Expert-Grup: Moldova se confruntă cu provocări fără precedent la adresa securității

S-a recomandat autorităţilor să soluţioneze urgent problemele din sistemul bancar pentru a salva din punct de vedere economic şi social anul 2016

Experţi din R.Moldova şi de peste hotare au analizat vineri principalele provocări de securitate cu care se confruntă această țară şi au recomandat autorităţilor să soluţioneze urgent problemele din sistemul bancar pentru a salva din punct de vedere economic şi social anul 2016. Potrivit unor economişti, statul trebuie să lichideze cele trei bănci devalizate, să încheie un nou acord cu FMI, deblocând totodată şi alte finanţări externe, şi să limiteze fluxurile de capital străin din zone off-shore.

Pretextul întâlnirii a servit ceea ce experţii Centrului analitic Expert-grup au numit „prezentarea unuia dintre cele mai pesimiste rapoarte de stare a ţării”. Potrivit directorului executiv al organizației, Adrian Lupuşor, cauze sunt mai multe, în primul rând faptul că s-au suprapus o serie de crize, începând cu problemele economice şi de securitate din regiune şi terminând cu inacțiunea guvernanților în cazul devalizării celor trei bănci. În rezultat, afirmă Adrian Lupuşor, Republica Moldova se confruntă cu provocări în adresa securității fără precedent.

„Pentru prima dată ne-am permis să utilizăm termenul de oligarhizare a instituțiilor de stat. Este un eșec de reglementare bancară şi un eșec instituțional care tinde să aibă implicații foarte grave pentru întreaga țară. Practic, anticipăm creșterea nivelului de risc de țară, pentru că este foarte probabilă creșterea nivelului de îndatorare, creșterea presiunilor asupra monedei naționale care urmează să contribuie la creșterea nivelului prețurilor şi în ultimă instanță putem vorbi despre creșterea nivelului riscurilor de sărăcie”.

În opinia lui Adrian Lupuşor, elitele politice în loc să fie forța motrice pentru reformare țârii „au devenit principala frână”. În plus, mai spune directorul executiv al Centrului Expert-grup, lacunele din reglementarea sistemului bancar au fost utilizate de grupurile de interese obscure pentru a scoate banii din ţară.

Fostul ministru de Finanţe Veaceslav Negruţă a remarcat că ultimul timp legislația bancară a fost modificată esențial, ocolind Legislativul. Anume aceste amendamente, accentuează el, au produs efecte dezastruoase.

„Transparența șubredă şi dominația capitalului din regimuri speciale și netransparente este ceea ce ne caracterizează sistemul, dar şi țara de la un timp încoace. Fluxuri comerciale care vizitează şi tranzitează Republica Moldova sub privirile neputincioase a instituțiilor abilitate cu instrumentării de monitorizare şi intervenție”.

Problemele relevate de experți sunt de ani de zile, iar FMI a făcut mai multe recomandări pentru a elimina deficiențele, dar acestea au rămas pe hârtie, a declarat Armine Khachatryan, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova.

Armine Khachatryan

„În ultimii zece ani, în rapoartele noastre au fost câteva sintagme care s-au repetat constant şi au legătură cu aceste lucruri: proprietari necunoscuți ai instituțiilor bancare, tranzacții financiare dubioase, managementul defectuos al riscurilor, politici incoerente a instituțiilor de stat, problemele de la BEM. Mai pe scurt, noi putem face o mulțime de recomandări şi au existat mai multe rapoarte, dar din nefericire, progresul lasă de dorit”.

Consilierul BNM Andrei Rotaru a spus că exceptând cele trei bănci devalizate sistemul bancar din Republica Moldova este viabil, iar încrederea populației în bănci, în opinia sa, a rămas aceeași. Cât despre cererea experților ca BNM să lichideze băncile problematice, Rotaru a spus că ar fi o decizie prematură. Totuși, la părerea sa, situația de la BEM trebuie divizată de cea a celorlalte bănci private – Unibank şi Banca Socială.

Andrei Rotaru

„În primul rând, trebuie de determinat acele tranziții, de a determina în ce direcție au mers fluxurile financiare. Privitor la BEM, unul din acționari este statul care trebuie deja să ia decizia cum va proceda cu acest activ”.

Experții au criticat Banca Naţională pentru acțiunile șovăielnice şi pentru faptul că nu taie nodul gordian, lăsând acest lucru pe seama politicienilor, lucru care, în opinia lor, ar putea avea consecințe nefaste.