În criza imigranților atenția presei se concentrează astăzi asupra granițelor dintre fostele republici iugoslave Slovenia, Croația și Serbia, unde mii de străini sunt blocați din cauza unor opreliști administrative.
La Berkasovo, la frontiera sârbo-croată, mii de imigranți cereau luni dimineață să fie lăsați să intre în Uniunea Europeană după o noapte petrecută în noroi și frig pe fâșia de graniță din cauza unor noi obstacole ridicate în calea lor de fostele republici iugoslave și Ungaria.
Corespondentul Reuters relatează că poliția croată i-a respins pe imigranții ce încercau să intre în țară, întrucât taberele de refugiați croate ar fi pline. Între timp, în vestul Croației alți 2000 de refugiați au petrecut noaptea de duminică spre luni într-un tren înțepenit la granița croată cu Slovenia – care i-a refuzat intrarea.
Your browser doesn’t support HTML5
După ce Ungaria și-a închis treptat granițele cu vecinele ei de la sud, noua rută a imigranților trece acum prin Slovenia, de unde străinii mai au puțin până în Austria și Germania, destinația lor favorită.
Dar Slovenia, țară din spațiul Schengen, a decis că va primi în fiecare zi cel mult 2500 de străini, invocând faptul că numai atâția acceptă zilnic vecina ei Austria. Între timp, însă, slovenii spun că au constatat că Austria primește numai 1500 de oameni pe zi – deși Viena spune că nu poate confirma aceste cifre. Prin urmare Slovenia se pregătește să reducă la rândul ei fluxul intrărilor dinspre Croația și a anunțat măsuri speciale.
Premierul sloven Miro Cerar a anunțat duminică la Ljubljana că armata a fost chemată să ajute poliția la frontieră.
Reuters scrie că într-o zi obișnuită ruta balcanică este folosită de 5000 de fugari, față de cei 1500 lăsați să treacă de sloveni, iar limitele administrative fac ca în țările tranzitate să se formeze mulțimi de refugiați ținuți pe loc în condiții grele. Un reporter Reuters a spus că la Berkasovo, la granița sârbo-croată, refugiații obosiți și înfrigurați scandau luni „Deschideți porțile!”. Reporterul a relatat că de partea sârbească a graniței nu se vedeau polițiști care să asigure ordinea.
AP scrie că agenția ONU pentru refugiați a avertizat că gardurile ridicate de unguri la granițele de sud au prelungit drumul imigranților spre vestul Europei. „Decizia Ungariei de a-și sigila granițele a mărit cu siguranță suferința, mizeria și lungimea călătoriei acestor oameni disperați”, a spus Babar Baloch, purtător de cuvânt regional al Înaltului Comisar ONU pentru refugiați.