De ce nu s-a temut Oprescu de DNA?

Primăria București

În România, continuă acţiunile în forţă ale Departamentului Naţional Anticorupţie, cu arestarea ieri a primarului general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, prins în flagrant delict.

De ce primarul general al Bucureștiului ar fi continuat să intre în jocuri murdare și să accepte mită, după ce mai mulți apropiați de-ai săi au fost prinși de procurorii anti-corupție? Aceasta este una dintre întrebările persistente. Sorin Oprescu are 64 de ani și se află în arest preventiv după ce unul dintre denunțătorii lui s-a dus cu bani marcați de către procurori la reședința primarului general de la Ciolpani. A fost vorba despre 25.000 de euro, pe care edilul Bucureștiului i-ar fi primit într-o pungă de cadouri.

Sorin Oprescu

Procurorii anticorupție împreună cu Serviciul Român de Informații îl urmăresc de mai multă vreme pe Oprescu, dar primarul general a crezut că prin măsurile sale de protecție, un dispozitiv de bruiere montat la reședința sa din Pădurea Ciolpani, spre exemplu, sau obligativitatea ca musafirii care îi aduceau mita să-și lase telefoanele înainte de întâlnirea cu el. În referatul Direcției Naționale Anticorupție se precizează că Sorin Oprescu ar fi primit în perioada 2013-2015 mită în valoare de 1.000.0000 de euro, doar de la unul dintre oamenii de afaceri care a primit contracte de la Primăria Generală.

Procurorii au dovezi că în interiorul Primăriei Generale a Bucureștiului funcționa un sistem din care făceau pare mai mulți angajați plus primarul, sistem prin care firmele care doreau să câștige contracte „trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, factorilor de decizie din primărie”. Procurorii au calculat că firmele executante păstrau pentru ele circa 30 la sută din profitul brut, iar diferența adică în jur de 70 la sută ajungea în rețeaua condusă de Sorin Oprescu.

De ce primarul nu a blocat funcționarea acestei rețele de tip mafiot devreme ce DNA și-a păstrat forța ofensivă? Probabil fiindcă primarul se simțea sigur pe el și nefiind o persoană conflictuală a păstrat relații bune cu toată lumea, inclusiv cu persoane importante. Apoi, cu toate că atunci când a candidat a pozat în liderul antisistem, Sorin Oprescu a căzut, totuși, mereu în picioare în ultimii 25 de ani. La fel, ca ceilalți politicieni cu multe conexiuni în instituțiile de forță, inclusiv cele din zona serviciilor secrete, a crezut că acestea îi vor oferi protecție.

Fost doctor chirurg și director al Spitatului Universitar din București, Sorin Oprescu a reușit să fie ales de două ori primar general, obținând deci cele mai multe voturi, după șeful statului, cu ajutorul unei scamatorii: s-a deghizat în independentul care luptă alături de cei mulți împotriva statului asupritor și sistemului care se autogenerează.

În spatele cortinei a rămas însă dedicat Partidului Social Democrat care l-a lansat în politică pe seama pedigree-ului său familial: Sorin Oprescu a crescut în cartierul burgheizie roșii, împreună cu Nicu Ceaușescu, fiul preferat al dictatorului, tatăl său era general de securitate, iar mama ofițer la Departamentul de Informații Externe. Toate aceste detalii ar putea explica, poate, de ce Sorin Oprescu nu s-a temut de procuroii anticorupție și de specialiștii Serviciului Român de Informații.