Silvia Strelciuc: „Prin participare, comunicare, cetățenii pot să găsească soluții pe care nu le deține administrația publică locală”

Un interviu cu o reprezentantă a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată - partener de campanie „AICI este Europa Liberă”.

Invitatul nostru la emisiunea „Dis de Dimineaţă” este Silvia Strelciuc, facilitator în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată - partenerul campaniei AICI este Europa Liberă.

Silvia Strelciuc: „În multe localități din regiunea de sud a R. Moldova lucrăm în cadrul proiectelor finanțate de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). Unul din aspectele importante abordate în proiectele noastre este să-i învățăm pe cetățeni să comunice între ei, să construim poduri între administrația publică locală și comunitate.

Diferite localități au diverse experiențe. Unii se apropie mai ușor. De exemplu, Sărata Galbenă în care a fost lansată această campanie, „AICI este Europa Liberă”, cetățeanul astfel își începe mesajul – „Domnul primar, avem o problemă. Iată vrem să facem noi ceva și Dvs. ceva, să punem noi umărul, să puneți și Dvs. umărul”. Din păcate, în alte localități mesajul este altul – ”să ne faceți, să ne dați, să ne asigurați și noi vom beneficia”.

Comunicarea într-adevăr este una din soluțiile de bază, fiindcă prin participare, comunicare, cetățenii pot să găsească soluții pe care nu le deține administrația publică locală. Avem multe exemple în R. Moldova când fără a fi chemați la comunicare cetățenii facem anumite erori. De exemplu, construim drum, după care aflăm că cetățenii au nevoie de apă. Stricăm drumul, facem rețele de apeduct. Acoperim rețeaua de apeduct, peste câțiva ani înțelegem că trebuie să facem canalizare. Doar împreună cu cetățenii trebuie să facem anumite priorități, o logică, o strategie foarte concretă cum putem să atingem un nivel mai înalt de dezvoltare comunitară.”

Europa Liberă: Cum vă explicați că în unele localități această comunicare este înrădăcinată și în altele – nu? Parcă sunt aceeași oameni, nu sunt la sute de kilometri depărtare.

Silvia Strelciuc

Silvia Strelciuc: „În anumite localități există anumite tradiții de comunicare și este o deschidere foarte mare din partea autorităților locale. Sunt APL-uri care au site-uri prin care comunică, au anumite căsuțe pe site în care se adresează cetățenii sau scriu scrisori primarului, primarul răspunde. Au panouri informative specializate cu informații din domeniile financiar, cadastral, asistenței sociale.

Nu toate aceste experiențe sunt promovate și sunt aplicate în același mod în diferite localități. Sunt unele autorități publice care mai manifestă încă rezistență, care consideră că ei singuri trebuie să ia decizii și ei singuri știu care ar fi soluțiile cele mai bune. Din păcate, avem și așa situații.”

Europa Liberă: Care sunt problemele oamenilor din localitățile rurale, astăzi? Ce probleme ați scoate Dvs. în față, probleme despre care nu se prea vorbește sau nu se prea știe la centru?

Silvia Strelciuc: „În fiecare localitate oamenii vorbesc despre un set de probleme, unele au caracter național, pe care nu le putem influența, dar în cea mai mare parte sunt probleme locale. Sunt probleme pe care oamenii le menționează. E legat în primul rând de acele drepturi fundamentale care trebuie să fie asigurate.

Omul trebuie să aibă condiții necesare de viață: apă, servicii de canalizare, să fie asigurat, să nu se afle în situații de pericol, să fie protejat împotriva furturilor, să fie iluminate străzile. Persoanele cu dizabilități au și ele nevoie ca drepturile lor să fie asigurate, să avem pante de acces. Sunt foarte multe lucruri care se discută aici la nivel local, dar nu prea ajung la nivel național.

În acest context aș vrea să salut această inițiativă și această campanie Europa Liberă care trece de la nord la sud, parcurge acest teritoriu al Republicii Moldova dintr-o extremă în alta. Prin această campanie se creează condiții ca cetățenii să se adune împreună, să discute. E foarte important că sunt aduși experți naționali care vin cu propuneri, cu soluții și cetățenii stau cu inima deschisă și ascultă aceste lucruri. Este o chestie extraordinară.

Deseori ne ciocnim de situația când la toate canalele de televiziune și radio auzim doar știri naționale. Ceea ce se petrece în teritoriu și anume practici, experiențe pozitive din care un sat să învețe de la altul sunt prea puține. Această campanie a scos pe agendă practicile, experiențele, trăirile și problemele pe care le au cetățenii de la sate.”

Europa Liberă: Oamenii știu să facă diferența între manipulare și informație corectă, între o informație care ascunde un anumit interes?

Silvia Strelciuc: „Oamenii sunt destul de culți și înțelegători. Faptul că sunt foarte multe procese și anumite schimbări în Republica Moldova denotă că ei înțeleg. Chiar și subiectul despre care am început mai puțin să vorbim - rezultatele alegerilor locale - au arătat că banii și anumite mijloace nu chiar corecte pot influența decizia și felul în care omul înțelege problemele.

Consider că mass-media este sursa principală. Noi chiar am testat acest lucru organizând niște procese de presiune asupra autorităților locale din orașul Cahul. S-a întâmplat mai mulți ani în urmă, era o altă conducere. Doar presa locală a putut influența lucrurile. Primarul localității nu voia să se întâlnească cu cetățenii din grupuri de inițiativă. Am încercat să facem acest lucru prin intermediul consilierilor, prin colectare de semnături, prin fel de fel de metode.

Unica sursă care a funcționat în acest caz a fost ziarul local. Atunci când s-a scris în ziarul local că primarul nu dorește să ne vadă, să ne audă, atunci primarul ”a deschis ușile” și a înțeles că ziarul este cel pe care îl citește electoratul. Lucrurile s-au schimbat spre bine.

Cred că ne trebuie mai multă voință, mai multă insistență ca cetățenii să fie mult mai activi și ei să preia controlul, să verifice autoritățile centrale, cele locale. Numai atunci lucrurile vor avea un curs firesc și pozitiv.”