Liderii protestatarilor şi reprezentanţii autorităţilor au declarat fiecare în parte că doresc să poarte un dialog în baza revendicărilor cerute la demonstrațiile antiguvernamentale care au început duminică în centrul Chişinăului. Aseară o astfel de întrevedere a eşuat, după ce reprezentanții manifestanților nu au mers la Ministerul Agriculturii, unde îi aştepta premierul Valeriu Streleţ. Astăzi, protestatarii au chemat primele persoane în stat să-i viziteze în piaţă. Ce reacţii au avut reprezentanţii puteri la multiplele cereri de demisie scandate în mulţime?
Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, spune că reprezentanții guvernării vor analiza revendicările protestatarilor şi dacă va fi cazul, vor fi luate şi măsuri. El a mai spus că datoria deputaților e să ceară mai insistent ca instituțiile statului să-şi facă treaba.
„Opoziţia într-o ţară democrată are posibilitatea să-şi spună punctul său de vedere, câteodată destul de gălăgios şi radical. Există multe nemulțumiri, nemulțumirile acestea le împărtășim şi noi, mai ales în ceea ce privește problemele acestea economice şi sociale. Guvernarea trebuie să-şi caute de treabă. Dispariția banilor este o problemă cu care trebuie să se ocupe instituțiile specializate şi noi vedem că pas cu pas se fac careva investigații, analize şi aşa mai departe”.
Vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a declarat că cererile oamenilor din piaţă sunt aproape identice cu cele ale liberalilor. El şi-a exprimat speranța ca protestele să rămână în limita legalului, fără provocări.
„Noi, Partidul Liberal, am înaintat aceleași revendicări încă în anul 2010. Am tot spus că se întâmplă ceea ce se întâmplă şi din păcate nu prea am fost auziți şi ascultați atunci. Mai mult decât atât, unii dintre acei care astăzi sunt voci ale mişcării date pe atunci susțineau guvernarea făţiş şi ne criticau pe noi pentru faptul că ridicam problemele legate de bancă. E un capitol dureros pentru societatea noastră. Pe de o parte avem nevoie de integrare europeană, de stabilitate politică, pentru a putea depăşi problemele cu care ne confruntăm. Pe de altă parte, lucrurile trebuie rezolvare în ceea ce priveşte miliardul şi celelalte pentru că altfel n-o să promim spijin în continuare”.
Atât Diacov, cât şi Chirtoacă au vorbit cu vădit reproş despre Platforma DA ca despre o viitoare formaţiune politică. Iar reprezentanţii Băncii Naţionale au refuzat să comenteze „acţiuni şi declaraţii politice”.
În schimb, prim-adjunctul procurorului general Eduard Harunjen a respins criticile aduse oamenilor legii că ar încerca să tergiverseze dosarele în cazul devalizării celor trei bănci. Ancheta durează, spune el, pentru că au fost create comisii rogatorii şi au fost solicitaţi experţi internaţionali şi ar fi vorba despre o infracţiune tranfrontalieră.
„Şi noi tot dorim ca făptaşiii să fie pedepsiţi, dar pentru asta trebuie de probat. Deci ancheta merge. Eu n-am sesizat elemente de tergiversare. Sunt persoane bănuite, inclusiv factori de decizie din organele şi instituţiile de stat care au fost responsabile de situaţiile din bănci. Şi asta nu durează o săptămâna sau o lună. Cum se poate de spus că nu se lucrează”.
Unul dintre liderii protestatarilor, Andrei Năstase, a explicat astăzi că nu negociază cu autoritățile decât în piaţă. El a spus că în caz de necesitate va cere misiunilor diplomatice internaționale să intermedieze dialogul cu guvernanții. Prim-ministru Valeriu Streleţ a declarat că este gata să poarte discuţii:
„Le-am oferit tot spaţiul şi timpul necesar. Acum trebuie să ne întâlnim cu domnul președinte Timofti, după care vom decide ce facem. Noi o să-i așteptăm acolo unde o să decidem cu domnul Timofti, dar cu siguranță nu în piaţă”.
Premierul a spus că vrea să asigure un climat de stabilitate politică. „Un alt scenariu este extrem de periculos pentru viitorul Republicii Moldova”.