Observatorii internaţionali: turul doi a fost gestionat, în linii mari, „eficient”

Kimmo Kiljunen

Concluziile preliminare ale delegaţiei observatorilor internaționali din partea OSCE, care a monitorizat alegerile locale din Republica Moldova.

Turul doi al alegerilor locale a fost gestionat în linii generale „eficient”, însă anumite lacune legislative au afectat încrederea alegătorilor în scrutin, se arată în declarația observatorilor internaționali din partea OSCE, care au monitorizat localele din Republica Moldova. Experții s-au referit la așa numita „migrație artificială” a alegătorilor și au sesizat prezența unui număr impunător de persoane care au votat pe liste suplimentare. Mai multe în relatarea Dianei Răileanu:

Neregulile constatate de observatorii internaționali au afectat, întâi de toate, încrederea alegătorilor în scrutinul de duminică, a precizat șeful misiunii din partea OSCE Kimmo Kiljunen. Sub semnul întrebării, bunăoară, este pusă prevederea legislativă care permite votarea în baza vizei de reședință temporară.

Cel mai mediatizat caz în campania recentă a fost cel din satul Topala, raionul Cimișlia, unde, duminică, zeci de localnici au protestat în preajma secției de votare și chiar au încercat să împiedice trecerea spre cabina de vot a persoanelor care, deși au viză de reședință în localitate, nu sunt locuitori ai acesteia. Pentru ca procesul electoral să nu fie întrerupt a fost nevoie de intervenția polițiștilor. Asemenea lacune legislative, constată Kimmo Kiljunen, nu ar trebui să treacă neobservate de parlamentari, sugerând că ar fi necesare anumite amendamente la actuala legislație electorală:

„Din câte cunosc, Parlamentul a organizat audieri la această temă, iar Ministerul Tehnologiilor Informaționale a promis să vină cu precizări. Din păcate, un răspuns nu a fost oferit nici astăzi publicului. De asemenea, cadrul legislativ din Republica Moldova nu prevede o procedură foarte clară de soluționare a contestațiilor depuse. De exemplu, turul doi de scrutin poate să aibă loc, chiar dacă plângerile ce vizează primul tur nu au fost rezolvate”.

O altă constatare a șefului misiunii de observatori din partea OSCE a vizat presa. E adevărat, spune Kimmo Kiljunen, campania pentru locale a fost reflectată amănunțit de jurnaliști, însă alegătorilor nu le-a fost oferită o informație echilibrată. Potrivit observatorilor internaționali această situație se datorează influenței politice și faptului că proprietatea în domeniul mass-media este netransparentă. Din nou Kimmo Kiljunen:

„Chiar dacă membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului au constatat această lipsă de imparțialitate în campania electorală ce a precedat primul tur de scrutin, nu a luat nicio măsură pentru a ameliora situația în cel de-al doilea tur. Mai mult decât atât, raportul de monitorizare a campaniei pentru cel de-al doilea scrutin va fi făcut public mai târziu. Prin urmare, nu ne rămâne decât să constatăm că CCA nu a fost în stare să asigure respectarea legislației privind reflectarea campaniei electorale”.

Observatorii internaționali, 25 la număr, au semnalat şi cazuri singulare de utilizare a resurselor administrative de către concurenții electorali și că unii susținători au încercat să facă dreptate cu pumnul. Experții din partea OSCE au evitat însă să se pronunțe dacă aceste situații pot afecta rezultatul alegerilor în localitățile în care au fost înregistrate, adăugând că acestea au fost luate la evidenţă de funcţionarii electorali.