Scrisori de la Nina Ștanski

Nina Ştanski

Administraţia de la Tiraspol ameninţă cu măsuri de răspuns la ceea ce numeşte „blocada economică” impusă de Chişinău.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Administraţia de la Tiraspol ameninţă cu măsuri de răspuns la ceea ce numeşte „blocada economică” impusă de Chişinău - opinii ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Ce spun experţii despre starea economiei din regiunea transnistreană? Şi… NATO promite să modernizeze armata Republicii Moldova.

Începem însă, ca de obicei, cu buletinul de ştiri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de Iulia Mihailova.

***

Rusia a avertizat Moldova împotriva a ceea ce Moscova numește obstrucționarea rotației militarilor ruși din regiunea transnistreană. Potrivit agenției ruse Interfax, avertismentul este cuprins într-o declarație făcută de ministerul de externe rus după întâlnirea de la 24 iunie de la Moscova între vicepremierul moldovean Victor Osipov și vice-ministrul de externe rus Grigori Karasin. Potrivit sursei citate, oficialul rus a atenționat Moldova „asupra tot mai deselor incidente în care (Moldova) recurge la pretexte aberante pentru a obstrucționa rotația planificată a militarilor ruși (…) din Grupul Operativ de Trupe Ruse și din contigentul de pacificatori ruși”. În ultimele luni, Chișinăul a trimis îndărăt la Moscova mai mulți militari ruși sosiți la aeroportul din capitala moldoveană ca să meargă mai departe în regiunea transnistreană, spunând că asemenea deplasări trebuie semnalate dinainte vreme, pe căi oficiale.

Miniștrii apărării din țările NATO au votat miercuri la Bruxelles un pachet de măsuri de consolidare a capacității de apărare a Moldovei și de întărire a instituțiilor ei de securitate, a anunțat secretarul-general al alianței, Jens Stoltenberg. El a spus că NATO va „asista” Moldova în modernizarea forțelor armate prin „instruire, sprijin și educație”. Republica Moldova, țară neutră care nu și-a exprimat dorința să adere la NATO, a fost acceptată să participe la inițiativa NATO „Consolidarea Capacităților de Apărare” în septembrie trecut, pe fundalul conflictului din estul Ucrainei. Tot miercuri, miniștrii apărării din NATO au aprobat mărirea până la 40.000 de militari a efectivelor unei forțe de reacție rapidă creată pe fondul crizei ucrainene.

Guvernul Republicii Moldova a răspuns, joi, unei scrisori în care administraţia regiunii transnistrene amenință cu măsuri de răspuns la „blocada economică” pe care i-ar fi impus-o Chișinăul. Într-o declarație citată de IPN, Biroul pentru Reintegrare de la Chişinău a pus avertismentul „emotiv” al Tiraspolului pe seama „dificultăților economice și sociale” crescânde cu care s-ar confrunta regiunea transnistreană. Mai înainte presa publicase o scrisoare către organizații internaționale în care șefa politici externe a nerecunoscutei administraţii, Nina Ștanski, avertiza că locuitorii din dreapta Nistrului ar putea avea nevoie de viză „transnistreană”, iar mărfurile companiilor de peste râu ar putea fi taxate cu 100% dacă Chișinăul nu renunță la blocada impusă regiunii.

Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Frederica Mogherini a spus că Moldova are nevoie de o guvernare stabilă pentru a-și continua integrarea europeană. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului moldovean, Mogherini a făcut remarca la întâlnirea avută joi la Bruxelles cu premierul interimar Natalia Gherman. Potrivit aceleiași surse, Mogherini și Gherman au mai discutat despre cum aplică Moldova Acordul de Asociere cu UE și cooperarea bilaterală în politicile comune de securitate și apărare. Moldova a semnat Acordul de Asociere în 2014, iar de atunci oficialii europeni au insistat în mai multe rânduri asupra aplicării întocmai a înțelegerii, pe fondul reformei unor domenii-cheie cum este justiția, sau combaterea corupției.

Noua șefa interimară a guvernului, Natalia Gherman, și-a exprimat speranța că perioada interimatului va fi una scurtă, spunând că este nevoie de un nou guvern stabil pentru continuarea integrării europene. Președintele Nicolae Timofti a numit-o pe 22 iunie în calitate de premier interimar, după refuzul fostului premier Chiril Gaburici să asigure interimatul. Vorbindu-le jurnaliștilor după o ședință a guvernului în exercițiu la reședința șefului statului, Gherman a mai spus că un guvern în exercițiu cu împuterniciri limitate nu-și poate asuma vreun obiectiv major. Dar va asigura funcționarea instituțiilor statului, ordinea publică și continuarea proceselor începute de guvernul plenipotențiar. Fostul premier Chiril Gaburici a demisionat la 12 iunie, cu două zile înainte de alegerile locale și la mai puțin de 4 luni de mandat, spunând că nu vrea să influențeze ancheta procuraturii în cazul presupusei sale diplome școlare false. Președintele Timofti a spus că va începe consultării cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou premier, după turul doi al alegerilor locale de duminică (28 iunie).

Organizația Freedom House spune într-un studiu despre țările în tranziție că Rusia a înregistrat anul trecut cel mai mare recul democratic din ultimul deceniu. În raportul anual, Țările în Tranziție, dat publicității marţea trecută, se spune că decizia liderului rus Vladimir Putin de a anexa Crimeea și sprijini separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei într-un război civil împotriva Kievului au avut ca victime colaterale libertățile democratice din Rusia și au frânat evoluțiile democratice din țări învecinate. Rusia este preocuparea centrală a Freedom House în raportul care acoperă 29 de țări din fosta Uniune Sovietică, Europa Centrală și Balcani. Raportul situează Republica Moldova în categoria regimurilor hibrid, între regimurile autoritare semi-consolidate și democrațiile semi-consolidate, cu un scor democratic asemănător cu cel de anul trecut.

***

Europa Liberă: Aşadar, săptămâna trecută a devenit cunoscut că, într-o scrisoare adresată Reprezentanţei ONU din Republica Moldova, responsabila de relații externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, ameninţa cu introducerea, între altele, a unui regim de vize pentru locuitorii din dreapta Nistrului şi a unei taxe de 100% pentru mărfurile venite de pe această parte a Nistrului. Aceste măsuri, se arată în scrisoarea semnată de Nina Ştanski, sunt un răspuns la ceea ce ea a numit a fi „blocadă economică” impusă regiunii transnistrene de autorităţile de la Chişinău şi Kiev. Diana Răileanu a aflat mai multe, şi relatează.

Scrisoarea a fost trimisă în adresa Reprezentanţei ONU în Republica Moldova la începutul acestei luni, la scurt timp după ce liderii de la Tiraspol au anunţat despre deschiderea unui dosar penal unor factori decizionali de la Chişinău, pentru că ar fi respins solicitări de prelungire a unor licenţe, adresate de entităţi economice transnistrene.

În scrisoarea apărută în presă, negociatoarea din partea Tiraspolului, Nina Ştanski s-a plâns de „blocadă economică” impusă regiunii de către Chişinău şi Kiev şi a ameninţat cu mai multe contramăsuri. Între altele, e vorba de introducerea unei taxe de 100% pentru mărfurile care se aduc din dreapta a Nistrului, confiscarea bunurilor şi capitalurilor ce aparţin întreprinderilor înregistrate la Chişinău şi închiderea instituţiilor subordonate autorităţilor constituţionale, care au sediul în regiune. Nina Ştanski nu a exclus şi posibilitatea întreruperii oricărui contact cu guvernarea de la Chişinău.

Dafina Gercheva

Într-un răspuns pentru Radio Europa Liberă, coordonatoarea rezidentă ONU în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a confirmat autenticitatea scrisorii apărute în presa de la Chişinău. Diplomata a menţionat că organizaţia pe care o conduce nu are un rol politic în Republica Moldova, prin urmare, se va abţine de la comentarea nemulţumirilor formulate de Nina Ştanski.

În schimb, ea a îndemnat Chişinăul şi Tiraspolul să continue dialogul spre binele cetăţenilor de pe ambele maluri. „Mai presus de toate, dialogul trebuie menţinut deschis”, se arată în răspunsul coordonatoarei rezidente ONU, care a adăugat că „oamenii sunt cei care au de suferit atunci când dialogul eșuează”.

„Promo-Lex” se numără printre organizațiile pe care Comitetul de stat pentru Securitate de la Tiraspol (KGB) le vede ca pe un „pericol direct pentru securitatea RMNși i-a deschis un dosar penal.

Președintele Asociației, Ion Manole, califică nemulțumirile Tiraspolului, drept o încercare de a șantaja Chișinăul:

„Haideți să fim serioși, cred că exporturile din partea dreptă spre partea stângă nu sunt atât de semnificative încât să afecteze economia Republicii Moldova. La fel şi dosarele cu care tot ei amenință în stânga şi în dreapta reprezentanții din Chișinău. Aceste dosare, în general, nu pot avea vreun efect nici la nivel juridic, nici la nivel personal, pentru că sunt administrate de structuri nerecunoscute, care nu au nicio influenţă la nivel internațional. Este doar un șantaj”.

La scrisoarea adresată de Nina Ştanski partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova a reacționat și Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău. Într-un comunicat de presă se arată că, citez, „amenințările cu acțiuni radicale şi tendința de autoizolare ar crea cu siguranță probleme şi mai mari pentru populație, întreprinderi și comunitățile locale din regiune”. Biroul pentru Reintegrare, între altele, a îndemnat Tiraspolul să revină la negocierile oficiale, în formatul „5+2”, care nu mai loc de peste un an.

***

Europa Liberă: Europa Liberă a întrebat mai mulţi locuitori din Tiraspol şi Bender ce cred despre scrisoarea adresată de Nina Ştanski partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Я считаю, что, во-первых, никаких санкций в виде виз в Приднестровье делать ничего такого не нужно, я думаю, что Молдова с Тирасполем, вообще с Приднестровьем должна разрешить демократическим способом эту ситуацию, им нужно договориться о свободном перемещении граждан и товаров между Молдовой и Приднестровьем.

Недовольство вообще управленцами именно действующей администрации фиксируется уже не первый год. Многие решения воспринимаются в привязке к Москве. Внутренние мотивы тоже имелись.

Лично мое мнение такое, что Приднестровью и Молдове нужно договариваться о том, чтобы Приднестровье постепенно как-нибудь влилось в Молдову для того, чтобы в дальнейшем своей продукцией торговать с европейскими странами и чтобы Приднестровье было частью Молдовы. И все.

Меня очень удивляет такая позиция Приднестровья, потому что наличие блокады усложняет жизнь и вместо того, чтобы найти какое-то конструктивное решение, была избрана политика ультиматумов. Когда две стороны не могут найти общий язык и угрожают друг другу, ничего хорошего из этого не выйдет. Я думаю, что надо садиться за стол переговоров и искать варианты взаимодействия, учитывая и прежние договоренности, и новый формат, который подразумевает Соглашение о глубокой и всеобъемлющей торговле, подписанное Молдовой.

Наверное, стоит договариваться. Думаю, самое главное, Тирасполь должен продемонстрировать желание разговаривать с Кишиневом, открытость своей платформы и готовность к переговорам. Остальное, думаю, придет в процессе. Главное – доброжелательное отношение к самому факту этих переговоров в будущем.

Europa Liberă: Opinii, culese la întâmplare, din Tiraspol şi Bender. Am căutat să aflăm şi părerea mai multor locuitori ai capitalei moldovene, Chişinău:

- Это полный вздор, сумасшествие. Неправильно это. Потому что они на самом деле часть Молдовы. Зачем так поступать? Это неправильно. Кому лучше от этого? Никому. Во всяком случае, только не Молдове. Возможно, России… Они должны найти общий язык. Не надо вводить никаких пошлин, никаких виз – ничего. Чтоб не начались такие же неприятности, как и на Украине.

- Ну, что можно думать по этому поводу, если юридически этой страны не существует. Приднестровье является частью Республики Молдова. О каком визовом режиме может вообще идти речь, и почему мы вообще это обсуждаем? Странно… Когда есть коммуникативная связь, когда есть диалог, тогда возможен компромисс, возможны способы решения проблем, преодоления разногласий. Ведь, в конечном итоге, мы живем в мире глобализации, и отворачиваться или огораживаться от него, я считаю, глупо и неконструктивно.

- Я думаю, что – на мой взгляд, мне так кажется – вопрос о том, что может произойти возобновление конфликта, это, скорее всего, инсинуации. Украинская сторона этим вопросом манипулирует для того, чтобы добиться каких-то преференций для себя. Но, мне кажется, в этом не заинтересована ни Республика Молдова, ни Приднестровье. Я думаю, что и Российская Федерация тоже в этом не заинтересована. Я считаю, что, слава Богу, молдавское государство и молдавские власти, молдавский народ быстро пришли к выводу, что лучше худой мир, чем хорошая война. Это говорит о том, что нельзя Республику Молдова и молдавские власти винить в неконструктивности, недоброжелательности, я считаю, что молдавские власти открыты к диалогу, это очень важно… Поэтому, думаю, что, скорее всего, некоторые СМИ, массмедиа или какие-то украинские службы этим манипулируют. Так, мне кажется. Я думаю, что никто в этом не заинтересован.

- Если та сторона хочет войны, то можно привести пример один. Пусть часть семьи, живущая в Кишиневе, станет на один мост с той частью семьи, которая живет в Тирасполе, и начнут друг в друга стрелять... В конце концов, мы один народ…

- У нас слишком тесные связи, родственные, национальные, чтобы мы говорили о какой-то эскалации конфликта. Я думаю, что это манипулирование некоторых институтов власти, и должна сказать, что молдавские власти и национальности, которые проживают в Республике Молдова, и титульная нация румын, молдаван, как угодно называйте ее, очень миролюбивы, очень толерантны в национальном отношении. Так что этот вопрос просто… вообще эта ситуация странная, на мой взгляд. Я не понимаю, что мы обсуждаем…

- Я просто этого не слышал. Думаю, это пропаганда, какой-то вымысел, афера. Повод поссорить с русским народом. Обозлить людей. Какая-то это афера, вымышленная. Мы соседи и никогда не ссорились. Там живут такие же люди, как и здесь…

- Ну, что мы можем об этом думать? Мы давно уже не считаем Приднестровье частью Молдовы, и они себя таковыми не считают, поэтому – не знаю, у нас есть там друзья, это не помешает нам дружить с ними, ездить к ним в гости, ну а то, что делают власти Приднестровья и Молдовы это отдельная статья и это не поддается никакой логике.

- По-моему, политика это грязная вещь…

- Что мы можем сказать по этому поводу? Полнейший бред очередной, короче. Еще мы услышим немало. Я считаю, что конфликт можно решить без кровопролития, я считаю, что Молдова должна жить со всеми дружно, в первую очередь с Россией. Если Молдова будет жить нормально, в хороших отношениях с Россией, то и конфликт с Приднестровьем можно будет решить тоже мирным путем.

- Отношения неблагоприятные, насколько я могу судить. Ничего хорошего пока не вижу. Всё это под влиянием других государств. России, например, я так думаю. Лично я не приветствую такие меры, меня это не устраивает, у меня брат в Приднестровье, и станет проблематично ездить друг к другу в гости. Лучше, думаю, от этого не будет ни Приднестровью, ни Кишиневу Только хуже всем. Что Приднестровье часть Молдовы – это, думаю, и не обсуждается, но как решить этот конфликт - вопрос к политикам. Руководители государства должны ломать над этим голову и решить. Правда, общественное мнение тоже важно, мнение людей. Так, наверное.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor Chişinăului.

***

Europa Liberă: Cum aţi auzit la ştiri, executivul moldovean a pus avertismentul „emotiv” al Tiraspolului pe seama „dificultăților economice și sociale” crescânde cu care s-ar confrunta regiunea transnistreană. Despre acestea am stat de vorbă cu expertul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko.

Serghei Melnicenko: „Tendințele în dezvoltarea economiei și a sferei sociale a Transnistriei continuă să înregistreze un trend negativ. Acest lucru este cauzat de numeroși factori externi, dar și interni.

Printre factorii externi sunt cei care sunt în permanență menționați de autoritățile din regiune și țin de limitările în activitatea externă a agenților economici din Transnistria, în special legat de perfectarea procedurilor vamale pentru export doar prin intermediul organelor competente ale Republicii Moldova, precum și ne-eliberarea certificatelor fitosanitare sau tergiversarea eliberării acestora pentru agenții economici transnistreni. Un impact negativ a avut și decizia din martie a Guvernului Ucrainei de interzicere a exportului în Transnistria a produselor accizabile. Acum, aceste produse pot si exportate din Ucraina exclusiv prin teritoriul Republicii Moldova.

Toți acești factori, plus devalorizarea valutelor naționale în mai multe țări ale UE, în Rusia, Ucraina și Republica Moldova, au dus la faptul că producătorii mărfurilor transnistrene pierd foarte mult în comerțul cu partenerii săi tradiționali comerciali…”

Europa Liberă: Toți acești factori exercită și o presiune foarte mare asupra bugetului regiunii. Din ce se formează acum veniturile bugetare?

Serghei Melnicenko: „Bineînțeles că scăderea dinamicii afacerilor, scăderea volumelor de producție și a volumelor de export au un impact direct asupra stării bugetului.

După cum se știe, structura economiei Transnistriei nu s-a restructurat în una post-industrială, a rămas aceeași, și la fel ca și în trecut principalii contribuabili continuă să fie întreprinderile industriale, adică sectorul real al economiei, cei care produc mărfuri și alte produse. Sectorul real al economiei suferă din cauza unei rate foarte mari a impozitelor. În Transnistria se aplică nu sistemul clasic de impozitare, ci așa-numitul impozit pe venitul organizației, iar mărimea acestuia este diferită în funcție de domeniul de activitate industrială.

Toate aceste tendințe negative își pun amprenta asupra faptului că veniturile în bugetul Transnistriei, în comparație cu perioadele echivalente ale anului trecut, au o balanță negativă – de la lună la lună acestea au înregistrat un minus de 14, 15 și până la 23 la sută.

Această scădere a dus la faptul că din luna februarie au fost reduse cu 30 la sută pensiile și plățile salariale pentru angajații din sectorul bugetar, mai exact salariile nu au fost achitate în valoare completă. Diferența de 30 la sută este acumulată ca datorie internă a statului. Experții vorbesc deja despre faptul că această datorie se ridică la 300 milioane de ruble transnistrene.

În același timp, declarațiile recente ale responsabilei de finanțe din Transnistria, Elena Ghirjul, vorbesc despre faptul că deocamdată nu există schimbări pozitive în planul acumulării veniturilor bugetare. Singura chestie este că deocamdată căderea s-a oprit și situația s-a stabilizat la acest nivel negativ.

Mai mult decât atât, din cele mai înalte cabinete din zona puterii se aud voci care spun că presiunea cea mai mare, sau, mai bine zis, scăderea cea mai gravă va fi în septembrie 2015, iar aceste tendințe vor domina realitatea până în toamna anului 2016. Aceste tendințe sunt prognozate cu referire și la perspectivele regionale de dezvoltare, la cele mondiale sau europene.

Bineînțeles că situația în economia transnistreană se poate îmbunătăți doar în cazul în care lucrurile vor merge spre bine în țările partenere cu care regiunea are relații economice tradiționale, cele cu care fac comerț întreprinderile din Transnistria orientate către export.”

Europa Liberă: Dar astfel de măsuri radicale care au fost făcute publice de dna Ștanski, precum introducerea unei taxe de 100 la sută la mărfurile importate din Republica Moldova, vor putea soluționa careva probleme bugetare?

Serghei Melnicenko: „Nu cred că oricare măsuri de interdicție vor putea avea careva impact pozitiv asupra veniturilor bugetare. Din contra, se poate spune că acum pentru noi singura fereastră către lume este anume Republica Moldova. Iată de ce această autolimitare, scădere a volumului de schimburi comerciale dintre cele două maluri ale Nistrului poate avea un impact negativ asupra încasărilor bugetare. În ultimii ani creșteau constant volumele de import-export cu Moldova. Acest lucru nu înseamnă neapărat că consumatorii finali ai produselor noastre sunt beneficiarii din Moldova. Mai degrabă, prin intermediul Republicii Moldova are loc un fel de reexport în alte țări, deci devine mai ușor să se facă comerț prin Republica Moldova decât prin Ucraina.

Măsuri de felul celor propuse de dna Ștanski au mai existat în istoria Transnistriei, încă din perioada lui Igor Smirnov, și știm că taxele la comerțul cu Republica Moldova de 100 de procente, taxe care nu au jucat nici un rol pozitiv la vremea sa pentru consumatorii din Transnistria, au fost anulate odată cu venirea la putere a lui Evghenii Șevciuk. Dar acestea au fost anulate ca gest de bunăvoință la începutul mandatului lui Șevciuk, la începutul negocierilor conform așa-numitei strategii a pașilor mici. Adică a existat o premiză economică pentru lansarea unor încercări de reglementare politică, a căutării, identificării unui statut pentru regiune, s-a mers pe ideea soluționării unor probleme economice care au un impact direct asupra populației de pe ambele maluri ale Nistrului.”

Europa Liberă: În ce măsură se poate spune că sunt integrate din punct de vedere economic cele două maluri ale Nistrului? Tocmai ați spus că Republica Moldova este un partener important în comerțul regiunii transnistrene?

Serghei Melnicenko: „Da, pe segmentul primirii și expedierii mărfurilor. Dar, repet, este puțin probabil ca Republica Moldova să fie punctul final de destinație pentru majoritatea produselor transnistrene care ajung acolo. Cel mai probabil, Republica Moldova folosește agenții economici din Transnistria ca zonă de tranzit. Puțin probabil ca mărfurile transnistrene să meargă către consumatorii din Moldova.

În ceea ce privește gradul de integrare a economiilor, cred că nu se pune problema, pentru că acestea lucrează după reguli diferite și în câmpuri legale total diferite. Dacă există relații pe linia agenților economici? Probabil că există, probabil că se lucrează totuși, pentru că se știe că Transnistria nu poate avea niciun fel de relații economice externe fără Republica Moldova. Cred că acest lucru se referă nu doar la instituțiile de stat ale Republicii Moldova, dar și la partenerii de afaceri din Republica Moldova.

Însă datele concrete la acest capitol niciodată nu au fost făcute publice și aceste relații rămân de competența și prerogativa agenților economici.”

Europa Liberă: După cum se știe, se apropie momentul când ar trebui să intre în vigoare și pentru regiunea transnistreană Acordul de Liber schimb cu UE. Ce se întâmplă pe această dimensiune?

Serghei Melnicenko: „Se poate spune că niciun fel de schimbări cardinale în poziția părților cu privire la includerea Transnistriei în Zona de comerț liber dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu au loc, nu există niciun fel de schimbări în poziția părților, inclusiv a UE, nu există, în ultimele cel puțin șase luni,niciun fel de negocieri pe această dimensiune. Singurul lucru este că subiectul se discută în cadrul grupurilor de lucru la nivel de experți pe domeniul economic. Dar nivelul de interacțiune este destul de jos – este vorba doar despre grupuri de experți care au sarcina să elaboreze recomandări pentru reprezentanții politici ai părților, care, la rândul lor, trebuie să discute subiectul cu șefii acestor grupuri.

Așa că progrese reale pe acest domeniu nu sunt, Momentul X, cel în care Acordul de liber schimb va intra în vigoare pentru Transnistria, se apropie, Transnistria insistă asupra unor condiții speciale, iar partea moldovenească și Uniunea Europeană insistă ca agenții economici să intre în Zona de liber schimb cu UE doar în calitate de părți componente a câmpului economic al Republicii Moldova.

Altceva este că chiar și odată intrate în vigoare (de la 1 ianuarie 2016), noile reguli de comerț cu piața europeană nu vor aduce schimbare decât în ceea ce privește necesitatea pentru agenții economici transnistreni de a achita taxe vamale la exportul în UE. Agenții economici transnistreni se vor lipsi astfel de încă un regim preferențial. Bineînțeles că acest lucru va duce la o creștere a prețului final al produselor transnistrene pe piețele occidentale, ceea ce înseamnă și o scădere a competitivității acestor produse. Deși există legături tradiționale cu țările Europei Occidentale, în special în domeniul industriei ușoare – producție de încălțăminte, produse textile și îmbrăcăminte – nu se știe în acest moment dacă aceste piețe vor putea fi păstrate.

Progrese în comerțul cu piața estică deocamdată nu prea sunt, deși de la colegii și partenerii ruși primim asigurări că vor face tot ce le stă în puteri pentru a facilita exportul mărfurilor transnistrene pe piața rusă, care este una destul de mare pentru agenții economici din regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Opinia expertului economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko.

***

George Friedman

Europa Liberă: La o recentă conferință internațională pe teme de securitate găzduită de capitala slovacă Bratislava, corespondentul Serviciului belarus al postului nostru de radio, Alexej Znatkevich, a stat de vorbă despre criza ucraineană și alte evoluții regionale cu George Friedman, fondatorul și directorul executiv al companiei private de informații Stratfor. El ne-a vorbit printre altele despre ceea ce consideră a fi politica rusească de destabilizare a fostelor republici sovietice, începând cu Moldova. Relatează, Mircea Ţicudean.

„Până acum, încercările rusești de a destabiliza regiunea au eșuat. Sigur, președintele Putin a creat tensiuni în Moldova, dar Moldova rămâne independentă. Au existat întrebări despre ce ar putea face balticilor, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic. Ideea anexării Republicii Belarus este fantezistă. Mai întâi pentru că Belarus se află între Ucraina și baltici, iar asta i-ar pune pe ruși într-o poziție dificilă, la nord și la sud.

Sunt multe mituri despre ceea ce pot face rușii și sunt simple mituri, nu s-au materializat. Suntem de peste un an în criza ucraineană. Rușii au avut toate motivele să încerce să destabilizeze Moldova și țările baltice. Nu au făcut-o. Eu cred că asta este cel puțin în parte pentru că sunt foarte îngrijorați de eventual extindere a crizei și de faptul că ar obliga țările NATO să facă corp comun, cel puțin politic.

[În Ucraina] asistăm la o criză în proces de adâncire, dar previzibilă. Previzibilă în sensul că aceasta este regiunea în care încep conflictele europene, între peninsula care este Europa și marea masă continentală rusă, în zona țărilor baltice, a Belarusului, Ucrainei și uneori Poloniei prin România. Prezicerea mea nu este că va fi război, pentru că nu cred că va fi, dar va fi un nivel substanțial de tensiune și confruntare ne-militară, informațională, propagandă, tensiuni economice și așa mai departe. Vor fi unele potențiale conflicte interne.

Dar aspectul cel mai important este că pe termen lung Rusia este o țară foarte vulnerabilă. Ea n-a reușit să-și creeze pe baza bogăției petroliere o economie viabilă. Ea depinde de petrol pentru constituirea bugetului de stat. Nu controlează prețul petrolului. China și Europa sunt amândouă în proces de slăbire economică și prin urmare nu mai pot cumpăra atâta petrol. Statele Unite au devenit un producător major de petrol, așa că prețul petrolului va coborî. Cum va reuși Rusia să supraviețuiască într-o lume în care veniturile din energie vor scădea dramatic? – aceasta este adevărata întrebare.

Capacitățile rușilor sunt limitate. Am văzut limitele serviciilor lor de informații în Ucraina. N-au fost în stare să prezică evenimentele de la Kiev, căderea guvernului. Au crezut că va fi doar o revoltă în estul Ucrainei. Armata rusă are probleme. Am văzut armata rusă luptând în Donbass, și am văzut că nu luptă prea bine. Sigur, a supraviețuit, dar lupta împotriva forțelor ucrainene – o luptă limitată.

Președintele Putin s-a arătat foarte precaut încă din primele zile ale crizei ucrainene, dorind să limiteze riscurile. El înțelege miza și nu vrea să riște. Părerea mea este că este mai probabil ca Rusia să aștepte o criză internă la Kiev, căderea guvernului ucraineană, ca să încerce apoi să influențeze Ucraina, mai degrabă decât să recurg la forță.

Cred că Rusia va încerca să-și servească interesele pe cale politică în Ucraina, iar în momentul de față viitorul Ucrainei este în mâinile conducerii ucrainene. Dacă își menține coerența, dacă poate dobândi controlul asupra țării, atunci rușii vor trebui să bată în retragere. Dar dacă (ucrainenii) sunt divizați, rușii vor avea opțiuni.”

Europa Liberă: Extrase dintr-un interviu realizat de serviciul pentru Belarus al postului nostru de radio cu George Friedman, fondatorul și directorul executiv al companiei private de informații Stratfor.

***

Jens Stoltenberg

Europa Liberă: Miniștrii apărării din țările NATO au aprobat miercurea trecută, la Bruxelles, un pachet de asistență pentru întărirea capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Ministrul moldovean al apărării în exercițiu, Viorel Cibotaru, discutase ultimele detalii la convorbiri purtate în ajun cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Mai devreme, Cibotaru declarase Europei Libere că pachetul prevede sprijin pentru reforme în domeniul apărării și securității, dar nu înarmarea forțelor moldovene. Relatează de la Bruxelles, Dan Alexe:

NATO a luat miercuri în unanimitate decizia de a trimite experţi în Republica Moldova pentru a reforma si moderniza armata. Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a anunțat în cadrul întâlnirii miniștrilor apărării din țările NATO:

„Am aprobat un pachet de măsuri pentru a ajuta Moldova să-și consolideze capacitatea de apărare și instituțiile de securitate.”

Tot NATO va mijloci Moldovei relaţii cu ţările furnizoare de armament. Chiar daca detaliile nu sunt inca limpezi, NATO nu va oferi in mod direct armament sau fonduri, ci mai degraba sprijin tehnic, antrenamente si cursuri, astfel incat armata Moldovei sa ajunga la standarde europene, a spus Jens Stoltenberg:

„Vom ajuta armata Moldovei să se modernizeze, vom oferi sprijin și antrenament, cursuri. Laasta folosesc asemenea pachete de măsuri, tocmai pentru ca noi să putem lucra cu parteneri cum e Moldova, pentru a-i ajuta să-și modernizeze capacitatea de apărare.”

Neliniștiți de toate acțiunile Rusiei și, cum a spus Secretarul General NATO Jens Stoltenberg de „amenințările nucleare și amenințările hibride”, NATO a mai anuntat și sporirea numărului trupele din forța de reacție rapidă a NATO, capabilă să intervină în scurt timp pe sol, aer și apă de la de la 13.000 la 40.000 de oameni.

NATO a mai decis crearea a 6 mici cartiere generale, centre de comanda locale, fiecare de circa 40 de oameni, în 6 țări, aceleași care au acceptat deja să găzduiască armament greu american pe teritoriul lor (țările baltice,). Mai multe asemenea centre vor fi create pe viitor.

Intrebat dacă instabilitatea politică de la Chișinău nu ar putea afecta implementarea propuselor măsuri de modernizarea a armatei Moldovei Stoltenberg a spus:

„Intregul scop al acestor măsuri este de a ajuta Moldova în domeniul militar, astfel încât forțele sale armate să fie mai performante iar Moldova să se poată apăra singură și să rămână o țară stabilă și democratică. Nu e nevoie să ne lansăm în speculații despre ce s-ar întâmpla dacă nu implementăm pachetul de măsuri. Tocmai m-am întâlnit cu reprezentanți ai guvernului moldovean și vom continua să lucrăm îndeaproape cu ei.”

Secretarul general NATO a mai spus că agresiunea rusească în Ucraina obligă țările Alianței să își întărească capacitatea de apărare.

In întâlnirea separată pe care a avut-o cu ministrul apărării din Moldova Viorel Cibotaru, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a mai subliniat că Alianța respectă suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Republicii Moldova. El a mulțumit pentru participarea militarilor moldoveni la operațiunea condusă de NATO în Kosovo.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea, vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.