Să sperăm că politicienii noștri mai au un pic de responsabilitate...

Jurnalul săptămînal al lui Anatol Golea.

Anatolie Golea – născut la 10 iunie 1965 în s.Clocuşna, r. Ocniţa. Director executiv la Agenția de presă „Infotag”, moderatorul emisiunii «Пятница с Анатолием Голя» la postul de televiziune „RTR-Moldova”. Deţinător al Titlului Onorific „Om emerit” (2001), Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova (2010), Cavaler al Ordinului Republicii (2009). A activat în calitate de reporter al agențiilor de presă ATEM, Moldpress, „Interfax”, Associated Press, France-presse, director general al Postului de televiziune TV-7.Hobby – lectură, volei, schi.

Luni

E început de săptămîna, dar mă trezesc obosit dis-de-dimineață. Nu e de mirare, în week-end am avut multe treburi, duminică a fost ziua alegerilor, până târziu am urmărit procedura de numărare a voturilor. Deja pe la 2 de noapte am înțeles că surprize majore nu vor fi. Rezultatul era previzibil, în linii mari. Comuniştii s-au prăbuşit aproape definitiv, Renato Usatâi a câştigat alegerile la Bălţi, iar Shor - la Orhei. Usatâi la Bălţi – se va discuta mult și în contradictoriu. Poate nu e o variantă bună, dar toate celelalte erau mai proaste. I-am cunoscut pe toți primarii de Balți, de la 90 încoace – Morev, Iovv, Panciuc. Au adus acest municipiu la sapa de lemn. Cu siguranță, Usatâi nu va fi mai rau decât ei. În plus, este primul primar de Balți care vorbește limba română, chiar daca îi zice moldoveneascâ. Uite că, dupa 25 de ani de independență, modovenii de la Balți vor putea vorbi cu primarul in limba maternă… Tot inainte.

La Balți altcineva nu avea șanse, asta e realitatea. De câte ori liderii partidelor de guvernare au fost la Bălți în ultimii șase ani? Sau poate președintele Timofti a fost? Ca și in Găgăuzia, de altfel. Dacă recunosc că nu e electoratul lor, la ce să ne așteptăm?!

Cât despre Orhei, aici e mult mai rau. Ilan Shor, bănuit că a furat miliardul, a devenit primar. Adică, modovenii de aici, care tot cer miliardul înapoi, vor sa devina complici, sa obțină măcar ceva din acest milliard prin investiții in Orhei. Poate se va întâmpla, dar ulterior se va fura și mai mult. Oameni naivi, ca să nu zic mai dur. Daca, printr-o minune, învie Marele Domnitor Vasile Lupu și face cunoștința cu noul primar de Orhei, moare din nou.

La Chișinau totul pare destul de simplu. Ținînd cont de prezența redusa la vot in primul tur de scrutin și rezultatul înregistrat, Dorin Chirtoacă are șanse bune pentru turul doi de scrutin. De fapt, chisinăueunii din nou vor alege dintre două rele. Eu nu mai vreau. La alegeri n-am fost. Știu ca nu e corect, dar trec in categoria celor pesimiști si dezamagiti. E suficient că prietenii m-au convins și am mers la alegerile din 30 noiemerie. Mi-a parut rau. Mai mult, mi-a fost rusine in fața a zeci sau chiar sute de cunoscuti, rude și prieteni pe care i-am convins eu sa voteze partide care s-au autoindetificat drept proeuropene. Nu mai vreau. Doresc să ajung să avem o guvernare atât de buna, încât și eu să regret ca nu am votat acești oameni onești. E mai bine să regret că n-am votat, decât să regret că am votat. Voi ajunge oare acea zi?

Pe parcursul zilei am analizat conferințele de presa ale liderilor tutoror partidelor. Daca sa-i crezi pe cuvânt – toti au câștigat alegerile. Daca e sa analizezi la rece, nimeni nu poate triumfa. Cert este că pentru partidele de la guvernare situația este mai buna decât ne așteptam. Cu exceptia oraselor mari si unor centre rationale, aceste partide nu au primit un vot de blam. Deși, dacă erau alegeri parlamentare, pierdeau lamentabil. Cetățenii le mai acorda o șansa la aceste locale. Vor fi capabile s-o fructifice? Ma îndoiesc.

Marți

Toată săptămîna ma trezesc devreme, deși nu-mi place aceasta. Sunt președintele Comisiei la examenele de stat, la Facultatea de jurnalism și științe ale comunicării de la USM. Nu e mare bucurie, tezele de licență lasă mult de dorit. Mai rar avem teze bune, argumentate, inclusiv teze de creație cu materiale proprii. De ce să ne mirăm că nu prea avem pe cine angaja în presă?! Când îi întreb despre planuri, mulți absolvenți îmi spun că vor pleca preste hotare. Mai puțini sunt cei care au intenția să vină și la masterat. Probabil, și mai puțini se vor angaja în mass-media. De aici e și calitatea jurnalisticii.

Dar nu numai de aici. Presa a devenit prea angajată și manipulatorie. Priveam duminică dimineața, în ziua alegerilor o emisiune la un post de televiziune de știri. Am rămas perplex. Un fost director al televizunii publice făcea agitație electorală pentru un candidat la funcția de primar al Chișinăului. Repet – în ziua alegerilor, numea candidatul, partidul, sloganul, spunea cât e de fenomenal acest candidat. Nu exclud că acest fost director devenit axpert „independent” va fi promovat în curând în calitate de membru CCA sau CO Teleradio-Moldova, că demult aspiră și participă la toate concursurile. Prezentatoarea nici n-a încercat să oprească acest dezmăț informațional, ci dimpotrivă, îl susținea. Mi-a părut rău, pentru că era fosta mea discipolă pe care am angajat-o cândva la TV7 și întotdeauna am insistat să respecte echidistanța. Dar, timpurile s-au schimbat. O tempora o mores! Asemenea propagandă electorală în ziua alegerilor era de neînchipuit în perioada guvernării comuniste, haideți s-o recunoaștem.

Miercuri

Același program – susținerea tezelor de licență, apoi activitatea de zi cu zi la INFOTAG. Dacă tot eram la capitolul discipoli, echidistanță și migrație, revin la temă. În pofida agendei încărcate, găsesc timp să mă întâlnesc cu fosta angajată de la TV7, Livia Gârdea. Țin la ea și o consider cea mai bună prezentatoare de la televiziunile de la noi, de după anul 2000. Dar și o persoană cu niște calități omenești deosebite, am avut ocazia să mă conving de acest lucru de mai multe ori. Ne întâlnim cu ea la o cafea ori de câte ori este la Chișinău, deși se întâmplă foarte rar. De cinci ani este stabilită la Monaco. Înțeleg că nu-i este ușor, dar perseverența și aptitudinile i-au permis să se integreze în societatea de acolo, care este total diferită nu numai de cea de la noi, ci și de cea de la Paris, unde a plecat inițial. Am discutat despre toate, inclusiv despre foștii colegi, presă și politică. Dar și despre migrație, lumea care pleacă, dar are nostalgie după casă, rude și prieteni.

Între timp am aflat despre decizia Curții Constituționale care i-a explicat Președintelui țării, dar și cetățenilor procedura de demisie a Prim-ministrului. Vom ține cont pe viitor, pentru că este primul caz de demisie a Prim-minisrtrului din proprie inițiativă. Care sunt cauzele, pentru mine e clar. Nu-mi este clar doar de ce Chiril Gaburici a acceptat să devină Prim-ministru. A fost cel mai slab șef de Guvern, total nepregătit pentru această funcție. Zădarnic unii încearcă să-l victimizeze, chipurile a vrut să lupte împotriva corupției, dar sistemul l-a doborât. Nu știu dacă a vrut, în patru luni nu a făcut nimic în acest sens. Declarațiile de intenții din ultimele două săptămâni nu se contabilizează aici. Dar corupția este invincibilă în Republica Moldova, asta e cert.

Joi

Să nu uit să-l felicitat pe Bogdan cu ziua de naștere. El își face masteratul la Budapesta, astăzi împlinește 24, dar are și examen. Baftă!

Timpul zboară repede, și eu mi-am sărbătorit jubileul de 50 de ani săptămîna trecută. Nu-mi vine să cred dar așa este. Mulțămesc tuturor pentru felicitări. Rețelele de socializare permit să primești sute de mesaje, dar comunicarea între oameni tot mai mult trece în spațiul virtual. Desigur că voi vorbi astăzi cu fiul. Vorbim des, mai ales că stăși el în fața dilemei: ce să facă după absolvire – să revină în Moldova sau să-și incerce norocul în altă parte. Peste cinci ani de studii în străinătate el vrea să revină. Văzând tot ce se întîmplă în țară, eu sunt mai rezervat în această privință. Mai discutăm.

Joi - e ziua cînd încep să mă gândesc la emisiunea de mâine seara. Cine o fi invitatul potrivit în această perioadă dintre turul unu și doi al alegerilor locale? Cu certitudine, nimeni nu a câștigat aceste alegeri. Eroi nu prea sunt. Povești despre succesul unor partide proeuropene nu vreau să ascult nici eu, nici telespectatorii. Socialiștii – nu au câștigat nici ei, deși încearcă să afirme acest lucru. Decid să-l invit pe Vladimir Voronin, liderul PCRM. Comuniștii au suferit un eșec total, partidul este în declin, poate chiar să dispară de pe arena politică. Și Voronin are o vârstă onorabilă, este bine să-l mai descos despre una-alta, el știe multe lucruri din istoria recentă, poate mai deschide niște paranteze. Unele chiar am început să le deschidem în discuția telefonică. Am înțeles că nu exclude faptul că fostul candidat la funcția de Primar al Chișinăului din partea PCRM, Vasilii Chirtoca ar putea prelua conducerea Partidului comuniștilor. Interesant, mai ales după atâtea discuții la subiectul „succesorul lui Voronin”... După ce și-a vărsat amarul, bătrânul comunist a acceptat să vină le emisiune. Vedem cum va fi de data asta.

Vineri

Sfârșit de săptămînă. Astăzi este și ultima zi de susținere a tezelor de licența la USM. Mi-am făcut datoria, deși nu am avut mare satisfacție. Mi-a luat mult timp această activitate, a necesitat un efort într-o perioadă mai complicată, când au fost și multe evenimente.

Abia acum mi-am dat seama că în aceste două săptămâni am fost la mama doar de două sau trei ori, deși obișnuiesc să intru aproape zilnic, grație faptului că de câțiva ani este la Chișinău, stă aproape de serviciul meu. În week-end voi încerca să-i acord mai multă atenție.

A mai rămas doar să realizez emisiunea de vineri seara. Deja am mai multe întrebări pentru invitat. Mai rămîn vreo 4-5 emisiuni, după care va urma vacanța. Până atunci trebuie să vedem cu ce se termină această criză de Guvern. Căci, dacă și parlamentarii merg în vacanță înainte de a forma o nouă coaliție și a investi un nou Guvern, pot să nu mai revină, astfel își vor semna sentința. Pentru ei și pentru țară care se confruntă cu o criză de proporții. Să sperăm că politicienii noștri mai au un pic de responsabilitate.