Boiko Borisov și criza refugiaților

Refugiați la Dimitrovgrad, lîngă frontiera cu Bulgaria, 17 septembrie 2015

Bulgaria cere ca UE să acorde un ajutor mai substanțial Turciei care a acceptat două milioane de refugiați.

Primul ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a devenit se pare victima unei greșeli de traducere la summitul european dedicat crizei refugiaților. Din alocuțiunea sa cancelarul german, Angela Merkel, a înțeles că el ar fi cerut deschiderea la frontiera cu Turcia a unui așa-numit hot spot pentru refugiați, finanțat de UE.

La conferința sa de presă în finalul summitului dna Merkel a laudat propunerea lui Borisov, care a sunat foarte frumos pe fundalul refuzului categoric al premierului ungar, Victor Orban, de a accepta un astfel de hot spot. Cancelarul german a și promis Sofiei sprijin financiar din fondurile destinate inițial Greciei și Italiei.

Centrele de primire, identificare, verificare pentru apartenență la organizații teroriste și înregistrare a refugiaților sunt parte integrantă din ultimul plan al Bruxelles-ului de realocare acestora. Patru astfel de centre vor fi create în Sicilia, până la finele lui noiembrie, iar unul în portul elen Pireu.

În Bulgaria informația ca Borisov a propus deschiderea unui hot spot la frontiera cu Turcia a fost criticată de foștii comuniști și de partidele naționaliste. Cu o săptămână în urmă ministrul de externe Daniel Mitov a respins posibilitatea creării unui astfel de centru.

Revenind la Sofia însă Borisov a declarat că a fost greșit înțeles și că de fapt a propus ca centrele de refugiați să fie dislocate în afara Uniunii. El a mai spus că refugiații ocolesc Bulgaria pentru că spre deosebire de Grecia, fiind nedorita în Schengen, ea păzește foarte bine frontiera cu Turcia.

Borisov a avertizat că decizia despre repartizarea refugiaților, pe care Bulgaria a acceptat-o, este una de suprafață și nu rezolvă mare lucru. Bulgaria cere ca Uniunea Europeană să acorde un ajutor mai substanțial Turciei care a acceptat două milioane de refugiați. Trebuie ajutate și țările de tranzit, printre care și Bulgaria.

O altă propunere a sa prevede crearea unei zone de securitate în Siria. Ideea este sprijinită de președintele turc Erdogan.

Borisov a ținut să sublinieze că refugiații vor continua să sosească în număr mare „până când America și Rusia nu vor acționa împreună pe teren în vederea rezolvării crizei siriane”.