Pentru tineri, programul de schimburi de studenți și studii în străinătate Erasmus este unul din cele mai mari beneficii ale Europei.
Programul datează deja din 1987, iar începând de anul trecut a intrat în vigoare Erasmus+ (Erasmus Plus), care combină toate structurile existente de schimburi de studenți, inclusiv în domeniul sportului.
Programul a început cu 3.000 de studenți în 1987, ca două decenii mai târziu să depășească deja 150.000 de studenți pe an.
Cu totul, în cele aproape trei decenii de când există, cifra celor care au beneficiat de bursele Erasmus a depășit patru milioane.
Tinerii studiază un minimum de trei luni, sau efectuează un stagiu de minimum două luni, într-o universitate din altă țară a Uniunii Europene, unde înscrierea e plătită prin program, precum și cheltuielile de cazare.
Stagiile și perioada de studiu în străinătate sunt recunoscute de universitatea de origine. Studenții cu un handicap fizic pot primi o bursă suplimentară.
Statisticile sunt impresionante. Mai bine de un sfert din tinerii care participă la programul Erasmus își găsesc acolo partenerul de viață, cel mai adesea provenit din altă țară și altă cultură.
„Numesc asta o ‘revoluție sexualã’, a spus Umberto Eco: „un tânăr catalan întâlnește o fată din Flandra, se îndrăgostesc și devin europeni, și ei și copiii lor”.
Pe lângă contactul cultural, aproape jumătate din cei care participă la programul Erasmus caută o carieră internațională și poartă automat idei pro-europene.
Țările preferate ale tinerilor care iau parte la programul Erasmus sunt Italia, Spania și Germania.
Programul Erasmus reprezintă o șansă uriașă de integrare europeană și punctul de plecare al unei identități colective europene care, în condițiile crizei actuale, este atacată și pusă în discuție. In schimb, zecile de mii de cupluri mixte, precum și faptul că foarte multe întreprinderi și corporații pun un mare preț pe experiența în străinătate, precum și pe cunoașterea altor limbi și culturi, anunță o nouă identitate europeană, care va supraviețui crizei.
----------
În Republica Moldova, programul Erasmus este considerat cel mai popular şi mai motivant program de mobilitate academica printre studenți. Din 2007, când a fost lansat în Moldova, până în prezent peste 1000 de studenți, dar și profesori – au beneficiat de burse de studii şi stagii de practică la universități europene. Dacă la început foarte puţini studenţi cunoșteau despre oportunitățile acestui program, atunci în ultimii ani numărul solicitanţilor a crescut simţitor, spune administratoarea Oficiului Naţional Erasmus + în Moldova, Cristina Gherman:
„Creşterea se explică şi prin faptul că tot mai mulţi studenţi sunt informaţi despre această oportunitate de studiu care este foarte atractivă şi interesantă pentru ei, dar şi prin implicarea tot mai mare a instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova în cadrul proiectelor de mobilitate care ulterior asigură burse pentru studenţi.”
Interesul pentru programul Erasmus este destul de mare printre studenții moldoveni nu doar pentru că presupune o bursă consistentă, ce poate acoperi nu doar cheltuieli curente. Cum Bursele variază de la 850 de euro pentru programele de studii de scurtă durată, până la 130 de mii de euro pentru programe de doctorat, miza aceasta într-o ţară pauperizată este mai mult decât ademenitoare. Există şi multe alte beneficii cu efect cumulativ, spune Cristina Gherman:
„În primul rând, este o experienţă unică de studii în Europa. Studenţii au recunoaşterea creditelor de studii acumulate la întoarcere în ţară. Dobândesc cunoştinţe profunde despre Europa şi învăţământul superior european, îşi îmbunătăţesc competenţele lingvistice şi experienţa interculturală. Are loc un schimb academic de cunoştinţe, idei şi contacte. La fel, îşi pot face prieteni din întreaga lume cu care pot menţine relaţii timp îndelungat.”
Sute de studenţi din Chişinău, Cahul şi Bălţi au fost familiarizaţi recent cu posibilitățile de studii în universităţi europene oferite de Erasmus. Deşi programul există de opt ani în Moldova, este pentru prima dată când Oficiului Naţional Erasmus+ organizează o campanie amplă de popularizare a programului, spune Cristina Gherman:
„Cea mai bună popularizare a programului este desigur de la student la student, care își împărtășesc experiența studiilor peste hotare. Totuşi, începând cu 2015 Oficiul Naţional Erasmus + este implicat foarte activ în informarea studenţilor despre oportunităţile de studiu.”
Mai mulţi foşti beneficiari ai burselor Erasmus mi-au spus că au avut senzaţia, atunci când a accesat această bursă, că exista un vid informaţional deliberat în legătură cu acest program pentru după ce descoperă avantajele studiilor europene, beneficiarii nu mai doresc să revină acasă pentru continuarea studiilor.