Guvernul a revizuit miercuri o decizie mai veche prin care a fost legalizată activitatea magazinelor duty free în regiunea transnistreană. Decizia aprobată în luna aprilie, prin asumarea de răspundere a executivului, a fost propusă de vicepremierul Victor Osipov, care dădea asigurări atunci că „mecanismul este unul special, dar pe deplin securizat şi controlat de autorităţile responsabile ale Republicii Moldova”. La şedinţa de ieri a cabinetului de miniştri, acelaşi Victor Osipov a cerut anularea deciziei, întrucât magazinele duty free ar fi implicate în contrabandă cu ţigări.
Vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov a explicat miercuri la şedinţa de guvern de ce cere anularea modificărilor la Codul Vamal pe care tot el le-a propus în aprilie şi care au dus la legalizarea magazinelor duty free în regiunea transnistreană.
Osipov a invocat nereguli depistate în urma unor controale la firma transnistreană, singura care a cerut şi a obţinut de la Camera de licenţiere de la Chişinău, dreptul la activităţi comerciale în regim duty free.
Victor Osipov nu a menţionat însă că autorităţile din regiunea transnistreană încă de la începutul lunii septembrie au suspendat licenţele de activitate pentru magazinele duty free, deţinute de firma respectivă.
Victor Osipov: „Am efectuat o analiză a informaţiilor legate de fluxurile comerciale ale agentului economic care a pretins şi a primit o licenţă de asemenea tip. Menţionăm că aceste informaţii ne-au îngrijorat prin faptul că se înscriu într-un fenomen mai vechi de import cu destinaţia regiunea transnistreană a unui volum foarte mare de ţigarete a căror urmă ulterior se pierde în regiune însă în baza unor anchete coordonate la nivel internaţional în care sunt implicate şi organele noastre de urmărire se atestă faptul că ţigaretele din aceste partide ajung în ţările UE şi în alte spaţii, ceea ce prezintă indicii de contrabandă.”
În luna aprilie când la propunerea lui Victor Osipov Guvernul a aprobat, prin asumare de răspundere, legalizarea magazinelor duty free în stânga Nistrului, experţii economici atenţionau că prin această măsură se legalizează, de fapt, contrabanda în regiunea transnistreană, pentru că necontrolând temporar acest teritoriu autorităţile constituţionale nu vor putea verifica fluxul de mărfuri. Vicepremierul Victor Osipov dădea asigurări atunci că:
„Mecanismul este unul special, dar pe deplin securizat şi controlat de autorităţile responsabile ale Republicii Moldova.”
Osipov mai spunea atunci că este un pas în întâmpinarea agenţilor economici din regiunea transnistreană:
„Menţionez că această elaborare este una dintre primele care face parte din efortul nostru de a demonstra o deschidere reală către mediul de afaceri din Transnistria, mai mult ca atât, de a dezvolta mecanisme speciale necesare pentru a putea aplica în regiune standarde comune în domeniul comerţului care vor fi foarte necesare de dezvoltat de acum în acolo mai ales pentru implementarea prevederilor ce ţin de zona liberă de comerţ între Republica Moldova şi UE.”
„Aceste propuneri sunt absolut rezonabile şi sunt susţinute de Ministerul Finanţelor” spunea ministrul Anatol Arapu.
Anularea întârziată a acelei decizii, spun experţii, demonstrează că autoritățile moldovene nu au putut controla fluxul de mărfuri prin regiunea transnistreană, favorizând astfel contrabanda.