Europa Liberă: În ajun de Ziua Independenței, dumneavoastră declarați că în Republica Moldova este distrusă identitatea, poate fi pierdută neutralitatea și este în pericol statalitatea. De ce vorbiți despre aceste îngrijorări?
Igor Dodon: „Vă mulțumesc că m-ați invitat pentru acest dialog. Mă bucur că media controlată direct de guvernul Statelor Unite ale Americii manifestă interes față de opoziția din Republica Moldova, care nu este de acord întru totul cu ceea ce fac uneori americanii în Republica Moldova. În același timp, am tot respectul pentru unele lucruri bune care se fac, de exemplu, Corporația Provocările Mileniului, un proiect care a fost lansat și pregătit de noi, când am fost la guvernare și care se implementează cu succes. Acesta a fost un mic a propos.
De Ziua Independenței, marea majoritate a cetățenilor R. Moldova nu are cu se mândri...
Referitor la Ziua Independenței, ceea ce ține de această dată importantă, cu care ar fi bine să se mândrească fiecare cetățean al Republicii Moldova, însă eu sunt ferm convins că marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova nu are cu se mândri. Au trecut 24 de ani de când Republica Moldova a obținut independența, să facem o totalizare, să vedem ce am obținut în acești 24 de ani. Sub aspect economic, Republica Moldova, în acești 24 de ani, nu a atins nici nivelul indicatorilor pe care îi avea în momentul când a părăsit Uniunea Sovietică. Începând cu produsul intern brut care este cu o treime mai mic decât la începutul anilor ʾ90, continuând cu investițiile care sunt în 2014 de cinci sau șase ori mai mici decât în anii 1989-1990, continuând cu producția în agricultură, industrie, energie ș.a.m.d. La toate capitolele economice Republica Moldova a avut de suferit. În mare parte, datorită unor reforme nechibzuite din anii ʾ90, programului Pământ care ne-a distrus agricultura, prin reforma privatizării contra bonuri patrimoniale, așa-numitele fonduri de investiții pentru privatizare, a fost distrusă complet industria.
În anii 2001-2008 s-a început o anumită relansare, când, de fapt, au fost acele reforme și în agricultură, și reformele de liberalizare a economiei, și alte reforme. În domeniul social, de asemenea, nu avem cu ce ne lăuda. Republica Moldova și-a pierdut o treime dintre locuitori. Peste un milion de cetățeni sunt la muncă în afara țării, în căutarea unei sorți mai bune. Peste 40% din școli au fost închise. La capitolul asigurare socială ș.a.m.d. suntem în minus extrem de mare. La capitolul identitate, securitate, în acești ani a fost promovată intens de către elitele politice și s-a încercat să ne insufle că nu avem identitatea noastră moldovenească, în școli se predă Istoria Românilor, în loc de Istoria Moldovei. Studiem în școli Limba Română în loc de limba de stat, adică la capitolul identitar, de asemenea, am avut de pierdut. La capitolul teritorial, Republica Moldova a avut de pierdut, avem un conflict înghețat, un teritoriu care este parte a Republicii Moldova, care încă nu a fost soluționat. Dacă facem o totalizare, la 24 de ani de independență, eu cred că noi, moldovenii, doar cu un lucru putem să ne mândrim, că avem statul nostru, țară independentă – Republica Moldova.”
Europa Liberă: Domnule Dodon, ținând cont de aceste realități, și de această analiză pe care ați făcut-o, unii ar putea să spună că statul poate falimenta. Pe ce repere se construiește, se edifică statalitatea Republicii Moldova?
Moldova este un stat capturat de oligarhi, care au venit la guvernare cu suportul Occidentului, al Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene. Și acest lucru îl recunosc chiar ei...
Igor Dodon: „Atunci când ne vom stima pe noi ca națiune, ca cetățeni ai acestui stat și vom începe să muncim pentru copiii noștri și vom fi siguri: copiii noștri vor locui în acest stat - nu parte a Estului sau a Vestului - a Republicii Moldova. Aceasta este baza pentru noi, pentru o țară mică, pentru că de la aceasta se începe și economia, și partea socială. Însă atunci când marea majoritate a celor care sunt la guvernare nu au nimic comun cu acest stat, cu excepția locului de muncă, restul, familia, totul absolut sunt în alte țări, sunt cetățeni ai altor state, ei nu au nimic cu acest stat. Ei sunt gata în orice moment să își ia gențile și să plece. Uitați-vă la declarația lui Thorbjørn Jagland, uitați-vă ce scrie presa externă, și din Federația Rusă, care spune foarte deschis că Moldova este un stat capturat de oligarhi, care, a propos, au venit la guvernare cu suportul Occidentului, al Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene. Și acest lucru îl recunosc chiar ei. Din anul 2009 ei i-au asigurat cu susținerea politică și financiară toţi aceşti şase ani. Ei trebuie să recunoască că o parte din vină la ceea ce s-a întâmplat în aceşti şase ani este şi a celor care i-au crescut pe ei şi i-au tolerat.”
Europa Liberă: Admiteţi un eşec al statului Republica Moldova?
Igor Dodon: „Categoric nu doresc să admit acest lucru. Acesta este sensul şi principala provocare pentru mine personal de ce m-am lansat în politica moldovenească. Eu tot am avut posibilitate şi oferte, şi am în continuare, să plec din ţară, atât în Est, cât şi în Vest, însă atunci când m-am aventurat să intru în lupta politică foarte murdară din Republica Moldova, aceasta a fost motivarea de bază. Eu sper şi sunt sigur că Republica Moldova are viitor şi anume pentru aceasta lupt. Vreau ca Republica Moldova să fie un stat neutru, independent, suveran, să nu se „culce sub nimeni” nici în Est, nici în Vest, să-şi poată găsi interesele economice peste tot, să fie un stat integru, fără probleme teritoriale, un stat unde copiii mei, nepoţii mei vor fi siguri de viitorul lor.”
Europa Liberă: Şi care ar fi preţul edificării unui asemenea stat?
Este foarte important ca noi, cetăţenii, să conştientizăm că R.Moldova are nevoie de oameni care sunt adevăraţi patrioţi, statalişti...
Igor Dodon: „Preţul ar fi unul nu atât de mare. Este foarte important ca noi, cetăţenii, să conştientizăm, după tot prin ce am trecut, că Republica Moldova are nevoie de oameni care sunt adevăraţi patrioţi, statalişti, de ce nu?, duri, atunci când este necesar, în fruntea ţării. În câteva luni, probabil, va fi necesar să trecem încă o perioadă şi mai dificilă decât cea pe care am trecut-o, când oamenii vor conştientiza că ajung atâtea experimente. Să vină în fruntea statului oameni care într-adevăr doresc ceva să schimbe în această ţară.”
Europa Liberă: Dar dumneavoastră sunteţi adeptul democraţiei sau adeptul unui stat care să aibă tătuci în fruntea ţării?
Igor Dodon: „Dacă nu greşesc, cineva dintre primele persoane din Marea Britanie spunea că democraţia este o maşină foarte frumoasă, dar dacă nu are un motor puternic şi un şofer bun, atunci ea poate să ducă la sfârşitul şi al democraţiei, şi al naţiunii. Democraţia nu trebuie transformată în anarhie, ceea ce avem noi în ultimul timp, sau în sistem oligarhic care sub lozinci democratice, chiar pro-europene, pro-democratice, acquis comunitar, se transformă, de fapt, în oligarhie. Eu sunt adept al democraţiei, însă cu un rol destul de important al statului, cu verticală puternică a statului, care să facă ordine în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Când e vorba de alegerea şefului statului, foarte mulţi cetăţeni cu care discut în Republica Moldova spun că ei ar dori ca preşedintele să fie ales prin vot direct şi ca acest preşedinte să fie unul autoritar, să poată bate cu pumnul în masă, să poate ţine frâiele în mâinile lui.
Igor Dodon: „Republica Moldova are nevoie de un Lukaşenko, de un Putin în fruntea statului, care într-o modalitate autoritară să impună legea în Republica Moldova. Altfel să ieşim din această situaţie în care ne-am pomenit este imposibil. Consider că în Parlamentul Republicii Moldova un astfel de preşedinte nu poate fi ales, deoarece grupurile de interese partinice niciodată nu vor ajunge la un consens ca să aleagă o persoană puternică din partea unui partid sau a altuia, sau o persoană care nu o controlează. Şi în acest sens în
R.Moldova are nevoie de un Lukaşenko, de un Putin în fruntea statului...
Parlament poate fi ales sau o legumă, sau un clovn. De aceea Partidul Socialiştilor pledează deschis, şi vom face tot posibilul, pentru a modifica Constituţia, preşedintele să fie ales direct de popor. Poporul, 85% dintre cetăţeni, doresc alegerea directă a preşedintelui. Şi acesta va fi unul dintre obiectivele de bază ale socialiştilor în următoarele luni.”
Europa Liberă: Cât de auzită e vocea opoziţiei în societatea moldavă? Și, de fapt, de ce guvernarea nu vrea să plece urechea şi atunci când are un cuvânt de spus opoziţia?
Igor Dodon: „Guvernarea nu poate să plece urechea, pentru că ei au creat un sistem oligarhic şi ei sunt deja ostatici ai acestui sistem. Să luăm toate instituţiile statului. Avem trei puteri. Puterea legislativă este controlată de oligarhi. PD, PLDM, PCRM, PL – sunt patru partide care sunt partide oligarhice. Puterea executivă este controlată de oligarhi, deoarece această majoritate din Parlament şi-a numit un prim-ministru care să fie docil, să asculte ce vor spune oligarhii. Atunci când a fost încercarea să numească o persoană mai independentă, cum ar fi Maia Sandu, sistemul, pur şi simplu, a aruncat-o, nu a acceptat-o. Şi puterea judecătorească, a treia putere în stat, care este de asemenea controlată de către oligarhi, PD controlează justiţia în Moldova. Şi a patra putere, care ar trebui să găsească ac de cojoc la aceste trei puteri – mass-media – în proporţie de 65-70% este controlată la fel de PD. Practic, întregul sistem este controlat de Partidul Democrat.”
Europa Liberă: Dumneavoastră insistent vreţi să se ajungă la alegeri anticipate. De fapt, ce schimbă un scrutin anticipat? Configuraţia partidelor politice care ajunge în Parlament rămâne aceeaşi.
Practic, întregul sistem este controlat de Partidul Democrat...
Igor Dodon: „Sunt ferm convins că după ce au fost scoase la iveală toate detaliile cu furturile de miliarde, după creşterea preţurilor şi tarifelor, care în mare măsură nu este argumentată, după lichidarea băncilor care vor duce la pierderea a câtorva mii de locuri de muncă, închiderea multor locuri de muncă la Calea Ferată, după toate aceste elemente alegerile anticipate vor permite şi vor duce la schimbarea clasei politice în Republica Moldova. Şi nu văd nicio problemă dacă se vor schimba partidele şi pe stânga, şi pe dreapta. Important este să vină oameni noi, oameni care vor dori şi vor începe să rezolve în sfârşit acele probleme cu care se ciocnesc cetăţenii Republicii Moldova. Partidele oligarhice vor avea de pierdut în urma alegerilor parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Aceasta vreţi dumneavoastră să se întâmple. Cum provocaţi aceste alegeri parlamentare anticipate?
Igor Dodon: „Aceste alegeri parlamentare anticipate pot fi provocate prin nealegerea preşedintelui ţării sau prin criză politică. Şi sunt ferm convins că această criză politică, provocată de sute de mii de oameni în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ar putea duce la demisia guvernului şi a preşedintelui ţării. Noi suntem categoric împotriva destabilizării situaţiei. Acest obiectiv – alegeri anticipate – trebuie atins pe cale paşnică, nu prin revoluţie.”
Europa Liberă: Să vorbim despre „jaful secolului” şi întoarcerea miliardului. Vor fi întorşi aceşti bani în haznaua statului?
Noi suntem categoric împotriva destabilizării situaţiei. Acest obiectiv – alegeri anticipate – trebuie atins pe cale paşnică, nu prin revoluţie...
Igor Dodon: „Atâta timp cât majoritatea în Parlament sunt PD, PLDM, PL şi PCRM – nicio şansă.”
Europa Liberă: Referitor la concesionarea Aeroportului Internaţional, pentru că se fac foarte multe declaraţii în ultimul timp, trebuie să fie reziliat contractul? Directorul Aeroportului susţine că nu există abateri de la contractul de concesionare.
Igor Dodon: „În anul 2013, când a fost semnat acest contract, noi, socialiştii, în cadrul Comisiei economie, buget şi finanţe am spus că este un acord semnat contrar intereselor statului, cu încălcarea procedurii.”
Europa Liberă: Ce e contrar intereselor statului?
Igor Dodon: „Începând cu procedura de anunţare a concursului, selectarea investitorilor şi condiţiile în care a fost semnat acest acord. Totul este ilegal din punct de vedere al procedurii, cât şi contrar intereselor Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Se va ajunge la rezilierea contractului?
Igor Dodon: „Atât timp cât sunt aceste persoane la guvernare – nicio şansă. Pentru că tot ei au semnat.”
Europa Liberă: Rectificări la buget trebuie făcute?
Igor Dodon: „Sunt inevitabile, ţinând cont de deficitul bugetar enorm. Şi, probabil, vor fi făcute în toamnă de către această guvernare oligarhică, după ce va încerca să negocieze ceva cu Fondul Monetar Internaţional. Venirea FMI în Republica Moldova nu este o soluţie pentru problemele majore cu care ne confruntăm.”
Europa Liberă: Şi nevenirea ce ar însemna? Ne amintim că, pe timpul guvernării Partidului Comuniştilor, domnul Voronin, pe atunci preşedinte, mai întâi a spus că Moldova nu ar avea nevoie de un acord cu FMI, după care şi-a revizuit poziţia.
Consider că venirea FMI în condiţiile acestei guvernări oligarhice situaţia nu o va schimba...
Igor Dodon: „Eu nu am spus că Republica Moldova nu are nevoie de program cu FMI. Eu am fost unul dintre membrii grupului de negociere în anul 2006, 2009, când am avut acorduri foarte bune cu Fondul Monetar Internaţional, în interesele naţionale ale Republicii Moldova. Eu consider că venirea FMI în condiţiile acestei guvernări oligarhice situaţia nu o va schimba. Deoarece aceşti pseudo-guvernanţi nu vor implementa acele reforme care sunt necesare. Iar o reparaţie cosmetică şi nu o demolare a sistemului oligarhic nu este o ieşire din această situaţie, nu este o soluţie.”
Europa Liberă: Va semna FMI un acord cu guvernul Republicii Moldova?
Igor Dodon: „Dacă FMI şi Occidentul va dori să prelungească activitatea acestei guvernări şi să mai susţină încă o dată oligarhii, atunci FMI va semna acest acord şi va încerca să astupe ochii populaţiei cu ceva mijloace financiare. Aceasta va duce la aceea că în ceva timp, jumătate de an, un an, un an şi jumătate, criza va fi şi mai profundă. Sunt necesare măsuri mult mai dure, este necesară demolarea sistemului. Iar demolarea sistemului această guvernare nu o poate face.”
Europa Liberă: În ce condiţii guvernul Streleţ îşi va duce mandatul până la sfârşit? Şi în ce condiţii ar putea să pice?
Igor Dodon: „Guvernul Streleţ sau va fi sacrificat la sfârşitul anului, în luna noiembrie-decembrie, atunci când nemulţumirea cetăţenilor va atinge apogeul, sau va fi sacrificat în luna februarie-martie, înainte de procedura de alegere a preşedintelui, când în interiorul alianţei de guvernare cineva va decide cuiva să-i scoată imunitatea şi să-l pună la puşcărie.”
Europa Liberă: Șeful guvernului, Valeriu Streleț, a avut o discuție telefonică cu omologul său rus, Dmitri Medvedev. Se vorbește despre o resetare a relațiilor dintre Chișinău și Moscova? Sau cum vedeți dumneavoastră această relație moldo-rusă?
Igor Dodon: „Nu poate fi resetată cu acești guvernanți această relație. Pe de o parte, noi mergem și încercăm, și obținem rezultate în deblocarea exportului. Pe de altă parte, această guvernare introduce sisteme și scheme de monopolizare și în exportul de fructe, care se face de actualii guvernanți pro-europeni, care vorbeau de libertatea pieței, de demonopolizare ș.a.m.d. Uitați-vă ce au făcut ei: pe de o parte, monopolizează fructele, pe de altă parte, monopolizează piața cărnii. De aceea, resetarea relațiilor moldo-ruse în condițiile când cei de la Chișinău, fiind la guvernare, unii dintre ei declară despre pierderea statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Șalaru, ministrul Apărării, a afirmat că obiectivul Ministerului Apărării, Șalaru este
Cum doriți resetarea relațiilor moldo-ruse cu o țară care vrea să meargă în NATO?...
reprezentant acestei guvernări, a declarat că obiectivul strategic al Republicii Moldova este aderarea la NATO. Și nu am văzut niciun membru de guvern, și nici pe prim-ministru care să facă declarații sau, cel puțin, să invoce articolele Constituției. Cum doriți resetarea relațiilor moldo-ruse cu o țară care vrea să meargă în NATO și vrea să piardă neutralitatea Republicii Moldova? O țară care în componența guvernului are miniștri care vorbesc de ocupația sovietică și vorbesc despre aceea că trebuie să facem tot posibilul ca vorbitorii de limbă rusă să fie expulzați din țară ș.a.m.d.?”
Europa Liberă: Dar nici Rusia nu și-a onorat un angajament pe care și l-a asumat la summitul OSCE de la Istanbul referitor la evacuarea trupelor și munițiilor din stânga Nistrului.
Igor Dodon: „Resetarea relațiilor moldo-ruse, în opinia mea, este posibilă doar după schimbarea guvernării din Republica Moldova. Vorbesc de o guvernare pro-statalistă, partide pro-Moldova, nu pro-Europa, pro-România, nu pro-Rusia. Trebuie să fie pro-Moldova.”