Bulgaria și Rusia au dat semne că vor putea relua colaborarea în sectorul gazelor cu respectarea legislației europene. Este vorbă de realizarea gazoductului de tranzit „South Stream”, ce urmează să traverseze Marea Neagră, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Austria, ocolind Ucraina.
În cadrul unei conferințe de presă, răspunzând întrebării unui reprezentant al minorității bulgare din Crimeea, președintele Putin a anunțat că Sofia și Moscova vor putea colabora foarte bine în pofidă apartenenței Bulgariei la Alianța Nord-Atlantică. „Vom lucra împreună în toate domeniile, indiferent de problemele ce însoțesc realizarea unor proiecte în energetica precum gazoductul „South Stream””, a spus Putin. El a adăugat că nu Moscova, ci Sofia a fost cea care a blocat realizarea proiectului.
Pe fundalul problemelor cu „Turkstream”, analiștii au vâzut în aceasta declarație conciliatoare un semn pentru posibila reluare a proiectului „Southstream”.
Cu două săptămâni în urmă ministrul bulgar al energeticii, Temenujka Petkova, a declarat că „South Stream”-ul este un proiect foarte important ce va putea contribui la diversificarea rutelor de tranzit dar trebuie realizat cu respectarea legislației europene.
Președintele patronatului, Kiril Domuzciev, a spus la rândul său că tuburile pentru gazoductul subacvatic se află în portul Burgas și vor fi folosite în interesul țării.
Se pare că, din motive economice și politice, Rusia va putea renunța la „Turk Stream” în favoarea unei variante mai puțin costisitoare a „South Stream”-ului. Este luata în considerare reducerea cu un sfert a capacității inițiale a tubului.
Revenirea la varianta bulgară va putea fi înlesnită de planurile privind extinderea gazoductului de tranzit „Nord Stream”, cu respectarea legislației europene. Kremlinul a dat semne că va putea accepta într-o formă mai liberală condițiile pachetului energetic nr. 3.
Revenirea Iranului cu 35 de miliarde m/cubi pe an pe piața internațională a gazelor, de asemenea, va afecta planurile Moscovei, care va fi nevoită să ia în considerare apariția unui puternic concurent pe piața turcească.
Pe de altă parte, instabilitatea politică în Turcia, atacurile teroriste și acțiunile armatei în zonele cu populația kurdă și în Siria complică realizarea „Turk Stream”-ului. În pofidă declarațiilor optimiste tratativele între Moscova și Ankara nu au dat până acum nici-un rezultat. Procesul de proiectare nici nu a început, în timp ce în Bulgaria el a fost încheiat și a obținut vizele necesare. Traseul bulgăresc necesită investiții mai mici și aceasta este, se pare, principalul argument în condițiile crizei economice din Rusia și a scăderii veniturilor concernului „Gazprom”.