Aproximativ 150 de jurnaliști, editori, manageri media, reprezentanți ai instituțiilor de presă din Moldova participă începând de astăzi la primul Forum Mass Media, găzduit de Palatul Republicii din capitală. Acolo s-a aflat și Vasile Botnaru, cu care Valentina Ursu a discutat telefonic despre temele și atmosfera evenimentului.
Vasile Botnaru: „Forumul acesta este o încercare de a reconstitui şi Uniunea Jurnaliştilor, şi un sindicat inexistent, şi un comitet deontologic – toate împreună. Sarcină poate prea ambiţioasă, dar foarte necesară în momentul în care presa a ajuns într-o stare nu tocmai de invidiat, ca să nu spunem deplorabilă, folosind adjectivul pe care l-au vehiculat mai mulţi participanţi la forum.”
Europa Liberă: De ce a degradat presa în Moldova?
Vasile Botnaru: „Diagnosticul sigur că este foarte complex, dar în linii mari s-ar putea spune că presa este oglinda societăţii şi, în primul rând, a politicienilor care astăzi sunt în spatele presei. Domnul spicher al Parlamentului, Andrian Candu, a spus că de fapt nici nu se poate aştepta societatea sau politicienii ca presa să fie deosebită decât segmentul cel mai reprezentativ. Şi, trebuie să recunoaştem, politicienii care sunt în văzul tuturor arată structura, osatura, scheletonul societăţii foarte bine. Şi presa probabil tocmai vrea să lupte cu această anatomie uneori perversă.”
Europa Liberă: Cât de mult reuşeşte presa să manipuleze societatea moldavă, oamenii din societate?
Vasile Botnaru: „La forum tocmai s-au adunat oamenii care vor să scape de această reputaţie proastă. Şi au profitat de ocazia că au venit preşedintele Parlamentului şi premierul Streleţ. Și tocmai lor le-au fost adresate îndemnul să oprească această stare de lucruri, să contribuie la redresarea acestui rol pe care politicienii îl impun multor instituţii de presă. Pentru că politicienii care au venit, mulţi dintre ei, au încercat să ceară presei, vezi Doamne, în condiţii de criză, să fie ,mai îngăduitori, să împartă responsabilitatea cu guvernarea. Or, au primit imediat replica şi mă mândresc că am iniţiat această discuţie, rectificare de noţiuni, le-am cerut să nu aştepte de la presă un „parteneriat”, ci critici. Şi să aştepte de la presă pastile amare, în primul rând, că acesta e rolul primordial al presei. Pentru că astăzi expresia celebră „câinele de pază” este înţeleasă în mod diferit de politicieni.”
Europa Liberă: Tocmai Vasile Botnaru a spus: „câinele de pază”, ar trebui să fie unul maidanez, dacă e să ne referim la presă.
Vasile Botnaru: „Da. Pentru că politicienii înţeleg că ar trebui să fiei, Doamne, uneori un Juju, căţel tărcat, din cunoscuta fabulă, un animal de companie sau, eventual, un ciobănesc care să păzească oile. Or, în accepţiunea clasică, câinele de pază este cel care stă în serviciul publicului şi latră la cei care diriguiesc, adică tocmai la putere. Or, puterea, politicienii, acoperindu-se cu starea de criză, cu lipsa de stabilitate şi pericolele care derivă, ar fi dispuşi să-i ceară presei, repet, îngăduinţă şi uneori nu doar să-i ceară, dar să-şi cumpere loialitatea. Şi de aici vine manipularea. Şi de aici forumul care două zile îşi propune să lucreze cu, sau mai curând, fără politicieni în ateliere şi să discute punctual. Sunt şase ateliere, în special, se discută despre perspectivele de dezvoltare a audiovizualului cu sau fără publicitate, presa on-line şi, mai ales, despre mass-media între informare şi informare, pentru că jurnaliştii între ei, mai întâi, trebuie să se înţeleagă ce înseamnă manipulare şi ce înseamnă informare. Şi rolul acesta s-ar putea să şi-l asume jurnaliştii oneşti. Sigur că forumul nu i-a întrunit pe toţi reprezentanţii breslei. Dar mâine se vor da şi două master class-uri, se va vorbi despre experienţele pozitive înaintate în mass-media şi, la fel, s-ar putea să fie de folos. Dar puterea s-a angajat să accepte un fel de listă de revendicări sau foaie de parcurs, sugestii pe care se angajează să le preia şi să le pună în aplicare. Dar toţi jurnaliştii au căzut de acord că nu trebuie să aştepte milă de la putere, trebuie mai curând să-şi facă ordine în casă, întâi de toate, şi să dea aprecieri unor mostre proaste de jurnalism, şi, dimpotrivă, să scoată în faţă jurnalismul de calitate, jurnalismul model, eficient, care astăzi să recapete buna reputaţie pe care a avut-o mai mereu în Republica Moldova.”