Cu număr record de internări și de spitale pe cap de locuitor, într-un mod paradoxal Bulgaria are cei mai proști indicatori de sănătate în UE, arată un studiu al Băncii mondiale.
Cu 30 de ani în urmă durata medie a vieții a fost cu numai trei ani mai mică fața de cea din țările europene bogate, dar cu doi ani mai mare fața de cea din Ungaria. Acum distanța fața de media europeană a crescut la opt ani, iar Ungaria a trecut în fața Bulgariei.
Situația este și mai proastă în privință bolilor cardiovasculare care se află pe primul loc printre cauzele deceselor la sud de Dunăre. Față de anii '80, acum numărul deceselor din astfel de boli a crescut la oamenii sub 64 de ani, în timp ce în celelalte țări din Uniunea europeană a scăzut. În 2010, din cauza bolilor cardiovasculare, în Bulgaria au decedat de cinci ori mai mulți oameni fața de media europeană și cu 65% mai mult fața de cea din țările vecine.
După cum constată experții Băncii mondiale, sistemul bulgaresc de sănătate, moștenit din perioada comunistă, este extrem de ineficace. El este orientat spre tratamentul scump în spitale, nu spre cel mai ieftin din sistemul pre-spitalicesc.
În perioada 2000-2010 numărul internărilor a crescut cu 65%, în timp ce în celelalte țări din Uniune a scăzut sau a rămas neschimbat. În 2011 fiecare al patrulea bulgar a fost internat.
În timp ce în Uniunea Europeană numărul mediu de spitale este 2,7 la 100 000 de locuitori, în Bulgaria acest indicator este aproape dublu - 4,7. Multe spitale au puțin pacienți. Se deschid în serie clinici specializate cu activități bine plătite din Casa națională de sănătate.
În studiu se constată că fondurile alocate pentru sănătate în Bulgaria sunt mai mari fața de cele în țările din regiune. În cea mai săraca țară din UE însă oamenii plătesc din propriul buzunar 47% din costul total al tratamentului și reprezintă cea mai mare sursă de finanțare a sănătății publice. De menționat că în anul 2000 acest procent a fost de aproape două ori mai mic, (27). Trei-sferturi din banii pacienților sunt pentru medicamente. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca plățile făcute de pacienți să nu depășească 15-20% din costul tratamentului.