Série noire - o colecţie cu un destin glorios

Lansată acum 70 de ani, Série noire a reprezentat un adevărat fenomen editorial.

Se împlinesc anul acesta șapte decenii de la crearea, la editura Gallimard, a unei colecții ce avea să cunoască un destin glorios. Colecția se numește Série noire (Serie neagră) și a fost înființată de Marcel Duhamel, personaj foarte interesant din lumea culturală a Parisului postbelic. Actor, scenarist, traducător (nu numai de romane polițiste ci și de opere ale unor mari autori americani, Hemingway și Steinbeck, de exemplu), prieten cu Raymond Queneau și Jacques Prévert (acesta din urmă, de altfel, a găsit titlul colecției), Marcel Duhamel a dovedit un fler și un gust literar ireproșabile. Deși începutul a fost destul de timid, cu traducerea câtorva romane de Peter Cheney și James Hadley Chase, din 1948 încolo Duhamel publică marele roman negru american, de la Raymond Chandler la Donald Westlake, trecând prin Chester Himes, Ed McBain, David Goodis, Jim Thompson și mulți, mulți alții. Suntem departe de romanul polițist tradițional, gen Conan Doyle sau Agatha Christie. Cărțile din Série noire ne introduc într-o lume a violenței extreme, lumea gangsterilor și a ucigașilor plătiți, o lume în care crima sordidă se banalizează iar flagelul coruției este omniprezent. Colecția a impus și mulți autori francezi, de la Albert Simonin, faimos prin utilizarea argoului, pînă la Jean-Patrick Manchette, care s-a ilustrat atât printr-o scriitură nervoasă și percutantă cât și prin fantezie epică, romanele sale prilejuind transpuneri cinematografice de succes.

Série noire a reprezentat un adevărat fenomen editorial. Marcel Duhamel a condus colecția până la moartea sa, survenită în 1977. La mijlocul anilor ’60, Série noire realiza performanța fabuloasă de a publica aproape o sută de titluri noi pe an. Volumele cu coperțile lor inconfundabile prin combinația sobră de negru, galben și alb au continuat să atragă publicul chiar și în perioadele de criză ale producției editoriale. Ca să exploateze la maximum succesul Seriei negre, Gallimard a creat și alte colecții cu profil asemănător: Super noire, Carré noir, Poche noire. Iar catalogul Seriei negre numără actualmente peste 2700 de titluri.

Colecția creata de Marcel Duhamel a servit drept model, în vremea din urmă, multor altor edituri. Și asta pentru că, publicând cărți cu un anumit profil, Série noire a impus totodată standarde înalte de calitate. Așa că astăzi, dacă avem posibilitatea să luăm cu noi în vacanță câteva volume din Série noire, avem și certitudinea că vom citi literatură adevărată.