Cea mai discriminată și mai săraca minoritate națională din Europa, a romilor, se confruntă cu multe obstacole. În opinia experților, cel mai mare, cel care lasă urmele cele mai adânci, este lipsa accesului la educație, datorată fie asupririi și segregării de către majoritatea „albă”, fie absenței unei culturi și tradiții a mersului la școală în chiar minoritatea romă. Cum poate fi înlăturată această barieră – se discută la o conferință internațională deschisă astăzi la Chișinău.
Conferința internațională a reunit peste 50 de tineri de etnie romă din Republica Moldova, Ucraina și Rusia. Pe lângă apartenența etnică declarată cu mândrie, îi mai unește şi faptul că toţi sunt studenți sau proaspeți absolvenți de facultăți și bursieri ai unui program din partea Fondului de Educație pentru Romi, cu sediul la Budapesta. Anual, începând cu 2004, circa 180 de tineri de etnie romă din cele trei state post-sovietice beneficiază de burse de studii universitare în drept și științe umaniste. Astfel, se încearcă motivarea etnicilor romi să-și continue studiile, dar, mai ales, ajutarea celor care, financiar, nu își pot permite să studieze la facultate.
Grigore Zăpescu din Sireţi raionul Străşeni a absolvit anul acesta facultatea de drept la Chișinău. În cei patru ani de studii universitare a beneficiat de bursa Fondului de Educație pentru Romi. A fost admis cu bursa de la buget, iar bursa suplimentara i-a fost de mare folos ca să-şi acopere toate cheltuielile adiționale, pentru transport, cazare, haine si alimentare. El spune că în societate persista stereotipul discriminatoriu că romii nu se dau în vânt după carte:
„Când m-am înmatriculat la studii colegii nu mă identificau ca rom, eu fiind la buget, printre cei mai buni. Văzând cum vorbesc, cum m-am integrat în colectiv, atitudinea mea față de colegi și profesori ei nu şi-au dat seama că sunt rom. După câteva zile m-au întrebat de unde sunt şi dacă sunt moldovean. Când auzeau că sunt rom, ziceau că „nu, tu nu eşti rom, nu semeni a rom, nu ai cum să fii rom.” Ei din start au viziune cine şi cum sunt romii, viziune bazată pe stereotipuri şi prejudecăţi. Majoritarii au impresia că romii nu învaţă, cu atât mai mult la universitate. Ei neidentificându-mă ca rom, cred că au spart acest stereotip, dar mai e mult de lucru la acest capitol.”
Grigore Zăpescu spune că a fost printre eminenți şi la liceu, şi la facultate. Acum planifică să-şi continue studiile la masterat, concomitent să obțină şi un stagiu în avocatură. El spune că părinţii au fost cei care au insistat asupra studiilor, ceea ce mai rar se întâmplă în comunitatea romilor:
„Printre majoritatea romilor, comunităţilor de romi e caracteristic de a nu merge la şcoală sau de a abandona studiile. La baza acestui fapt sunt mai multe cauze. Una din cauze şi cele mai importante este de ordin economic.”
Pe lângă o bursă anuală de 1300 de euro, beneficiarii Fondului de Educație pentru Romi mai pot solicita 300 de euro pentru studierea unei limbi străin, iar cei din familii mai vulnerabile beneficiază de suport financiar suplimentar şi pentru achitarea taxelor de studii. Studenții pot accesa şi granturi mici de până la 2500 de euro pentru proiecte care ar stimula integrarea romilor în comunitate. Deşi bursele sunt foarte avantajoase, concurența pentru obținerea acestora nu e una acerbă spune ofițerul de program din cadrul Fundației pentru Educația Romilor, Stela Garaz. Explicaţia e că foarte puţini etnici romi din Moldova sunt școlarizați, iar la facultate ajung şi mai puțini. Din 2004 când a demarat proiectul de burse doar 130 de tineri romi din Moldova au fost beneficiari, spune Stela Garaz.
„Încurajăm studenţii noştri să se afirme. Ei vor fi cei care vor schimba stereotipurile din societate prin exemplul lor. Avem foarte multe cazuri de succes care au finisat facultatea aici în Republica Moldova şi s-au angajat în cîmpul muncii în poziţii destul de bune. Avem exemple de studenţi care au reuşit să meargă la studii post universitare chiar şi în Europa de Vest. După masterat s-au angajat în locuri de muncă cu impact internaţional.”
În Moldova nu există o statistică oficială despre școlarizarea romilor, la fel cum nu este cunoscut nici numărul total al etnicilor romi, mulți dintre care nu au nici acte de identitate. Potrivit unui studiu realizat de ONU, în 2014 unul din doi copii romi merg la şcoală, pe care însă nu o frecventează cu regularitate, iar gradul de analfabetism se ridică la peste 70 la sută în rândul etnicilor romi.