Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) a organizat o conferință împreună cu Ministerul Educației despre folosirea noilor tehnologii în sistemul de învățământ. Conferința întitulată Social Good Summit este una dintr-o serie de aproximativ 100 de evenimente similare organizate în lumea întreagă în luna septembrie, urmând să culmineze săptămâna viitoare la New York, în marginea Adunării Generale ONU.
La conferința de la Chișinău, vineri s-a discutat despre câteva proiecte inovatoare concrete, cum ar fi folosirea de către elevi a unor aplicații electronice care îi ajută să însușească mai ușor subiecte grele de matematică.
Alături de idei inovatoare care vin în ajutorul elevilor, la Social Good Summit au fost prezentate soluții inteligente pentru crearea unei comunități a cadrelor didactice din Republica Moldova. Crearea unui portal educațional pentru profesori prin care vor putea stabili legături și cu colegii de peste hotare pentru schimb de experiență este un prim pas în digitalizarea învățământului.
Unul dintre creatorii platformei Dan Perciun, șeful Direcției de e-Transformare și Informatizare de la Ministerul Educației consideră că lipsa unui discurs public constructiv despre educație este una dintre problemele-cheie ale învățământului autohton.
„Cred că cel mai important lucru care va avea loc ține de digitalizarea acelor standarde care au fost adoptate, de metodologii. Asta înseamnă că noi o să reformăm sistemul de formare continuă a cadrului didactic pe aspectul competențe digitale.”
Până la momentul dat, au ieșit în evidență proiecte similare precum teatrele sociale și campania „Aici nu se copiază”, lansată în ajunul examenelor de Bacalaureat. Toate inițiativele de acest gen au drept scop trecerea de la un sistem în care „se învață pe de rost”, la unul bazat pe dezvoltarea competențelor.
Fondatoarea rețelei de tineri educatori Y-PEER Moldova Anna Susarenco spune că după o serie de consultări au aflat că tinerii vor educație ce le-ar oferi aptitudinile necesare pentru a obține un loc de muncă decent acasă.
„Pentru ei, educația de calitate este educația în care ei învață ceva. Dacă ei ies de la o lecție și spun că la lecția asta am învățat un lucru, înseamnă că educația a fost de calitate. Nu este nevoie să dăm tinerilor tone de informație, este nevoie să le dăm lucruri simple, pe înțelesul lor, pe care ei să le memorizeze.”
Iulia Kirnițki este formator și trainer profesionist deja de șase ani. A lucrat atât cu tineri, cât și cu vârstnici, și spune că principalul impediment al dezvoltării în educație ar fi reticența oamenilor față de schimbare și nedorința lor de a învăța ceva în plus.
„Inovație în cadrul Republicii Moldova ar însemna niște lucruri care deja există în același sistem anglo-saxon de învățământ, cum ar fi dezbaterile, care dezvoltă gândirea critică, teatrul social, digitalizarea cunoștințelor. Nouă nu ne trebuie să găsim soluții wow, ci lucruri simple și realiste, soluții smart. Fiindcă capacitatea noastră de reformare este super-limitată, asta știm.”
La Social Good Summit de la New York care va avea loc în perioada 27-28 septembrie se va aborda subiectul instrumentelor digitale și cum ar putea fi folosite pentru a asigura un viitor luminos, până în 2030.
Conform datelor Națiunilor Unite, moldovenii doresc servicii sociale mai bune, locuri de muncă și o guvernare necoruptă. După părerea Dafinei Gherceva, coordonatoarea rezidentă ONU în Republica Moldova, aceste obiective nu pot fi obținute fără un sistem de educație calitativ.