Liderii lumii se adună la New York înaintea reuniunii lor anuale de la Națiunile Unite. Adunarea Generală ONU, care începe vineri, are loc de data aceasta pe fondul crizei europene a refugiaților, provocată în mare parte de războiul civil din Siria. O relatare despre temele de discuție la forul global.
Pe agenda liderilor lumii se va afla și Statul Islamic, notează agenția Reuters, amintind că în marginea Adunării Generale ONU președintele Statelor Unite, Barack Obama, va găzdui și un summit „contra-terorist” la care sunt invitate o sută de țări. În același timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va prezida o reuniune de nivel înalt a Consiliului de Securitate ONU pe aceeași temă, a combaterii terorismului.
Înainte să înceapă însă luni maratonul discursurilor din Adunarea Generală cu 193 de membri, Papa Francisc se va adresa Națiunilor Unite vineri, și tot cu ocazia adunării va avea loc summit-ul global de trei zile la care se așteaptă ca 150 de lideri să adopte oficial o agendă de dezvoltare durabilă globală pentru următorii 15 ani.
Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, este citată de Reuters cu declarația că Adunările Generale au avut întotdeauna agende încărcate, dar de data aceasta vor cădea toate recordurile. Power crede că la ediția de anul acesta vor fi prezenți cei mai mulți lideri din istoria Națiunilor Unite. Dintre cei care apar rar la Adunarea Generală ONU vor fi prezenți printre alții cancelarul german Angela Merkel, liderul cubanez Raul Castro și președintele rus Vladimir Putin.
Xi Jinping, care se află deja în vizită oficială în Statele Unite, va debuta pe scena ONU ca președintele Chinei.
Altă prezență așteptată cu interes este a președintelui iranian Hassan Rouhani, care va fi însoțit de ministrul său de externe, Javad Zarif. Zarif ar urma să participe luni la întâlnirea cu colegii săi din cele șase puteri cu care Teheranul a negociat un istoric acord nuclear – inclusiv cu secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry.
Președintele rus Vladimir Putin se va adresa Adunării Generale luni. Deși nu are programată vreo întâlnire bilaterală cu Barack Obama, este posibil ca ei să se întâlnească în marginea vreunui eveniment.
Richard Gowan, profesor la Universitatea americană Columbia, a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca Putin să folosească prilejul Adunării Generale pentru a-și apăra poziția din conflictul sirian – anume de a-l sprijini pe președintele de la Damasc, Bașar al-Assad. Întrucât Assad nu este iubit de puterile occidentale, care-i cer să plece de la putere, este de așteptat ca tema siriană să „otrăvească” atmosfera reuniunii, a spus profesorul Gowan.
La 30 septembrie, secretarul general ONU Ban Ki-moon va găzdui un summit global pe tema migrației, care va fi probabil dominat de criza refugiaților din Orientul Mijlociu ajunși în Europa.
Organizația Națiunilor Unite a fost înființată ca succesoarea eșuatei Ligi a Națiunilor în 1945, după al doilea război mondial, ca să prevină declanșarea unor conflagrații similare.
Noua agendă de dezvoltare globală, aprobată luna trecută de țările membre în ONU, își propune să lichideze foametea și sărăcia extremă, să reducă inegalitățile dintre țări, să promoveze egalitatea de gen, îmbunătățirea gospodăririi rezervelor de apă și energetice și să combată schimbările climaterice. Papa Francisc, un suporter înfocat al acestui efort, care a emis primul document papal pe această temă în iunie, va deveni al cincilea suveran pontif care se adresează Națiunilor Unite.