Continuă scandalul legat de utilizarea unui sistem de email privat de către Hillary Clinton, pe vremea când era secretar de stat

Corespondența zilei de la Washington.

În Statele Unite continuă scandalul legat de utilizarea unui sistem de email privat de către Hillary Clinton, pe vremea când era secretar de stat. Care sint noile evolutii? – e intrebarea adresata corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Exista doua categorii de probleme: lipsa de transparenta, care face ca informatiile cu privire la serverul doamnei Clinton sa fie aflate treptat, ceea ce prelungeste criza, precum si intrebarile daca emailurile lui Hillary Clinton contineau informatii clasificate, secrete si daca sistemul de securitate al serverului a fost adecvat sau nu.

Asta pentru ca informatiile guvernamentale sint supuse unor reguli precise de circulatie si stocare pe care oficialitati sint obligate sa le respecte.

Acum, avocatul fostului secretar de stat a predat autoritatilor serverul folosit de Clinton in cei patru ani, cit a fost secretar de stat.

De asemenea au fost predate mii de emailuri, care fusesera in posesia Departamentului de Stat. Nick Merrill, purtator de cuvint a spus ca doamna Clinton coopereaza cu ancheta.

El nu a precizat insa daca FBI-ul a cerut serverul si nici cind acesta a fost predat autoritatilor. Merrill a spus ca Hillary Clinton a cerut echipei sale sa predea serverului si emailurile.

Pina acum FBI-ul este angajat intr-o ancheta preliminara, care pare se concentreze asupra masurii in care informatia a fost securizata. Pentru asta FBI-ul a contactat si firma privata care s-a ocupat de securitatea serverului.

Initial, Hillary Clinton a refuzat sa predea serverului, spunind ca informatia depozitata acolo este comunicare privata cu sotul ei, fostul presedintel Bill Clinton.

Avocatul ei, David Kendall a declarat in fata unei comisii a Congresului, tot in luna martie, ca nu exista nici o ratiune pentru ca serverul sa fie examinat.

El a mai spus ca a confirmat cu personal de specialitate ca nu mai exista in server nici un email trimis sau primit de Clinton.

Dar, in ciuda acestor luari de pozitie, acum citeva luni, serverul a fost predat. Fireste ca exista implicatii legale ale acestui caz, dar ele sint insa incerte.

Ceea ce este sigur e ca, in contextul continuarii scandalului, credibilitatea politica a lui Hillary Clinton are de suferit, in conditiile in care ea este favorita la nominalizarea partidului sau pentru prezidentiale.