Ce legătură este între WC-ul din curte și PSD?

O bună parte dintre cei care sunt nemulțumiți de felul în care trăiesc sunt și cei care admiră guvernul social-democrat condus de Victor Ponta.

În România crește optimismul - un sondaj recent arată că majoritatea românilor crede că țara merge într-o direcție bună - poate în așteptarea noului Codul Fiscal ce promite o reducere semnificativă a taxei pe valoare adăugată şi alte ușurări de impozite.

Numărul celor care spun că România se îndreaptă într-o direcție bună este mai mare decât al celor care cred contrariul. Scorul este de 46 la 41 la sută; 11 procente nu știu ce să răspundă. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre români (53,6%) declară într-un sondaj INSCOP, făcut în perioada 9-14 iulie, că viața lor a devenit ceva mai grea în ultimii trei ani.

O bună parte dintre cei care sunt nemulțumiți de felul în care trăiesc sunt și cei care admiră guvernul social-democrat condus de Victor Ponta. În jur de 40 la sută dintre români votează, de altfel, în mod constant Partidul Social-Democrat, deși această formațiune nu a avut niciodată o strategie de a-i scoate din sărăcie pe cei care abia au bani să trăiască de azi pe mâine. Liderii social-democrați se preocupă să mențină anumite ajutoare sociale sau iau măsuri de scădere a prețurilor, cum a fost cazul micșorării TVA pentru alimente de la 24 la 9 la sută.

Peste 60 la sută dintre români au observat deja că prețurile sunt mai mici, iar social-democrații își vor putea menține pe mai departe bazinul electoral nemodificat, inclusiv cu ajutorul acestei măsuri contestate de FMI și Comisia Europeană. Instituțiile financiare internaționale au avertizat încă din aprilie că relaxarea fiscală propusă de guvernul Ponta este nesustenabilă, dar alegătorii social-democraților au un motiv în plus de a rămâne consecvenți.

Partidul Social-Democrat pare să aibă un plan de menținere a unei părți semnificative a populației României în sărăcie. Ar fi vorba despre 39 la sută dintre români care potrivit IRES (ianuarie 2015) abia au bani să trăiască de la o lună la alta. Sunt oameni cu o educație precară, abrutizați de muncă și de lipsuri, ușor de manipulat, pe care social-democrații se bazează la fiecare scrutin. De pildă la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, Victor Ponta a fost votat în proporție mare de persoane de peste 50 de ani (55 %), cu maxim zece clase (44%) și provenind din județe cu șomaj ridicat și rată scăzută de dezvoltare. Doar 15 la sută dintre votanții premierului au studii superioare.

Dacă s-ar reduce abandonul școlar, care în România este de peste 17%, dacă s-ar investi mai mult în învățământ și sănătate, dacă statul ar avea un proiect de scoatere a săracilor din zona gri în care se află, viitoarea generație n-ar mai vota probabil cu social-democrații. Câtă vreme, aproape jumătate din populația țării are toaleta în curte (47% potrivit Institutului Național de Statistică, iulie 2015), Partidul Social Democrat stă liniștit, fiindcă mașina lui de propagandă nu va râșni în gol.