A te realiza profesional, dar și material într-o țară cum sunt SUA reprezintă, fără îndoială, o mândrie. Marian Melente este un român care s-a înfruptat din tot ceea ce oferă America unui bun cetățean de-al ei. Așa cum spune el, dacă muncești cinstit, în America ești recompensat pe măsură. Dai, primești. Pentru americani este foarte importantă corectitudinea. În business nu ai voie să minți.
Marian Melente: „Foarte mulţi români sunt realizaţi când ajung aici. Muncesc, învăţăm unii de la alţii, sistemul ne ajută şi realizăm.”
Europa Liberă: De ce aţi ales să practicaţi antreprenoriatul?
Marian Melente: „Am lucrat în construcţii, ca fiecare, prima dată, unde se câştiga binişor, am învăţat cum merg lucrurile şi pentru faptul că în construcţie iarna nu era prea mult de lucru, m-am hotărât să mă profilez. Prima dată am lucrat pentru apartamente, blocuri şi, bineînţeles, am început să le cumpărăm, a fost o perioadă când se putea cumpăra, preţurile erau mai mici, dar erau dobânzile mari. Dar timpul trece, se plătesc, mi-am produs şi un salariu anual, să-mi întreţin familia, să progresez. Şi toate merg bine.”
Europa Liberă: Impozitele şi taxele, deşi sunt mari, nu-i sperie pe cei din mediul de afaceri. A propos, să vorbim şi despre măsurile de combatere eficace a evaziunii fiscale, dumneavoastră personal, sunteţi afectat de aceste taxe mari, care ajung până la 40% din câştig, am înţeles?
Marian Melente: „Şi taxele au rolul lor. Cine se vaită că plăteşte prea multe taxe, acela înseamnă că face bani. Dacă nu faci bani, nu plăteşti taxe. Cu cât câştigi mai mult, cu atât taxele sunt mai mari. Şi normal că vrei mai multe, vrei o casă mai mare, o cheltuială mai mare şi, bineînţeles, şi taxele locale, e nevoie şi de acestea, ca oamenii să trăiască mai bine într-o zonă decât în cealaltă, cu mai puţine crime, cu şcoli mai bune. Cum am spus, taxele au rolul lor, ne convine, nu ne convine le plătim, şi de multe ori le plătim când vezi rezultatele. Ca oriunde probabil că nu se folosesc banii tot aşa de eficient, dar totuşi lucrează foarte bine.”
Europa Liberă: Dar este o diferenţă între felul cum înţelegi să faci business în SUA şi în România, în alte state din estul Europei?
Marian Melente: „Ce ştiu, ştiu de aici. Faptul că am plecat de mult timp şi sistemul s-a schimbat complet în România, ce ştiu aici nu e greu deloc. Dacă îţi vezi de treabă, munceşti, nu te împiedică nimeni. De fapt, nici nu te întreabă la început dacă eşti cetăţean american sau nu, poţi să-ţi cumperi proprietăţi, ai dreptul atâta timp cât îţi plăteşti taxele şi mergi mai departe, ştiu că tot aici rămân acum oricum. Şi investind produci.”
Europa Liberă: Fostul guvernator al statului Illinois, Rod Blagojevich, care a deţinut două mandate, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru acte de corupţie. Acum câţiva ani Chicago se număra printre oraşele americane afectate de corupţie. Dumneavoastră, ca antreprenor, om de afaceri, în anumite situaţii aţi fost nevoit să daţi mită cuiva?
Marian Melente: „La nivel, în oraşul Chicago se spune că e corupţie. O fi ceva, dar nu aşa pe faţă. Şi probabil se găsesc porţi legale în care îşi fac favoruri unii la alţii, dar în schimb eu, ca om de afaceri, n-am dat şi nu a fost să simt că aş face cuiva un cadou sau mai ales bani. Nimeni nu te întreabă, nu te deranjează, atâta timp cât îţi vezi de treabă. Şi dacă într-adevăr în blocurile de locuinţe pe care le avem, dacă le laşi să cadă, bineînţeles că atragi ochii inspectorilor locali şi vin, şi verifică. Îţi faci lucrul, nu trebuie să momeşti pe nimeni, ai o proprietate, toată lumea să fie în siguranţă.”
Europa Liberă: Politicul a pătruns în business sau sunteţi lăsat să practicaţi afacerile aşa cum vă duce mintea şi capul?
Marian Melente: „Da, ne lasă. De multe ori sectoristul, care prezintă cartierul respectiv, dacă te cunoaşte, te invită la anumite festivităţi sau dacă vrei să contribui cu o donaţie. Am făcut câteva donaţii, nu sume mari, care sunt legale, fiindcă mi-a plăcut ce a făcut în cartier. Şi de multe ori e bine să ai o relaţie, că dacă ceva nu se rezolvă, poţi suna oficiului şi ei, la rândul lor, nu pun presiune, dar contează să ai o relaţie bună şi cu oamenii care reprezintă. Fiindcă ei chiar ne reprezintă.”
Europa Liberă: Vă aflaţi la câţiva kilometri distanţă de casa preşedintelui american Barack Obama. Se împarte lumea aici în cei care îl simpatizează, cei care îi reproşează?
Marian Melente: „Sunt oamenii care îl plac mai mult sau îl plac mai puţin. Numai faptul că nu se discută odată ce e ales, indiferent cine ar fi, republican sau democrat, e respectat, e preşedintele nostru. De multe ori ia o decizie greu de luat şi când i se pun toate în faţă... Când vorbesc cu prieteni care sunt foarte opiniaţi, sunt oameni ca fiecare, le spun că e bine că e dumnealui acolo să ia deciziile. Că e greu când iei o decizie, mulţumeşti pe cineva, alţii se supără, dar încerci să faci cât poţi de bine. Sunt decizii greu de luat. Preşedintele Obama mi s-a părut ok, mai ales că e de la noi. Nu ştiu cât de multă experienţă a făcut, dar cred că a trebuit să înveţe repede. E bine.”
Europa Liberă: În ultimul timp Statele Unite ale Americii acordă mai mare atenţie zonei în care e situată România şi Republica Moldova. Există o explicaţie din partea simplului cetăţean pentru acest interes sporit al relaţiilor cu aceste ţări?
Marian Melente: „Eu înţeleg lucrurile bine, oamenii de rând ştiu că e un punct strategic. Faptul că România a fost băgată în NATO şi părerea mea e că e un lucru bun, suntem protejaţi. În acelaşi timp, când a fost războiul prima dată în Irak, a trebuit să intre din două părţi, atunci au folosit portul de la Constanţa, ca să folosească spaţiul aerian turc, fiindcă nu am putut să punem forţe. România văd că are o relaţie foarte bună cu America, cum am spus, e un lucru bun şi chiar şi ceilalţi din jur suntem respectaţi.”
Europa Liberă: Mulţi cetăţeni din Republica Moldova au visul să ajungă în Statele Unite ale Americii. Ce sfat aţi avea pentru cei care cred că aici e ţara tuturor posibilităţilor, dacă eşti descurcăreţ te poţi bine aranja? Îi sfătuiţi pe cei care vor să ajungă aici să se pornească?
Marian Melente: „Dacă cineva pleacă, trebuie să fie pregătit că, în primul rând, dacă nu are o calificare şi are numai şcoala terminată, trebuie să înceapă de la muncile de mai jos, unde se câştigă şi, între timp, înveţi, dar te realizezi. Majoritatea celor care ajung în America rar am văzut să nu se descurce, să nu aibă casă, maşină după câţiva ani, acum poate nu e cumpărată, dar închiriată, un trai decent. Acum fiecare vrea mai mult. În America e muncă. E muncă, fiindcă ne uităm la alţii, mai ales la început, şi vrem deodată maşină bună, casă şi de toate, vrem să trimitem şi ceva la ai noştri. Dar e posibil să se realizeze oricine. Şi după o perioadă îşi poate practica meseria care şi-a dorit-o şi şi-a ales-o. Nu poate de la început, fiindcă trebuie să-şi dea diferenţele dacă e medic, profesor.”
Europa Liberă: Ce preţ are libertatea şi cum e înţeleasă democraţia în SUA?
Marian Melente: „Libertatea e, într-adevăr chiar nimeni nu supără pe nimeni, nu te supără nimeni. Nu e atât de multă discuţie şi foarte opiniat omul. Dacă are o părere diferită faţă de a ta şi-o păstrează, te lasă în pace şi nu te poate schimba. Libertatea e un lucru destul de mare şi democraţia într-adevăr lucrează.”
Europa Liberă: Ce înseamnă că lucrează democrația?
Marian Melente: „Nu e nimic perfect, dar exact ce spuneam, şi respectul, şi sistemul te ajută ca să trăieşti în pace, liniştit, să nu superi pe nimeni, să nu te supere. Când vezi lucrurile făcute cu cap, judecat înainte şi, bineînţeles, prin codurile, legile care sunt, toată lumea se respectă. Se respectă şi legile, şi oamenii între ei. Sunt bucuros de ceea ce se întâmplă.”