Președintele ucrainean Petro Poroșenko a chemat astăzi o ședință extraordinară a Cabinetului Militar pentru a opri confruntarea dintre membrii unei grupări paramilitare ultranaționaliste și poliție, care a început sâmbătă după un schimb de focuri în vestul Ucrainei.
Schimbul de focuri din localitatea Mukacevo, regiunea Transcarpatia dintre membrii grupării radicale „Sectorul de Dreapta” și susținătorii unui deputat local s-a soldat cu cel puțin 11 victime, conform datelor oficiale. Procurorul general al Ucrainei Viktor Șokin a deschis o anchetă pentru a investiga agresiunea, calificată de unii juriști drept „act de terorism”.
Cauzele acestui atac sunt neclare, iar părțile au versiuni diferite. Procuratura ucraineană a declarat că motivul ar fi schimbarea sferelor de influență. Liderul grupării paramilitare ultranaționaliste Dmitro Iaroș, care a jucat un rol important în Revoluția ucraineană din 2014, afirmă că aceasta a fost o acțiune anti-corupție și că pe 11 iulie au fost ademeniți într-un club de sport a deputatului local Mihail Lanio, pe care l-a acuzat anterior de contrabandă.
Regiunea Transcarpatia se află la frontieră cu România, Ungaria și Slovacia – state membre ale Uniunii Europene. Într-un articol publicat pe site-ul serviciului ucrainean al Europei Libere, scriitorul Andrei Liubka a spus că nu există om în Transcarpatia care n-ar ști adevărul despre beneficiile de pe urma contrabandei pe care le au criminalitatea și autoritățile locale: „Toți sunt vinovați”, spune el. Liubka afirmă că venitul lunar în urma contrabandei la frontiera cu UE depășește bugetul anual al întregii regiuni.
Ambasadorul ucrainean Dmitro Kuleba a afirmat pe pagina sa de Facebook că agresiunile „Sectorului de Dreapta” ar fi îndreptate spre periclitarea negocierilor regimului fără vize cu UE pentru ucraineni, scop care așa și n-a fost atins la Summit-ul de la Riga din mai.
În același timp, schimbul de focuri a semnalat formarea unui posibil „nou front” al conflictului cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, în urma căruia au fost uciși peste 6400 de oameni din aprilie 2014 până în prezent și care continuă în ciuda armistițiului semnat la Minsk.
Experții spun că atitudinea autorităților Ucrainei față de gruparea radicală pro-ucraineană „Sectorul de Dreapta” s-a înrăutățit dramatic. Se zvonește că organizația ar fi proiectul unui oligarh local influent Igor Kolomoiski împotriva președintelui Poroșenko. Directorul executiv al Centrului pentru Studii Politice Aplicate „Penta” Aleksandr Leonov a declarat pentru serviciul rus al Europei Libere că „naționaliștii încearcă să ocupe nișa opoziției radicale în ajunul alegerilor locale”. O sursă din majoritatea parlamentară ucraineană a declarat pentru publicația Kommersant.ru că prin astfel de acțiuni se discreditează ideea batalioanelor de voluntari. „Autoritățile ucrainene intenționează să elimine toate batalioanele care nu li se supun”, spune sursa.
Negocierile cu „Sectorul de Dreapta” au intrat în impas. După cum a declarat deputatul administrației regionale Vasili Gubal pentru postul TV „24” nu se știe unde se află luptătorii de la „Sectorul de Dreapta”: nu au predat armele și nu au ieșit la contact.
Schimbul de focuri și moartea a doi membri ai „Sectorului de Dreapta” a declanșat un val de proteste a activiștilor grupării radicale în mai multe orașe din Ucraina, printre care și capitala Kiev. Liderul radicalilor Dmitro Iaroș a cerut demisia ministrului de interne Arsen Avakov, pe care îl consideră vinovat de „tragedia de la Mukacevo” la fel ca și pe alți demnitari din Transcarpatia.