Dezordine europeană și faliment olandez

Grupele de calificare pentru Europenele de anul viitor s-au încheiat și au lăsat în urmă un peisaj confuz.

Se cunosc deja 20 din echipele calificate. Franța e țară gazdă și calificată de drept. 19 echipe s-au calificat după meciurile din grupe. Alte 4 echipe vor obține califcarea după meciurile de baraj ce vor hotărîte de tragerea la sorți din 18 octombrie.

Ce se vede e o aglomerație derutantă. Cu 24 de echipe la turneul final, Europenele se diluează. Nivelul general de joc e în scădere și asta a permis calificarea unor outsideri care așteaptă de ani lungi în periferia fotbalului european. Așa au ajuns să joace în faza finală, Țara Galilor, împinsă de Gareth Bales, unul din cei mai buni jucători ai lumii și autor a 7 din cele 11 goluri înscrise de naționala galeză. Încă mai neobișnuită e calificarea Irlandei de Nord, o echipă extrem de muncitoare dar cu totul lipsită de talent. Explicația e o grupă supermediocră. Cu un fotbal solid dar rudimentar, s-a calificat și Albania. Slovacia e demult absentă și a reușit de data asta, împinsă de o bună școală de pase la mijloc și de Hamsik, un vîrf foarte agresiv. Islanda trebuie exclusă dintre outsideri. Veche furnizoare de atacanți puternici pentru cluburile vesteuropene, Islanda nu mai e un outsider. Sigurdsson e un mijlocaș ofenisv care poate porni în orice mare echipă europeană.

Clasicii, de la Italia la Spania și de la Portugalia la Anglia s-au calificat relativ ușor. Deși Germania a oscilat de cîteva ori și a pierdut meciurile cu Polonia și Irlanda. Campioana mondială a intrat în tranziție și a trebuit să tragă serios pentru a trece de Georgia, într-un meci care a dezamăgit publicul german.

Marele eveniment e naufragiul olandez. A treia echipă a lumii a falimentat. Olanda n-a reușit nici măcar un loc trei care i-ar fi permis să se agațe de baraje. Olandezii s-au autodistrus sistematic. Olanda a încheiat cu spectacol șocant, acasă, în fața Cehiei. Cehii au avut 2-0 la pauză. Apoi, pentru umilința totală, Van Persie a marcat un autogol bizar care a adus Cehia la 3-0. Olandezii au înscris de două ori dar totul era pierdut. Cauzele sînt complicate. Olanda a schimbat antrenorii în timpul grupelor și nu a avut niciodată un 11 echilibrat. Naționala olandeză a fost o sumă de veterani ca Sneijder, Van Persie și Blind plus debutanți necopți. Fără coeziune, echipa a intrat rapid în impas și terminat prin a se prăbuși moral. Dezastrul Olandez va fi urmat de o restructurare totală și revenirea e foarte probabilă. Însă problemele de fond rămîn. Orgoliul și tendința de supraestimare, în primul rînd. Apoi, supraproducția de jucători de talent irosiți în debuturi prea rapide sau transferuri premature la cluburi prea mari.

Singura știre cu adevărat bună e Austria. Surprinzător și fără fanfaară, Austria a devenit în utlimii cîțiva ani o echipă de atac foarte bine așezată în teren. Fără staruri dar foarte omogenă, Austria e o echipă care nu pierde timpul și merge la țintă. S-ar putea ca marea surpriză a Europenelor să fie tocmai Austria care rămîne oarecum subestimată în ciuda rezultatelor.

O mențiune specială pentru Robert Lewandowski, marele atacant polonez, care a încheiat grupele cu 13 goluri. Specatcolul continuă. Lewnadowski a marcat din nou un gol supreb în meciul cu Irlanda cîștigat cu 2-1. Statisticienii se încurcă dar e clar că Lewandowski înscrie între unul și cinci goluri pe meci, de 5-6 meciuri încoace. Polonia arată decent dar cu Lewandowsi în atac, naționala poloneză va fi greu de bătut. Mai exact, oricine va găsi dificil să marcheze mai mult decît reușește Lewandowski.