La Coșnița, sat situat în stânga Nistrului, dar aflat sub controlul administrativ al Chișinăului, a fost lansat un sistem de irigare reconstruit cu ajutorul financiar al Statelor Unite. Sistemul, al treilea dat în exploatare din totalul de zece câte vor fi reconstruite, acoperă o suprafață de 2400 de hectare, pe un teren unde au parcele cam tot atâția agricultori. Relatează Tamara Grejdeanu:
Sistemul de irigare de la Coșnița este unul din cele mai extinse sisteme renovate în cadrul Programului Compact, rețeaua de țevi se întinde pe circa 85 de kilometri. Aici au fost construite noi stații de pompare a apei din Nistru, dotate cu instalații moderne care vor reduce din cheltuielile de exploatare, dă asigurări Nicolae Rusu, directorul Asociației utilizatorilor de apă din localitate. El spune că fermierii din regiune, care cultivă pe suprafețe întinse fructe și legume vor plăti mai puțin pentru apa folosită, inclusiv pentru că nu vor fi pierderi:
„Față de sistemul de irigare care a fost pe timpuri, acest sistem de irigare modern, datorită economiei utilajului modern instalat, agenții economici au de câștigat. Cel mai mare beneficiu aici, după sistemul reabilitat, au de câștigat la prețul unui metru cub de apă. Dacă în trecut prețul pentru un metru cub de apă era de 3 lei și 82 de bani, la moment asociația livrează apa cu 2 lei și 37 de bani.”
Unii fermieri din regiune s-au conectat de curând la rețeaua de irigare însă au reușit să salveze de la arșiță suprafețe întinse de porumb, apa ajungând și la livezile de mere, spune producătorul agricol Sergiu Grijancovschi. Fermierul are convingerea că în mai puțin de trei ani va recupera investiția făcută, întâi de toate pentru că va avea un spor la calitatea produselor cultivate:
„Vom câștiga în calitate, De exemplu, în anii secetoși aceste vișine, să spunem, pot să aibă calibrul 20. Folosind irigație sau în ani mai ploioși, pot să fie de calibrul 26. Evident că cumpărătorul, consumatorul altfel o să privească aceste fructe și vom câștiga și în cantitate. Având cantitate, calitate, evident că tragem nădejde și la un profit mai bun.”
Pentru renovarea sistemului de irigare de la Coșnița, guvernul american a investit peste 13 milioane de dolari. Astăzi, susținătorii programului au transmis Asociației utilizatorilor de apă echipament în valoare de peste 15 mii de dolari. Acest sistem poate fi folosit și mai bine de 60 de ani, cu condiția că exploatarea lui se va face respectând toate cerințe tehnice și de eficiență, notează Valentina Badrajan, directoarea executivă a Fondului Provocările Mileniului Moldova:
„Noi în continuare vom fi alături de producătorii agricoli pentru că dorim să fie asigurată durabilitatea acestei investiții. Asociația utilizatorilor de apă a fost instruită cum să opereze cu acest sistem și în continuare noi îi îndemnăm să aibă grijă de el, să fie păstrat în securitate și să cultive produse de valoare adăugată înaltă.”
Până acum au fost date la exploatare sistemele de irigare Criuleni, Lopatna și Coșnița, urmând să se încheie reconstrucția altor 7 sisteme. Valentina Badrajan spune că renovarea sistemelor de irigare a atras concomitent și investitori privați. În Criuleni, de exemplu, șase producători agricoli s-au unit și au construit mai mult de un km de rețea și două bazine pentru irigare.