i-a spus Saakașvili noului șef al poliției, în timp ce arăta spre vânzătorii din piață.

Scurt timp după aceea, cei doi s-au întâlnit cu un vatman furios că linia de tramvai era blocată de o mașină parcată aiurea.

„Unii chiar cred că sunt peste lege” a comentat Saakașvili, urcându-se în tramvaiul blocat. Și din nou, filmat de o echipa de televiziune, Saakașvili și-a prezentat noul șef al poliției și a promis că va „readuce ordinea ” în Odessa.

După care cei doi au coborât din tramvai, s-au urcat în Mercedes-ul care-i adusese în centru și au plecat. Fără să mai vadă dacă și tramvaiul și-a putut continua drumul.

Din 2013, când și-a încheiat mandatul de președinte, Saakașvili trăiește în străinătate după ce anul trecut, în Georgia, a fost acuzat de abuz de putere.

Fostul președinte susține că nu este vinovat și că toate acuzațiile sunt motivate politic.

În 2012 și 2013, partidul lui Saakașvili a pierdut alegerile generale, el pe cele prezidențiale. Ulterior, mulți dintre foștii săi colaboratori au fost anchetați , unii chiar închiși. Statele Unite și Uniunea Europeană s-au declarat îngrijorate de o aparentă campanie politică dirijată împotriva fostului președinte.

Iar numirea sa în funcția de guvernator al regiunii Odessa, care s-a făcut numai după ce a acceptat cetățenia ucraineană, a provocat o nouă dispută în Georgia: dacă să i se retragă sau nu cetățenia georgiană.