Cum modernizăm satul? Campania „AICI este Europa Liberă” a ajuns la Răzeni

Your browser doesn’t support HTML5

Satul Răzeni, raionul Ialoveni, este ultimul popas în provincie pentru campania „Aici este Europa Liberă”. Este un loc unde dorința de modernizare și civilizare a satului prinde tot mai multă popularitate...

„Cum modernizăm satul?” - așa sună tema penultimei dezbateri din campania Aici Este Europa Liberă. Nu este un sat abstract, ci satul Răzeni, din raionul Ialoveni, unde a ajuns astăzi campania. Înainte de începerea dezbaterii din această seară la Răzeni, Tatiana Ețco a intervievat mai mulți localnici.

Elena Bivol

Elena Bivol: „Îi normal. Cu case, cu tineret, cu bătrânei. Îi normal satul. Normal cum se cheamă? Modern? Îi normal satul. Îi și mare. Îi schimbat.”

Așa înțelege pensionara Elena Bivol că ar trebui să arate un sat modern, ca Răzeniul lor. La vreo 40 de kilometri distanță de Chișinău, comuna Răzeni din Ialoveni este un sat care încearcă să țină pasul cu timpul: cu drumuri parțial asfaltate, cu apeduct, gazificare, cu sistem de canalizare în construcție, cu grădiniță și casă de cultură renovate.

O altă Elena, mamă a doi copii mici, recunoaște că aceste argumente au motivat familia ei să rămână în sat.

Elena: „Acesta și este modernizarea, să ai o baie în casă, să ai mașină automată. Aceasta e toată modernizarea, toată ușurința, în primul rând. Mai ales iarna când e frig și e omăt, și ți-e în grijă să ieși afară, e o ușurință să ai veceu în casă. Aș spune că sunt niște condiții normale. E drept că drumurile sunt cam așa, nu chiar… Centrala e bună, pot zice. Dar eu, de exemplu, când mă duc la mama, drumul e cam așa, nu chiar…”

Europa Liberă: Și cu căruciorul cum te descurci pe drum?

Elena: „Foarte greu, mai ales cu acesta, e foarte greu. Greu ne descurcăm. Acolo e pietriș, gropi, trebuie făcut.”

Stepanida

Pe doamna Stepanida am întâlnit-o la muncă. Spăla scările alimentarei la care lucrează, una dintre multele din localitate. Recunoaște că satul lor s-a schimbat mult în ultimii ani și este mai modern decât localitățile vecine.

Stepanida: „Înainte era satul foarte sărac. Dar acum chiar multe se fac, multe se construiesc. Lumea nu e rea la noi în sat. E foarte cuminte lumea. Farmacie aici au făcut. Celălalt, alături, a făcut tot pizzerie, dar să aibă unde face lumea cumetrii, nunți. Totul este. Multe. Iată, aici un doctor a făcut ca să vină lumea să își repare dinții, să-i scoată, să-i pună.”

La Răzeni: nici aproape, nici departe

Europa Liberă: Dar se modernizează satul și oamenii numai cu construcții sau își schimbă și gândirea, spre exemplu?

Stepanida: „Mai gândesc și ei altfel. Se mai duc prin Europa, se duc prin Italia, au bani. Și mai fac și ei câte ceva. Văd acolo că e așa, că se face, vor și ei să facă.”

Ion Turcanu

Ion Țurcanu crede că, deși satul lor arată mai bine decât multe din Moldova, mai are cale lungă până a ajunge unul modern, așa cum a văzut el în Germania, acolo unde locuiește feciorul său și unde merge periodic în vizită.

Ion Țurcanu: „Eu m-am uitat: parcurile în Germania – îngrijite, la noi parcul e neîngrijit, vă spun concret. În primul rând, vecinii pasc gâștele acolo și caii, și rățuștele, și vacile, dar ca atare acesta e un loc de odină, ar trebui să fie. Acolo e totul amenajat, cu scăunele, alături e coșul de gunoi. Am fost pe malul Main-ului, m-am uitat: iarba tunsă, tuns totul, copac mare.”

Și Rezeniul ar putea arată ca satele din Europa, este convinsă mătușa Maria, numai dacă oamenii și-ar dori acest lucru. Exemplul ei și al vecinilor este un argument în acest sens.

Maria

Maria: „Ce să spun? În mahala la noi, din deal până în vale sunt flori, în drum. Ce să faci? Ca țăranul, face unul – își scoate ochii și acesta, de nu are, împrumută și tot face și el. Așa. Dar e greu, situația e grea. Unde trebuie, primarul răspunde, iată, ne-a făcut trotuar până aici, dar nu e mântuit. A zis că a dat ajutor la Cigârleni, că acolo se construiește școală. Și pe urmă ne va face și nouă. Oleacă și acolo, oleacă și aici. Dar trebuie și omul, gospodarul să facă, ca acela care a zis: face la poartă, dar încoace e tot la dânsul. Ori cum spuneți?”

Eugeniu Gurău: „Aici, în Răzeni, când vine vorba de implementarea unui proiect sau de dezvoltare, dacă face bine lumii, lumea conștientizează acest fapt și ajută. Sigur, pădure fără uscături nu e, însă marea majoritate conștientizează că fără aportul lor, practic, e imposibil să realizezi un proiect sau să schimbi ceva. În general, în Răzeni se muncește și se dezvoltă. De aceasta și e un sat care e în creștere, ca suprafață și ca număr de populație, și ca dezvoltare. Se fac lucruri. Încet, dar sigur se fac.”

Răzeni: prin obiectivul Tatianei Eţco

Eugeniu Gurău este un tânăr de 25 de ani din Răzeni care este convins că Răzeniul poate fi transformat într-o comunitate model. Din acest motiv a și acceptat să devină viceprimar în localitate.

Eugeniu Gurău: „Se poate de trăit în stil european și aici. Trebuie, pur și simplu, de muncit și de format această responsabilitate în oameni.”

Europa Liberă: Ziceai că se poate de trăit în stil european. Aceasta însemnând cum?

Eugeniu Gurău: „Însemnând să nu arunci gunoiul pe drum, însemnând să mergi cu zâmbetul pe buze, pe stradă. Însemnând să respecți oamenii cu care vorbești, cu care te întâlnești, cu care ai de-a face zi de zi. European înseamnă un mod de gândire, mai degrabă, decât un drum asfaltat și o casă cu termopane. De aceasta trebuie să își dea toți seama. Doar conlucrând și respectându-ne unul pe altul, putem să ajungem la acest stil european. Faptul că noi avem drumuri bune și gaz, și apă nu ne face mai moderni. Faptul că gândim altfel, aceasta e cel mai important și cel mai greu de realizat…”

-----
„AICI este Europa Liberă” este o campanie a postului Radio Europa Liberă/Libertatea în parteneriat cu Programul comun pentru dezvoltare locală integrată, Programul ONU pentru dezvoltare Moldova, şi Asociaţia Presei Independente. Partener media - postul de televiziune Canal Regional. Pentru a afla în ce zi suntem în localitatea Dvs. ori pe aproape accesați harta interactivă a comunităților în care vom face tabără pe parcursul unei zile întregi.