Nicolae Negru: „Funcţionarii noştri publici nu reacţionează la logică, nu respectă legea și înseamnă că trebuie chemaţi la răspundere”

Interviul dimineții cu analistul politic și editorialist al „Ziarului Național”.

Zeci de mii de oameni au participat duminică la un amplu protest organizat de platforma civică „Demintate şi Adevăr”. Manifestanţii au adoptat o rezoluţie în care cer alegeri anticipate, demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi a tuturor celor care conduc instituţiile de drept, bunăoară a Procurorului General şi a şefului Centrului Naţional Anticorupţie. Mulţi protestatari au rămas peste noapte în Piaţa Marii Adunări Naţională spunând că nu vor pleca până revendicările lor nu vor fi realizate.

Cum vor evolua lucrurile? La această întrebare şi altele încercăm să răspundem împreună de analistul politic şi editorialistul „Ziarului Naţional”, Nicolae Negru.

Europa Liberă: Domnule Negru, zeci de mii de oameni, potrivit Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, s-au adunat duminică în centrul Chişinăului. Unii au rămas şi peste noapte în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta împotriva actualei guvernări, pe care o acuză de hoţie, corupţie, îndeosebi în sistemul bancar.

Înainte de a vă cere punctul de vedere asupra evenimentelor care au loc, vă invit să ascultăm opiniile unor oameni care au protestat duminică în piaţă, opinii adunate de colega noastră Tamara Grejdeanu.

„Drapelul acesta pe care îl ţin în mână are 20 de ani. Am venit ca să fie schimbări în ţară, să-şi dea demisia preşedintele ţării, guvernul şi Parlamentul, să alegem o conducere care să aibă grijă de muncitori, să nu plece copiii noştri din ţară.”

„Într-adevăr ne este greu. Salariile nu ne ajung, nu ne descurcăm. Dar dacă noi nu vom ieşi şi nu vom cere drepturile noastre, cred că mai departe tot aşa se va fura.”

„Să scăpăm odată de aceşti trădători de neam, altfel nu poţi să-i numeşti, oameni care au pierdut toată demnitatea lor. Cât trebuie să fie rugaţi măcar să vină în faţa poporului, să spună măcar ceva oamenilor aceştia, să nu mintă permanent.”

Europa Liberă: A ajuns nemulţumirea la cote maxime?

„Da.”

Europa Liberă: Cine ar putea face schimbarea pe care şi-o doresc oamenii?

„Numai poporul trebuie să iasă, să insiste.”

„Eu cred că trebuie să asculte de lume şi popor. Dar dacă ei nu ascultă, socot că nu fac drept lucrul lor.”

„Trebuie să începem să fim uniţi, să ieşim în fiecare zi la proteste, până nu ne vor da ţara înapoi.”

Europa Liberă: Credeţi că se vor apleca guvernanţii la cererile oamenilor?

„Foarte greu, dar nu cred că e imposibil, până la urmă, cred că se va schimba ceva. Eu ies, fiindcă cred că prezenţa mea aici, nu numai a mea, a tuturor, ceva va schimba.”

„Învaţă, fac studii superioare, dar pleacă toţi peste hotare şi noi rămânem. Rămân bătrânii, sate pustii. Am vrea să aibă de lucru acasă. Mai vrem salarii bune, să poată să se întreţină lumea. Trebuie să fim mai insistenţi şi când ieşim la vot, să ne gândim pe cine votăm.”

Europa Liberă: O alternativă este pentru Republica Moldova?

„Eu cred că dacă ţara se va ridica, vom putea măcar cât de cât să schimbăm ceva. Schimbările nu le pot face o mână de oameni.”

Europa Liberă: Au fost opinii culese la întâmplare de colega noastră Tamara Grejdeanu, care s-a aflat ieri la protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

După prima noapte de protest în „Orășelul Demnității” din centrul Chișinăului

Domnule Nicolae Negru, zeci de mii de oameni şi-au manifestat nemulţumirea faţă de actuala guvernare. Se pare că mult disputatul concert de la Moldexpo, organizat de compania Unite, nu a avut vreo influenţă asupra participării oamenilor la manifestaţie. Dumneavoastră cum vă explicaţi participarea atâtor oameni la protestul de duminică?

Nicolae Negru: „Este clar a ajuns cuţitul la os, oamenii nu mai pot suporta, mai cu seamă creşterea tarifelor, acel miliard într-adevăr a ajuns să fie plătit tot de cei de la care a fost furat. Lumea, în mod legitim, a ieşit la protest şi e foarte bine că a ieşit, fiindcă se vede că funcţionarii noştri publici nu reacţionează la logică, la anumite chemări, nu acţionează conform atribuţiilor de serviciu, aşa cum prevede legea, nu respectă legea. Înseamnă că trebuie chemaţi la răspundere. Protestul e ultima formă de acţiune asupra funcţionarilor publici. Oamenii şi-au manifestat dreptul pe care îl au conform Constituţiei.”

Europa Liberă: Domnule Negru, manifestanţii au adoptat o rezoluţie în care cer alegeri anticipate, demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi a multor altor guvernanţi, conducători, cinovnici. Cu greu se poate imagina că actuala guvernare va accepta să îndeplinească aceste cereri. Dumneavoastră vedeţi o cale de compromis, în condiţiile în care s-a încercat şi ieri un compromis, dar nu s-au putut întâlni la ora 17.00?

Nicolae Negru: „Eu aş putea spune că domnul Streleţ a manifestat deschidere şi a procedat corect. Din partea manifestanţilor, iarăşi, a fost constituit un grup, numai nu înţeleg de ce nu s-au întâlnit aşa cum s-au înţeles. Eu am văzut, de exemplu, că a existat o asemenea înţelegere să se întâlnească la ora 17.00 la Ministerul Agriculturii. Nu s-au întâlnit. Am avut impresia şi eu, ca alţi jurnalişti, că un pic organizatorii manifestaţiilor s-au alintat în cazul de faţă. Dar până la urmă, eu cred că şi unii, şi alţii vor demonstra destulă raţiune, se vor aşeza la masa negocierilor şi vor negocia.

Demisia guvernului acum, de exemplu, ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova, urmează să sosească la 22 septembrie reprezentanţii FMI, asistenţa financiară din partea Uniunii Europene nu poate începe fără un acord cu FMI. Lucrurile depind unele de altele şi eu cred că nu este acum momentul de alegeri anticipate. Dar, iarăşi, lucrurile acestea pot fi discutate.

Se pot, la urma urmei, organiza și alegeri anticipate, dar nu chiar în momentul acesta. În momentul acesta ar fi catastrofal. Pe de altă parte, guvernarea este obligată să ţină cont de nemulţumirea populaţiei, guvernarea este obligată să-i demită pe funcţionarii care nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu. Mă refer la Banca Naţională, la Procuratura Generală, la CNA şi la alte instituţii. Și lucrul acesta desigur că trebuie făcut cât mai repede, ca să le dea protestatarilor o oarecare satisfacţie că sunt ascultaţi.

În cazul de faţă, vedem doar acţiunile care ar mima un fel de schimbare, acţiuni care ar trăda o încercare de muşamalizare a acestui furt de miliarde de lei.”

Europa Liberă: Domnule Negru, ieri în timpul protestelor oamenii au scandat numele Maiei Sandu, mai ales când organizatorii anunţau de pe scenă intenţia de a cere alegerea preşedintelui prin vot direct. Credeţi că fosta ministră a Educaţiei ar accepta sprijinul protestatarilor pentru revenirea pe eşichierul politic?

Nicolae Negru: „Nu cunosc intenţiile Maiei Sandu, dar e într-un fel paradoxal că într-o republică parlamentară a ajuns preşedintele să fie persoana a cărui nume este pronunţat prima de către protestatari. E aici, probabil, și un reflex, noi încă aşteptăm că vine o persoană, un tătuc şi ne rezolvă problemele noastre. Nu este chiar atât de simplu. Da, unii protestatari cred că Maia Sandu trebuie să fie cea care să-l schimbe la postul său pe Nicolae Timofti, al cărui mandat, de altfel, expiră foarte curând. Aşa că nu înţeleg ce ar da această demisie. Mai cu seamă că nu este Nicolae Timofti cel care e responsabil de funcţionarii sistemului bancar ş.a.m.d.

Dar uitaţi-vă, de exemplu, ce s-a întâmplat la Orhei sau la Bălţi. Nu e pentru cel care se meneşte, dar pentru cel care se nimereşte. S-ar putea că majoritatea populaţiei să creadă altfel, că nu Maia Sandu, dar, de exemplu, domnul Shor sau domnul Usatîi este persoana potrivită pentru funcţia de preşedinte. Din punctul meu de vedere, noi trebuie să urmăm această cale a republicii parlamentare, să nu ne pomenim în situaţia de până la anul 2000, să ne amintim în ce condiţii a fost schimbată Constituţia şi s-a trecut la alegerea preşedintelui în Parlament. Adică, e o chestie încă de analizat şi de discutat.”

Europa Liberă: Domnule Negru, Platforma „DA” vrea să devină o temelie civică solidă, care să reziste în timp. Cum vă aşteptaţi să evolueze lucrurile, astfel încât iniţiatorii să nu compromită încrederea oamenilor care au ieşit la protest?

Nicolae Negru: „Atunci când s-a pornit, de exemplu, Mişcarea „Antimafie”, era o mişcare necesară şi eu cred că s-ar fi bucurat de un sprijin mult mai mare, dacă liderii acestei mişcări, sau în principal liderul mişcării, Sergiu

Nouă ne trebuie o forţă neutră, din punct de vedere politic, care să respecte nu interesul unei organizaţii, al unui grup de oameni, ci să lupte pentru interesul oamenilor....

Mocanu, nu s-ar fi implicat în lupta politică. Atunci când cineva se implică în lupta politică dintr-odată optica lui, acţiunile lui, declaraţiile lui se schimbă, toate sunt supuse acestui scop de a ajunge la putere.

Nouă ne trebuie o forţă neutră, din punct de vedere politic, care să respecte nu interesul unei organizaţii, al unui grup de oameni, ci să lupte pentru interesul oamenilor. Şi dacă această platformă va rămâne în afara luptei politice, atunci eu cred că oamenii vor avea mai multă încredere în ea şi ei vor respecta sau vor apăra mult mai bine interesele oamenilor decât dacă s-ar angaja într-o luptă politică.

Deşi forţe politice de alternativă sunt necesare, am scris nu o singură dată lucrul acesta, dar avem nevoie şi de o societate civilă mult mai activă şi mult mai puternică. Liderii trebuie să stabilească anumite priorităţi. De ce avem nevoie mai mult acum? De încă un partid politic sau de o organizaţie civică militantă, cu mult sprijin şi cu multă aderenţă la scopurile ei.”