Absența Moldovei la marele Tîrg Internațional de Carte de la Frankfurt pe Main este, cu siguranță, regretabilă. Corespondentul nostru a stat de vorbă cu responsabili ai unor standuri de carte ale unor state, între ghilimele, „mici”, începînd cu… Kosovo. Așadar, „De ce este important pentru o țară „mică” să fie prezentă la un „mare” Tîrg de Carte?”
Standul Kosovo este vizibil și atrage privirea de departe, grație unei idei simple: pereții săi exteriori sînt acoperiți cu imagini, peisaje deosebit de frumoase, ale regiunii pe care o reprezintă. O idee nu neapărat nouă - organizatorii standului Georgiei, în anii trecuți, o folosea și ei cu mare succes – dar eficientă. În același timp, vizitatorul constată că o parte a cărților expuse, între care două volume mari, în limba engleză, consacrate Monumentelor istorice din Kosovo, ca și altele despre folclor și studii de albanologie, sînt tipărite după cele mai bune norme calitative europene. Responsabilii standului, amabili, sînt dispuși imediat să te ghideze.
Edon Zeneli, unul din ei, reprezentant al unei mici edituri de la Pristina, „Buzuku”, mi-a răspuns imediat la întrebarea „De ce este important pentru o țară „mică” să fie prezentă la un „mare” Tîrg de Carte”, ținînd să sublinieze:
„Este al 15-lea an consecutiv de cînd Kosovo participă la această mare manifestare care are loc aici în Frankfurt. De ce sîntem aici? Fiindcă vrem ca oamenii comunității internaționale să știe de existența Kosovo-ului, că există scriitori în Kosovo, unii tineri și foarte promițători, și calea cea mai bună de a-i prezenta pe plan internațional este prin participarea la tîrguri de genul acestuia. La standul colectiv al Republicii Kosovo participă circa 35 de mici edituri care au ținut neapărat să fie prezente.”
Este dificil pentru o țară „mică” să acopere cheltuielii participării la un Tîrg „mare”?, l-am întrebat pe Edon Zeneli vorbind despre cum a fost organizată sponsorizarea reprezentării țării sale la Tîrgul de Carte de la Frankfurt.
„Participarea noastră aici este finanțată, în ce privește standul, spațiul său, de Ministerul Culturii, în timp ce restul cheltuielilor - de călătorie, cazare, etc. – sînt acoperite de editurile care au ținut să fie prezente aici la Frankfurt. Faptul ne este de mare ajutor fiindcă altfel ne-ar fi imposibil să ne aflăm aici, din cauza că un stand mic, cum este al nostru, costă în jur de zece mii de euro, ceea ce ar fi prea mult pentru o singură editură dintr-o țară mică așa cum este Kosovo. Dar dacă Ministerul Culturii plătește spațiul pentru stand, atunci, sigur, ne este mai ușor să venim aici, la cel mai mare Tîrg de Carte din lume”.
Ați avut un concept, o idee, despre mesajul și înfățișarea standului Dvs., l-am întrebat pe Edon Zeneli?
„Da. Asociația Editorilor din Kosovo, membri ei, au o imagine despre cum vor să fie văzuți la acest Tîrg de Carte. De exemplu, anul acesta avem standul realizat după felul în care un autor din Kosovo a creat ilustrația în cărțile sale. Este vorba de Arben Islami în cartea lui „Majestic Kosova”, iar acum toate ilustrațiile lui le avem pe pereții standului. Fiindcă, în același timp, noi reprezentăm și statul Kosovo, frumusețiile peisajului din Kosovo, în aceeași măsură ca și cele mai bune apariții editoriale din Kosovo, pe teme de cultură, literare, pe planul istoriei. Reprezentăm, totodată, instituțiile noastre, istorice, de albanologie, Academia de Științe, și alți editori.”
Și Edon Zeneli a încheiat spunînd:
„Încercăm cumva să încorporăm, în același timp, autori, lucrări, și imaginea statul nostru…”