Cine și de ce electrocutează curentul electric în Republica Moldova

Iraq - Electric wires in Imishli district, Feb2013

ANRE a anunțat că va convoca o ședință publică pentru examinarea solicitărilor de majorare a tarifelor, fără a preciza când anume.

După anunțul făcut luni de grupul Gas Natural Fenosa că ar putea reduce cu 40 la sută livrările de energie, autoritățile moldovene reacționează. Ministerul Economiei dă asigurări că livrările către populație nu vor fi stopate. Agenția națională de reglementare în energetică (ANRE) anunță că va examina în ședință publică solicitările de majorare a tarifelor. Premierul interimar Natalia Gherman a cerut informații zilnice la acest capitol de la ANRE. Tot miercuri, subiectul a fost discutat la ședința comisiei parlamentară pentru securitate națională, la care a fost invitat şi un reprezentant de la SIS.

Compania Gas Natural Fenosa încearcă de mai mult timp sa convingă agenția responsabila cu aprobarea tarifelor ca nu mai obține veniturile care i-ar permite sa achite curentul electric, iar recentele șocuri prin care a trecut valuta naționala au acutizat problema. Autoritățile ar fi lăsat soluționarea acesteia pe după alegerile locale, ca sa nu irite o data in plus populația cu masuri nepopulare. Acum semnalul de alarma pare sa fi ajuns in capul listei de priorități.

In cadrul ședinței comisiei parlamentare securitate națională, reprezentantul SIS, Andrei Pascarenco, a declarat ca probabilitatea reducerii livrărilor de energie electrică de către Centrala de la Cuciurgan este minimă. Si asta pentru ca Centrala de la Cuciurgan, controlată de un grup rus de investitori, nu poate vinde energia produsă pe alte piețe, a explicat Pascarenco. El nu a exclus însă că sistarea energiei se poate întâmpla mai târziu, la iarnă, din considerente mai curând politice, decât economice.

„Nu excludem declanșarea unor provocări din partea factorilor secesioniști (din Transnistria) și a Federației Ruse de sistare a energiei, eventual la iarnă.”

Andrei Pascarenco a mai spus că situaţia din sectorul energetic s-a agravat, în special, urmare a deprecierii valutei naționale. Potrivit lui, furnizorul ar putea pretinde la o majorare a tarifului la energia electrică, însă luând în calcul și impactul social.

Prezentă la ședința comisiei directoarea companiei Gas Natural Fenosa Silvia Radu a prezentat scrisoarea prin care centrala de la Cuciurgan avertizează că ar putea reduce livrările cu 40 la sută:

„Compania din Transnistria a anunțat că nu se vor produce deconectări astăzi, dar ele se pot produce în orice moment considerând că există o datorie şi această datorie va fi doar în creștere în cazul în care tariful la energia electrică nu va fi revizuit.”

Compania cere majorarea tarifului cu 60 la sută, pentru a putea stinge datoria care se ridică la peste 1 milion de lei, și care potrivit Silviei Radu, s-ar fi produs din cauza deprecierii leului. Or întreprinderea cumpără energia electrică din stânga Nistrului în dolari americani.

Deputații din comisie și-au exprimat ingrijorarea ca la Chişinău s-ar putea repeta situația din Armenia, unde majorarea tarifului la curent cu 16 la sută a scos mii de demonstranți în stradă. Deputaţii au cerut efectuarea unui audit în sectorul energetic, pentru a depista cauzele care au dus la această situaţie. Reprezentanții Ministerul Economiei şi ANRE nu au dat curs invitației de a participa la ședința comisiei parlamentare.

Mai devreme, Ministerul Economiei a difuzat un comunicat în care spune că cerințele de majorare a tarifelor sunt „parțial justificate”, dar argumentele aduse sunt „unilaterale, bazate pe promovarea intereselor corporative”. La şedinţa Guvernului premierul interimar Natalia Gherman a cerut ANRE-ului, care ar urma să decidă asupra tarifelor, să folosească toate mijloacele pentru a evita un impact negativ asupra populației. În timp ce autoritățile moldovene par să pună la îndoială oportunitatea majorării tarifelor pentru consumatori, unii experți spun că neajustarea la timp a tarifelor la energia electrică a dus la această situație critică. Iată, bunăoară, opinia expertului în energetică Ion Preaşcă, invitatul emisiunii matinale a Europei Libere:

„ANRE era obligată și este obligată prin legislație ca la devieri de 5 procente din valoarea costurilor incluse în tarif trebuie să opereze modificări a tarifelor. Ei au tărăgănat, intenționat sau neintenționat, timp de un an și ceva ajustarea tarifelor și iată că s-a ajuns la această situație critică. Este și vina Guvernului și Parlamentului, care au făcut presiuni asupra ANRE ca să nu demareze ajustarea tarifelor, invocând alegerile. Avem o situație creată de autorități în mare parte, pentru că au admis sau au provocat, cu voie sau fără voie, deprecierea atât de abruptă a leului moldovenesc, care este motivul principal al acestei situații.”

Preaşcă a mai spus că între Cuciurgan şi cel mai mare distribuitor de energie electrică din Moldova Gas Natur Fenosa ar sta de fapt o firmă misterioasă, creată anul trecut la Tiraspol şi înregistrată în condiții dubioase la Chişinău, obţinând în timp record, în trei zile, licență de la ANRE. Expertul nu exclude că anume acest intermediar ar fi provocat această situație.

Alți experți declara ca majorările tarifelor la energia electrică ar fi nejustificate, deoarece compania Gas Natural Fenosa si-ar dori sa pună in facturile plătite de consumatorii finali cheltuieli improprii.

Oricât de divergente ar fi părerile analiștilor, toți par sa fie de acord ca guvernările din ultimii 10 ani au preferat sa amâne examinarea temeinica a problemelor din sectorul energetic, provocând astfel agravarea lor.

ANRE a anunțat că va convoca o ședință publică pentru examinarea solicitărilor de majorare a tarifelor, fără a preciza când anume.