Metode de celebrizare

Presa caută să se adape și să ne adape de la noul izvor de înțelepciune.

Profesia de celebritate în carne și oase nu are un statut clar. E prea nouă. Vedete de televiziune sau campioni ai petreerilor importante sînt acum celebrități și asta înseamnă o sumedenie de lucruri.

O celebritate nu e specializată în ceva anume în afara propriei celebrități. Dar tocmai asta presupune că o celebritate se pricepe la orice. Prin urmare, presa caută să se adape și să ne adape de la noul izvor de înțelepciune. Aflăm săptămînal ce crede celebritatea X despre războiul din Siria, despre genele false, despre copiii din Africa, despre mîncarea la companiile aviatice și, nu în ultimul rînd, despre viață în general. Nu e surprinzător, deci, că mai toată lumea vrea să devină celebritate.

O doamnă artistă a încercat, de pildă, să devină celebritate așezîndu-se goală într-o intersecție din Londra și cerînd trecătorilor să facă poze cu ea în brațe. A fost un succes. Doamna din brațele turiștilor e considerată acum o celebritate în lumea artelor.

Un tînăr disperat a încercat altceva. S-a aruncat brusc de pe un pod din Londra în timp ce era filmat de prieteni. Omul era să se înece, dar filmul e pe Youtube și l-a făcut celebru. Pentru o zi. E clar că omul trebuie să mai încerce o dată.