Astăzi în Moldova și în lume

Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Se așteaptă ca președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, să anunțe numirea unui premier interimar. Potrivit Curții Constituționale, șeful statului trebuie să numească un premier interimar dintre cei doi vicepremieri, Natalia Gherman și Stephane Bride.

Potrivit legislației moldovenești, noul cabinet trebuie să fie învestit în termen de trei luni de la data anunțării demisiei, în cazul de față cel tîrziu pînă în 12 septembrie.

Luni sosește în Moldova o delegaţie a Serviciului Federal de Protecţie a Consumatorului din Rusia (Rosspotrebnadzor). Experţii ruşi vor analiza situaţia la companiile producătoare de conserve din fructe şi legume. Ion Sula, ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, a declarat pentru IPN că de va întâlni cu experţii ruşi. La discuții va fi prezentă şi conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Leul continuă să se deprecieze în raport cu euro și dolarul american. Pentru luni, 22 iunie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 21,46 lei pentru un euro și de 18,99 lei pentru dolarul american. Săptămâna trecută, leul s-a depreciat cu 6% față de euro și cu aproape 4% față de dolarul american, asta în ciuda faptului că BNM a majorat rata de bază la 14,5%.

Ministrul american al apărării Ash Carter începe un turneu în Europa, în scopul de a discuta cooperarea țărilor NATO în fața agresiunii Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei. Prima etapă, luni 22 iunie, este Germania. Acolo se va întâlni cu ministrul german al apărării și cu cei din Olanda și Norvegia. Marți 23 iunie, Carter va fi în Estonia pentru o întâlnire cu miniștrii apărării din cele trei țări baltice. După care va urma reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării NATO, prima de acest gen de când a preluat conducerea Pentagonului în februarie.

La Bruxlles are loc o reuniune de urgență a miniștrilor de finanțe din zona euro, dedicată crizei din Grecia. Duminică, premierului elen Alexis Tsipras a avut discuții telefonice cu liderii din Germania, Franța și cu conducerea UE în încercarea de a găsi un compromis care să permită Greciei să primească o nouă tranșă de 7,2 miliarde de euro din ajutorul internațional, coordonat de UE, FMI și Banca Mondială.

Tot la Bruxelles are loc și reuniunea miniștrilor de externe din UE.