Șefa guvernului german a cerut șefilor de stat și de guverne din Europa să accepte o responsabilitate comună în criza refugiaților de pe vechiul continent, după ce mii de refugiați au intrat în Austria în autobuze supra-aglomerate și trenuri.
Poliția austriacă a spus că 4.700 de persoane au intrat în țară venind din Ungaria în 20 septembrie prin punctul de trecere al frontierei de la Nickelsdorf. Cu o zi înainte numărul celor care au trecut granița a fost de 10.000.
Militari, polițiști și voluntari înceară că mențină ordinea la granița austriacă, după ce 7.000 de oameni au blocat punctul de trecere de la Nickelsdorf.
Această evoluție a situației vine după ce mii de migranți, mulți dintre ei fără apă și hrană, au fost blocați în sudestul Europei, în unele cazuri zile întregi, după ce mai multe țări au început să ridice bariere care le-au blocat trecerea spre centrul și vestul continentului.
Liderii europeni, puternic divizați cu privire la ce anume să facă cu fluzul de imigranți, speră să găsească o soluție credibilă a crizei la o reuniune de urgență programată săptămâna aceasta.
Angela Merkel a avertizat în 20 septembrie că Germania nu îi poate adăposti pe aceia care au ales să plece din țările lor din motive economice, și nu din cauza războiului sau a persecuțiilor.
„Germania dorește să ajute. Dar asta nu e o provocare numi pentru Germania, ci una pentru întreaga Europă. Europa trebuie să acționeze unit și să accepte responsabilitatea”, a spus Merkel la o întîlnire a sindicaliștilor.
„Sîntem o țară mare. Sîntem o țară puternică. Dar să acționăm de parcă am fi singuri în rezolvarea tuturor problemelor sociale ale lumii nu ar fi realist”, a mai spus șefa guvernului de la Berlin.
Între timp s-a anunțat că aproape 30 de persoane sînt date dispărute în largul coastelor insulei grecești Lesbos, în cel mai recent naufragiu, după ce sute au pierit înecați în lunile din urmă.
Garda de coastă grecească a spus în 20 septembrie că a salvat 20 de oameni cu elicopterul, dar supraviețuitorii spun că în ambarcațiune se mai aflau 26 de persoane.
Mai mult de 2.500 de oameni au murit din cei aproape o jumătate de milion care s-au aventurat anul acesta în trecerea Mării Mediterane pentru a ajunge în Europa.
Mulți dintre migranți au ales între timp granițele Turciei cu Grecia și Bulgaria, pentru a evita călătoria pe mare.