Curtea de Apel Chișinău: încă 11 zile de arest preventiv pentru activistul tadjic pentru democrație Sobir Valiev

Şedinţa de judecată de joi a avut loc cu uşile închise.

Curtea de Apel din Chișinău a examinat astăzi situația activistului pro-democrație Sobir Valiev, care a fost arestat pe aeroportul din Chișinău la 11 august la cererea autorităților din Trajikistan. Relatează Alla Ceapai.

Curtea de Apel din Chișinău a examinat astăzi situația activistului pro-democrație Sobir Valiev, care a fost arestat pe aeroportul din Chișinău la 11 august la cererea autorităților din Trajikistan. Relatează Alla Ceapai.

0820EECEAP1

Opozantul tadjic Sobir Valiev rămâne în arest în izolatorul nr.13 din Chişinău, unde se află de 7 zile. Judecătorii de la Curtea de Apel au respins, joi, recursul avocaţilor de a-l repune în liberate, menținând decizia instanței de judecată privind aplicarea măsurii de arest preventiv pentru 18 zile. Apărătorii lui Valiev spun că nu sunt de acord cu decizia irevocabilă a Curţii de Apel şi că o vor ataca la CEDO, întrucât clientul lor este deţinut ilegal. Iată ce ne-a spus asistentul avocatului lui Valiev, Ion Mazur:

„O să ne adresăm la Curtea Europeană pentru că persoana e deţinută ilegal. Nu există nici un temei pentru arestarea ei, ne mai vorbind de extradare. Zic asta pentru că nu există cerere oficială nici de arest, nici de extradare din partea autorităţilor din Tadjikistan. În al doilea rînd Moldova nu are dreptul să extradeze persoane în ţara în care viaţa lor e pusă în pericol.”

Potrivit avocatului nu există o cerere oficială din partea autorităților tadjice privind arestarea lui Sobir Valiev şi nici cererea privind extrădarea. Procurorul responsabil de caz, Irina Gratii, ne-a confirmat doar că deocamdată nu există o cerere oficială de extrădare.

„Nu a parvenit deocamdată o asemenea cerere.”

La expirarea termenului de 18 zile de arest preventiv, procurorii vor putea solicita prelungirea termenului pentru încă 22 de zile. Dacă în acest răstimp de 40 de zile, cât durează procedura de extradare, nu parvine o solicitare oficială din partea autorităţilor din Tadjikistan de a-l extrada pe Sobir Valiev, atunci cazul va fi închis, spune procurorul Irina Gratii:

„Dacă nu parvine cererea în decurs de 40 de zile dumnealui urmează să fie eliberat. Chiar dacă cererea va veni ulterior, o calificăm ca tardivă şi avem tot dreptul să nu o examinăm.”

Şedinţa de judecată de joi, de la Curtea de Apel a avut loc cu uşile închise. Judecătorii au respins cererea avocatului de a permite reprezentanţilor de la OSCE şi Biroul Național al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați să asiste la şedinţă. Nu au fost lăsată să asiste nici persoana care ne-a spus că e o rudă apropiată a lui Sobir Valiev, dar care ne-a rugat să nu spunem în ce grad de rudenie se află. Ruda a venit în Moldova imediat ce a aflat de arestul activistului Valiev. A avut şi o scurtă întrevedere cu acesta, marţi, la izolatorul nr.13 şi iată ce ne-a spus:

„De condiţiile de detenţie nu s-a plâns. Mi-a spus că nu se consideră vinovat de nimic şi că aşteaptă o decizie echitabilă din partea instanţelor judiciare moldovene. El nu se ascundea în Moldova, a venit aici cu afacerea pe care o are, folosea telefoane şi cartele bancare. Faptul că e acuzat de extremism de Tadjikistan este un absurd. Mişcarea din care face parte e una paşnică, articolele pe care el le-a scris la fel sunt împăciuitoare. Am venit în moldova ca să încerc să-l ajut, să ne adresăm la organizaţiile internaţionale, pentru că nu am nici o garanţie că el nu va dispărea fără urmă.”

Deşi şedinţa de judecată a fost una închisă, după cum spuneam, în sala au fost prezenţi mai mulţi deţinuţi pe alte dosare examinate în recurs. Judecătorii au examinat fiecare dosar, unul după altul, cu toţi deţinuţii în sală. Prin urmare, lui Sobir Valiev nu i-a fost respectat dreptul la un proces echitabil şi confidenţial e concluzia la care au ajuns reprezentanţii din Moldova ai organizaţiilor internaţionale care au venit să-l sprijine pe Sobir Valiev, dar mai ales să felul în care Moldova îşi respectă angajamentele privind respectarea drepturilor omului care reies din tratatele internaționale la care Moldova e parte.

Amintim că activistul Sobir Valiev a fost reţinut la 11 august la Aeroportul de la Chişinău, în timp ce urma să decoleze spre Istanbul la familia sa. Peste 2 zile acesta a fost arestat, fiind dat în căutare în spaţiul CSI de către autorităţile din Tadjikistan care îl acuză de extremism. Organizația internațională pentru drepturile omului Human Rights Watch a dat publicității luni un apel în care îndeamnă conducerea Moldovei să nu-l extrădeze în Tadjikistan pe „activistul pașnic” pentru democrație Sobir Valiev. În apel se menţionează că fiind parte a Convenției împotriva Torturii și a Convenției Europene a Drepturilor Omului, Moldova este obligată să asigure că nici o persoană aflată în detenția sa să nu fie trimisă forțat într-un loc unde riscă să fie supusă persecuției, torturii sau altei violări grave a drepturilor omului. Sobir Valiev este unul din liderii mişcării de opoziţie tadjică Grup 24. Se relatează că zeci de membri ai mișcării au fost arestați în ultimele luni, câțiva fiind extrădați de Rusia. Unul din ei, Maksud Ibraghimov, a fost condamnat recent la 17 ani de închisoare sub acuzația de tentativă de răsturnare a orânduirii de stat.