România: Muncește Iohannis mai mult decât un medic? De ce se revoltă doctorii

Detaliu din fotografia de fundal al grupului de dezbateri pe Facebook „Alianța medicilor”

Nemulțumirile medicilor români se schimbă și se rafinează din mers.

Evoluția pretențiilor și a reacțiilor medicilor din România se pot vedea din discuțiile pe care doctorii le-au avut în ultimele trei zile în interiorul Grupului Medici gata pentru greva generală făcut pe Facebook. În Grup s-au strâns mai mult de 21.000 de doctori.

Inițial nemulțumirea lor era legată doar de salarii și de faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție i-a declarat pe medici, funcționari publici, în urma unui proces de corupție în care mai mulți judecători de la Curtea de Apel au cerut o soluție pentru astfel de astfel de cazuri.

Pentru funcționarii publici, orice cadou primit poate fi considerat mită și intră sub incidența Codului Penal, potrivit căruia poate primi până la trei ani de închisoare cu executare, pentru primirea unei atenții.

Această decizie a Curții Supreme ar putea avea ca efect eliminarea lait-motivului puterii, care a pretextat permanent că nu e necesară mărirea lefurilor medicilor fiindcă aceștia oricum trăiesc din banii din plicuri, nu din salarii.

În parte, descrierea acestei situații era exactă, dar au existat mereu și doctori care nu țineau cont de plic, chiar dacă îl acceptau.

Dezbaterile din grupul „Medici gata pentru greva generală” au ajuns în cele din urmă la concluzia că această practică este rușinoasă și pentru prima dată i-au criticat chiar pe cei care-i reprezintă: Colegiul Medicilor și sindicatele din sistem.

Grupul creat spontan pe Facebook s-a transformat luni în „Alianța medicilor pentru modernizarea în sănătate”. O parte dintre cei afiliați spun că nu-și doresc nici să primească „plicuri”, nici să se legalizeze „șpaga” și că preferă „salarii decente, pe măsura responsabilității” pe care o au față de oameni, „condiții optime în spitale” pentru a putea oferi „servicii medicale de calitate” și depolitizarea domeniului.

Nemulțumirea medicilor este alimentată și de recenta triplare a salariilor pentru demnitari. O parte dintre cei 21.000 de doctori coalizați virtual cer intrarea în grevă generală, chiar dacă legea nu le dă dreptul, alții susțin că e imoral să oprească lucrul, fiindcă nu-și pot lua pacienții „ostateci”.

O altă soluție care se dezbate printre medici este demisia generală pe 1 septembrie. Ei cer să nu mai fie considerați funcționari publici, să aibă un salariu de bază de 1000 de euro, în condițiile în care un rezident abia ajunge la 230 de euro/lunar, să li se plătească gărzile și orele suplimentare și să li se asigure medicamentele și aparatura necesară pentru a-și practica meseria la nivelul secolului 21.

Medicii mai socotesc că acest domeniu, care a fost mereu subordonat politic, ar trebui să fie returnat specialiștilor, iar managerii de spital să nu mai fie numiți în funcție de serviciile pe care le aduc tutorilor lor din zona puterii.

Există o propunere legislativă depusă în Parlament de a majora salariile doctorilor în trepte, astfel încât în 2018 baza salariului să ajungă de la 1000 de lei (227 de euro) cât este în prezent la 3370 de lei (765 de euro).

Pentru medici această propunere este riscantă, fiindcă mereu au primit promisiuni care nu au fost puse în practică. După discuțiile de luni dintre reprezentanții cadrelor medicale și minister, potrivit unor surse, doctorilor li s-ar fi oferit o creștere de 10 la sută, pe care aceștia susțin că nu o vor accepta.

În dezbaterea din grupul virtual unul dintre medici spunea că vrea o triplare a lefii, la fel cum s-a întâmplat în cazul președintelui Klaus Iohannis, căruia îi transmite că „muncește mai mult” decât el.

Comparațiile de acest fel nu ajută la nimic, dar președintele și guvernul au greșit atunci când au deschis drumul spre mărirea propriilor salarii, într-o perioadă în care economia românească nu este suficient de puternică pentru a crește veniturile tuturor bugetarilor, chiar dacă mulți dintre ei merită să primească mai mulți bani.