Guvernul bulgar pune sub controlul Agenției de Securitate națională sectorul energetic

La intrarea pe șantierul centralei nucleare de la Belene

Boiko Borisov: „ în ultimii 15-20 de ani în energetica bulgară „s-a furat ca în codru”.

Un grup specializat de procurori și ofițeri din Agenția pentru securitate națională (DANS) va controla sectorul energetic, a anunțat primul ministru, Boiko Borisov. El a mai spus că în ultimii 15-20 de ani în energetica bulgară „s-a furat ca în codru”. Câteva miliarde au dispărut numai în proiectul nuclear nerealizat Belene.

Până în 2018 statul va plăti numai sub forma dobânzilor 200-250 de milioane de euro fără a ști unde s-a dus împrumutul pentru proiectul hidroenergetic „Țankov kamăk”.

Borisov a declarat că problemele mari apar între producătorii de energie din surse neconvenționale și cele trei regionale energetice CEZ, Energo-pro și EVN. Acolo controlul practic lipsește și este nevoie de implicarea mai hotărâtă a Procuraturii.

Valeri Simeonov, liderul Frontului Patriotic, și șef al Comisiei parlamentare pentru anchetarea abuzurilor în energetica, a anunțat că cele mai mari centrale pe cărbune au prezentat valori ireale ale investițiilor inițiale în scopul de a umfla prețul la care vând energia produsă Companiei naționale de electricitate. Nu este mai buna situația în sectorul energiilor neconvenționale. Pe hârtie există centrale care nu pot fi regăsite pe teren. Unele centrale de acest gen au cumpărat energie ieftină produsă la CAE Kozludui și au revândut-o de câteva ori mai scump Companiei naționale de electricitate, a declarat Simeonov.

Cel de al doilea guvern Borisov se confruntă cu protestele comune ale sindicatelor și patronatului împotrivă majorării tarifelor energetice pentru industrie. 25 000 de oameni au ieșit în 29 de orașe bulgare în urmă cu o săptămână. Organizatorii amenință cu proteste și mai mari în septembrie.

Prețul kilovatorei pentru industrie practic s-a dublat, începând de 1 august. Cele patru organizații naționale ale întreprinzătorilor au avertizat că o creștere semnificativă a prețurilor și a șomajului, concomitent cu scăderea exporturilor este inevitabilă. Borisov însă a contraatacat întrebând de ce prețurile nu au scăzut în urmă reducerii cu peste 20% a tarifelor la gaze.