Cazul senatorului social-democrat Sorin Ilieșiu

Partea amuzantă - și absurdă totodată - a poveștii este că Sorin Ilieșiu s-a numărat printre autorii Raportului Tismăneanu.

Senatorul social-democrat Sorin Ilieșiu a venit recent cu o propunere legislativă care a trecut deja prin plenul parlamentului și care conține trei propuneri: înființarea unui Muzeu Național al comunismului, întocmirea, de către Academie, a unui raport de condamnare a totalitarismului comunist și ridicarea, în Piața Universității din București, a unui monument comemorativ al victimelor comunismului, o cruce gigantică din oțel, de vreo 25 de metri înălțime, care va fi iluminată, zi și noapte, cu mii de becuri. Dacă ideea, mai veche de altfel, a înființării unui Muzeu al comunismului poate fi reținută, celelalte două propuneri ridică mari semne de întrebare. Înainte de a vedea despre ce este vorba, ar fi util, cred, să ne amintim cine este dl Sorin Ilieșiu.

Cineast și activist politic, Sorin Ilieșiu s-a ilustrat, de la un moment dat încolo, drept un înverșunat dușman al lui Traian Băsescu. În vara anului 2012, Ilieșiu a prestat temeinic în studiourile Antenei 3, luptând fără preget cu „dictatura băsistă”. Răsplata jertfei patriotice a venit la alegerile parlamentare: lui Ilieșiu i s-a făcut un loc de senator pe listele Partidului liberal. Fractura din cadrul Uniunii Social-Liberale i-a provocat o criză identitară proaspătului senator, care a descoperit brusc că nu este totuși chiar atât de legat de valorile liberale. Așa că, până la urmă, a aterizat în Partidul Social-Democrat, adică în partidul lui Ion Iliescu, cel pe care l-a stigmatizat ani de-a rândul ca fiind instrumentul și simbolul supraviețuirii comunismului în România.

De ce vrea Sorin Ilieșiu un raport despre totalitarismul comunist, care să fie citit în parlament, când există Raportul Tismăneanu, care a stabilit că regimul comunist a fost „ilegitim și criminal” ? Simplu: pe lângă antipatia față de Vladimir Tismăneanu, pentru faptul că acest raport a fost citit în Parlament, în decembrie 2006, de către președintele de atunci, Traian Băsescu. Ne amintim ce scandal odios au făcut în sală Corneliu Vadim Tudor și oamenii lui și ce comportament penibil au avut parlamentarii pesediști. Partea amuzantă - și absurdă totodată - a poveștii este că Sorin Ilieșiu s-a numărat printre autorii Raportului Tismăneanu. Îl vedem, așadar, dezicându-se de propria semnătură.

Dacă un nou raport este inutil, ideea monumentului din Piața Universității e de un flagrant prost gust. Ilieșiu afirmă că modelul de la care s-a inspirat este crucea de pe vârful Caraiman din Bucegi, numai că peisajul urban are alt specific și alte exigențe. Arhitecți, artiști plastici, organizații non-guvernamentale s-au pronunțat de pe acum împotriva proiectului. E drept că Ilie Năstase, fostul jucător de tenis și actual senator, a declarat că monumentul e o idee foarte bună și că acesta ar trebui să fie și mai înalt, încât să poată fi văzut de la aeroportul Otopeni. Să sperăm totuși că în această chestiuie decizia o vor lua niște oameni serioși și competenți.