Sergiu Sârbu: „Mingea acum este pe terenul colegilor și de ei depinde foarte mult dacă alianța va trece acest test”

Deputatul PD, în dialog cu Liliana Barbăroşie.

Îşi va schimba alianţa Guvernul? Şi, de fapt, care alianţă sau ce parte a ei? Şi în înţelegere cu ce „condrumeţi”? Unele din întrebările pentru convorbirea de peste câteva minute cu deputatul PD, Sergiu Sârbu.

Europa Liberă: O întrebare directă din capul locului: va vota sau nu PD pentru demiterea guvernului Valeriu Streleţ?

Sergiu Sârbu: „Urmează să avem o ședință a Consiliului Executiv Politic al partidului, unde se va lua o decizie finală. Cu siguranță nimeni nu își dorește ca acest Guvern să pice. Partidul Democrat are poziția de a păstra alianța de guvernare și de a păstra un Guvern proeuropean. Însă, în aceste momente în care curg acuzații absolut nefondate la adresa PD în fiecare zi, evident că rămâne să vedem care vor fi acțiunile PLDM și, în primul rând, dacă acest partid va reveni cu adevărat înapoi în alianță ca să guvernăm în stabilitate, fără atacuri reciproce. Mingea acum este pe terenul colegilor și de ei depinde foarte mult dacă alianța va trece acest test al rezistenței în ziua de joi.”

Europa Liberă: Valeriu Streleț aseară, într-o emisiune, a declarat că va propune astăzi un angajament partenerilor de coaliţie, care include acțiuni în domeniul energetic, reforma unor entități ce ar trebuie să fie independente politic (se are în vedere Procuratura, CNA, altele probabil)...

Sergiu Sarbu

Sergiu Sârbu: „Eu nu știu ce are în vedere dl Streleț, dar mi-e frică că dl prim-ministru puțin trișează aici. Noi avem un plan de acțiuni care reiese direct din Acordul de Asociere, avem program de guvernare, avem Acordul alianței care prevede punct cu punct, zeci și zeci de măsuri, zeci și zeci de proiecte de acte legislative importante, reforme. Legea Procuraturii stă mai bine de jumătate de an să fie votată în lectura a doua și anume colegii din PLDM blochează votarea ei în lectura finală, de aceea eu nu știu ce fel de plan dorește să propună dumnealui. Noi demult deja suntem în realizarea multor planuri foarte importante și, cu părere de rău, din cauza acelui boicot al colegilor, nu putem să realizăm foarte multe acțiuni. Noi știm ce trebuie să facem și asta reiese direct din acele angajamente luate de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cât de mult contează în aceste circumstanțe ceea ce i se impută lui Valeriu Streleț în această moțiune? Sau pe primul loc este interesul politic al unuia sau altuia?

Sergiu Sârbu: „O moțiune de cenzură întotdeauna este o încercare a opoziției de a responsabiliza Guvernul. O moțiune întotdeauna este o sancțiune politică, nu neapărat sancțiune juridică, niciodată moțiunea nu trebuie să fie o sancțiune juridică și de aceea este foarte important ca Guvernul să poată să dea răspunsuri politice pentru a combate acele argument,e chiar dacă ele la moment nu sunt probate juridic și sperăm foarte multe că nici nu există probe juridice. Dar ceea ce ține de abordarea politică, atunci cu siguranță trebuie să fie combătute acele argumente, deoarece asta și este rolul opoziției - ei vin cu moțiuni după moțiuni. Important e ca relația noastră în alianță să fie constructivă ca să putem combate aceste atacuri ale opoziției.”

Europa Liberă: Debarcarea Guvernului Streleț va însemna aproape inevitabil destrămarea de facto și de iure, probabil, a alianței de la guvernare. Partidul Democrat ia în considerație aceste efecte imediat și ce intenționează în asemenea caz?

Sergiu Sârbu: „De facto, cu părere de rău, alianța pe jumătate deja este ca și părăsită, din simplu motiv că noi data trecută în ședința Parlamentului nu am avut posibilitatea să votăm niciun acord important, deoarece colegii au părăsit sala de ședință. Prin aceste acțiuni ei încalcă foarte multe articole din Acordul alianței care, de fapt, ca și consecință, duce la denunțarea automată a alianței și a Acordului. De aceea, noi foarte mult sperăm ca în aceste zile liderii totuși vor găsi un numitor comun și colegii vor lăsa emoțiile, supărările și vom începe să discutăm foarte constructiv și să punem în capul mesei interesele Republicii Moldova, atunci sperăm foarte mult că această moțiune va pica.”

Europa Liberă: PD ar putea vota un alt candidat din partea PLDM sau ar avea un candidat propriu pentru viitorul șef de Guvern?

Sergiu Sârbu: „Nu s-a discutat o astfel de abordare și noi asta nu ne-o dorim. Dar dacă totuși acest Guvern nu va rezista, cu siguranță noi vom fi cei care vom opta doar pentru un Guvern exclusiv proeuropean, pentru o alianță proeuropeană și pentru a continua acele angajamente luate de Republica Moldova. Rămâne deja de văzut cine va fi un eventual, evident dacă se va întâmpla, prim-ministru, dar cu siguranță reieșind din acele priorități pe care noi încercăm deja de ani de zile să le promovăm.”

Europa Liberă: Următorul subiect pe care vrem să-l discutăm, dl Sârbu: sunteți autorul legii votate joi de Parlament prin care CNA a fot readus în subordinea Parlamentului. De ce trebuie să se creadă că, sub Parlament, CNA va fi mai eficient, dacă până în 2013 tocmai așa funcţiona şi nu era mai mulţumitoare activitatea sa?

Sergiu Sârbu: „Aici ar trebui să privim istoricul acestei problemei. CNA a fost reformat cu suportul Consiliului Europei și această reformare s-a încheiat abia la sfârșitul anului 2012. Și exact peste patru luni de la reformarea CNA, atunci când a fost o criză politică, repede s-a trecut sub ordinea Guvernului. CNA nici nu a început efectiv să lucreze sub Parlament. Acordul de Asociere, Agendele de Asociere și toate expertizele internaționale deja de ani de zile ne impun să revenim la modelul reformat din anul 2012 și asta am făcut, nu am făcut nimic mai mult decât să revenim la acea reformă.”

Europa Liberă: Dar sunt mai mult de doi ani de atunci?

Sergiu Sârbu: „Da, exact. Acel proiect de reîntoarcere a CNA în subordinea Parlamentului, sau mai bine zis sub control parlamentar, există deja demult, dar cu părere de rău cineva tot bloca acest proces. De aceea am decis să luăm ștafeta în Parlament și să nu mai așteptăm când Guvernul va veni cu un proiect și să promovăm acel proiect cerut cu insistență de partenerii noștri externi.”

Europa Liberă: Personal, credeţi că actualul director al CNA trebuie să rămână în funcție sau trebuie să fie demis, eventual după încheierea acestor anchete, că pare că așa motivați faptul că nu vreți să acceptați demisia cerută de PLDM?

Sergiu Sârbu: „Dl Chetraru a fost numit în funcție în baza unui concurs public și are un mandat inamovibil și el cu siguranță poate fi demis în condițiile legii. Dacă va încălca condițiile legii, cu siguranță el va fi revocat din funcție, dar nu atunci când dorește politicul. În caz contrar va fi o imixtiune inadmisibilă în activitatea justiției, de aceea să lăsam justiția să-și facă treaba ș,i dacă vor exista temeiuri juridice întemeiate, atunci cu siguranță vom examina orice revocare din funcție. Justiția nu se face în Parlament, și nici la televizor.”

Europa Liberă: Și încă un subiect: sunteți parte din grupul care ar trebui să prezinte la finalul de noiembrie o nouă perspectivă de reformă a sistemului anticorupţie. Ar trebui, în opinia dvs., ca acest grup să aibă drept la iniţiativă legislativă, aşa cum s-a propus, şi de ce ar fi necesar aşa ceva?

Sergiu Sârbu: „Vreau să vă spun că Legea Procuraturii exact așa și a fost elaborată - a fost creat un grup de lucru interdepartamental împreună cu experții, împreună cu societatea civilă care a elaborat un proiect. Ulterior acest proiect a fost preluat de către Guvern, înaintat spre Parlament și de aceea acest grup de lucru va elabora un pachet de proiecte de legi care va fi preluat de un subiect care are dreptul de inițiativă legislativă și va fi înaintat în Parlament spre examinare. Este un lucru foarte complicat, dar foarte necesar, deoarece aici chiar se va veni cu o resetare a întregului sistem.”

Europa Liberă: Dar de ce este nevoie de resetarea întregului sistem, mai ales că, de exemplu, în posturile cheie, în structurile care combat corupția sunt persoane promovate și sprijinite vizibil de PD?

Sergiu Sârbu: „Este necesară dat fiind că noi tot venim cu reforme separate într-un domeniu sau în altul și, ca rezultat, primim ceea ce avem astăzi - organe competențele cărora se suprapun, eficiența este una foarte scăzută, lupta cu corupția nu este la cel mai înalt nivel. De aceea trebuie să reformăm întregul sistem dintr-o dată, să distribuim competențele, să ridicăm eficiență, de aceea noi trebuie să pornim de la cel mai jos nivel și să trecem toate etapele până la recuperarea acelor mijloace financiare, evident cu susținerea experților.”

Europa Liberă: În viziunea Dvs. ce înseamnă depolitizare, ziceați că și în Acordul de constituire a alianței aveți aceste sarcini, ce înseamnă depolitizarea acestor instituții?

Sergiu Sârbu: „Neamestecul politicului în activitatea acestor organe și este depolitizare. Deci, să nu mai permitem ca politicul să dicteze cine lucrează bine, cine nu lucrează bine, cine se face vinovat, cine nu se face vinovat. Așa cum în România politicienii de asemenea foarte mult critică activitatea DNA, deoarece DNA îi pune la pușcărie. De ce noi trebuie să ascultăm aberațiile unora politicieni? De ce să nu dăm posibilitatea acestor organe cu adevărat să-și facă treaba și atunci cu siguranță aceasta va fi o depolitizare.”