Petru Hadârcă: „E o noutate şi pentru noi, de a transmite în direct din Bucureşti cele trei spectacole…”

Directorul TN „Mihai Eminescu”, despre cum vor putea fi urmărite la Chișinău spectacole din Festivalul Naţional de Teatru din România.

Vineri, 23 octombrie, începe Festivalul Naţional de Teatru din România, care a ajuns la a 25-ea ediţie. Pentru prima data, trei spectacole din festival vor fi transmise în direct la Chişinău, Viena şi Londra. Seria de transmisiuni, spune Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional Mihai Eminescu de la Chişinău, este o premieră pentru viaţa teatrală din Republica Moldova:

Petru Hadârcă: „Bineînţeles că e o premieră şi e o apropiere, e un dialog pe care ne propunem să-l realizăm de această dată în familia teatrală. Am acceptat cu drag posibilitatea de a transmite mijloacele tehnice moderne, acum ne permitem chestia aceasta, şi vor avea posibilitatea actorii, regizorii, dramaturgii, cronicarii, jurnaliştii de la Chişinău să asiste la Festivalul Naţional de Teatru, un eveniment important al anului în lumea teatrală, când sunt cele mai bune spectacole, cele mai mari teatre, cei mai mari regizori, actori se întâlnesc la Bucureşti. Şi de această dată am acceptat să organizăm şi e o noutate şi pentru noi de a transmite în direct din Bucureşti cele trei spectacole. Evenimentul de deschidere a Festivalului Naţional de Teatru va avea loc în data de 23 octombrie, în sala mare renovată a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, cu un spectacol al Teatrului Naţional din Cluj, un spectacol pe care personal l-am văzut şi l-am aplaudat, mi-a plăcut. Este „Mein Kampf”, un spectacol de înaltă clasă. Pe urmă va avea altă proiecţie în data de 30 octombrie, spectacolul „Steaua fără nume”, o producţie a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti. Şi în data de 1 noiembrie vom închide şi noi vom fi martorii ultimului spectacol, spectacol de închidere a Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, cu spectacolul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, spectacolul „Bizoni. Fabula urbană # 2.”

Europa Liberă: Domnule Petru Hadârcă, dar aceste spectacole vor fi deschise la Chişinău şi publicului larg, vor putea cumpăra bilete?

Petru Hadârcă

Petru Hadârcă: „Nu e vorba de un preţ. E vorba de o invitaţie şi e vorba de acces liber pentru iubitorii de teatru. Ştiu că avem un public deosebit la Chişinău, un spectator nemaipomenit de deschis, iubitor de teatru. Chiar dacă trăim cu toţii nişte momente încordate, vorba lui Caragiale, că nu numai la noi, dar şi în Europa, şi în lume la momentul dat miroase în aer a praf de puşcă, a sărăcie, nu eşti încrezut în ziua de mâine, uite că este o chestie nobilă să inviţi lumea la teatru, să inviţi spectatorii, în special, să vină la teatru. Şi sper ca aceste proiecţii care vor avea loc în sala mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” să fie o provocare şi pentru spectatorii care s-au obişnuit să simtă emoţiile pe viu, dar de această dată, prin mijloacele tehnice moderne, vor încerca de la Chişinău sau de la Viena, sau de la Londra, unde va avea loc concomitent, paralel, transmisiunile spectacolelor, să fie prezenţi cu acele emoţii de la Bucureşti.”

Europa Liberă: Tocmai aceasta voiam să vă întreb. În cazul în care poate aţi mai avut o asemenea experienţă, cum e să vii la teatru şi să te uiţi la un ecran, domnule Hadârcă?

Petru Hadârcă: „Nu am avut experienţa aceasta. Adică am avut numai urmărind un spectacol televizat la calculator sau la postul de televiziune. De această dată va fi ca la cinematograf, un spectacol pe ecran mare. Condiţiile tehnice sper să fie aşa cum am văzut ieri, am încercat să modernizăm, să adaptăm, să investim chiar în utilajul acesta, că poate pe viitor va avea priză şi vom avea posibilitatea să vedem şi alte spectacole curioase şi interesante de la Braşov, de la Timişoara, de la Iaşi, retransmise şi în sala de teatru a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.”