Moldova a rămas fără guvern. Ambasada Statelor Unite ale Americii îndeamnă toate partidele politice din ţară să înceapă să acţioneze în numele poporului, prin formarea rapidă a unui executiv şi prin conlucrarea pentru implementarea imediată a reformelor. Imaginea Moldovei acasă şi în străinătate suferă din cauza intrigilor continue ale elitelor politice şi, în unele cazuri, ale persoanelor fizice, se spune într-un comunicat al Ambasadei americane de la Chişinău, din care mai citez că „SUA sunt prietenul şi partenerul poporului Moldovei, popor care merită un guvern ce doreşte un viitor european democratic şi prosper, fără corupţie şi fără îmbogăţire personală în detrimentul poporului”. Despre cum trebuie evitată adâncirea crizei politice vorbim la acest sfârşit de săptămână.
Unii dintre parlamentarii care se consideră pro-europeni insistă pe ideea creării unui guvern pro-occidental şi analizează traiectoria de lansare a noilor reforme. Dar alegătorii, care le-au dat votul să stea la cârma ţării, sunt decepţionaţi şi spun că au pierdut încrederea în cei din vârful puterii. Atâta timp cât Moldova este condusă de hoţii miliardului, cetăţenii nu se pot aştepta la o stabilitate sau la promovarea reformelor, crede pensionara de la Cojuşna, Maria Pelin.
Maria Pelin: „Nu mă aştept la nimic bun, absolut nu mă aştept, din simplul motiv că cine nu ar fi nimic nu va face, fiindcă toţi care vin sunt cu mâinile legate. În ultimele două săptămâni mă gândeam că guvernul Streleţ poate va începe să facă şi să meargă pe o cale dreaptă. Îmi pare foarte rău că în 2009, când au avut loc alegerile şi evenimentele, ne uitam la Filat, Lupu, Tănase, Godea şi la mulţi alţii ca la nişte dumnezei, ca la nişte bărbaţi adevăraţi ai neamului. Nici în cele mai grele şi mai straşnice visuri nu ne-am închipuit că persoanele respective au să ne ducă ţara la asemenea dezastru. Eu am crezut că ei vor rămâne în istorie ca reformatori extraordinari, dar ei... Pur şi simplu nu am cuvinte să mă exprim. Dumnezeu îi va pedepsi.”
Europa Liberă: Dar cine conduce astăzi cu Republica Moldova?
Maria Pelin: „Plahotniuc.”
Europa Liberă: De unde ştiţi aceasta şi cum probaţi această convingere a dumneavoastră?
Maria Pelin: „Noi suntem nişte oameni care citim presa, îi vedem pe toţi absolut ce vorbesc, ce spun, cum procedează şi atunci ne facem şi noi nişte concluzii. Fiindcă concluzii referitoare la evenimente şi la tot ce se petrece îşi fac nu numai oamenii care au o picătură de carte, dar şi le fac şi oamenii simpli de la ţară. Ei nu văd ce vorbesc oamenii simpli de la ţară, cum sunt disperaţi, cum îi blamează? Ei chiar nu ţin cont absolut deloc de noi, de cei care i-am votat?”
Europa Liberă: Aşa cum spunea şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, Moldova este pe muchia prăpastiei şi trebuie reîntoarsă la normalitate. Cine se mai înhamă la jugul acesta al puterii să reuşească să scoată Moldova din nevoi?
Maria Pelin: „Eu nu cred că la momentul actual este o personalitate dintre acei care sunt sus care ar putea să scoată Moldova din nevoi, din mocirlă să o aducă pe mal.”
Europa Liberă: Şi dacă încrederea aceasta e la pământ, dacă eventual cineva ar putea să vină în fruntea statului şi să zică că aceasta este calea pe care şi-a ales-o, pe această cale împreună cu cetăţenii statului merge, dacă nu e încredere e şi mai greu.
Maria Pelin: „Totuşi, eu mă gândesc că avem în Republica Moldova oameni care pot face ceva. Unul dintre aceşti oameni este Maia Sandu. Este o personalitate integră, corectă, cinstită, deşteaptă, capabilă să facă ceva. Şi când îi vedeam pe aceştia care stau acum în Parlament că o insultau şi voiau să o intimideze, am văzut cu câtă demnitate a dovedit încă o dată că este o persoană extraordinar de corectă, de competentă.
În Parlament toţi sunt nişte diletanţi, ce fac, fac numai pentru buzunarul propriu şi nimic nu-i interesează. Eu mă întreb cum ei cred că vor scoate ţara din impas? Pe mine mă interesează lucrul acesta, fiindcă eu nu văd că ei sunt capabili.”
Europa Liberă: Şi forţele de stânga încearcă şi râvnesc să ajungă la putere. E posibil să vină forţele pro-ruse să guverneze statul Republica Moldova? Şi ce s-ar întâmpla? De fapt foarte multă lume zice că nu e nicio diferenţă când guvernează stânga sau când guvernează dreapta.
Maria Pelin: „Nu este adevărat. Oamenii care sunt de stânga şi care vor să ne ducă în Uniunea Euroasiatică, oamenii aceştia nu se gândesc că noi într-adevăr suntem pe muchie de cuţit. În cazul în care rămânem pe cursul european, sperăm că cineva ne va finanţa, într-un fel, şi încet vom ieşi din impas, scăpăm de corupţie. Dar dacă ne ducem spre Rusia, nu văd nimic, fiindcă ruşii nu au bani pentru ei.”
Europa Liberă: Acum Moldova de unde trebuie să pornească şi unde trebuie să ajungă? Cuvântul „reformă” s-a discreditat. Noţiunea de „eurointegrare” nu mai e în vogă, pentru că s-a discreditat şi ea de către cei care au guvernat Republica Moldova. Cine vine şi de unde trebuie să înceapă să facă curăţenie în statul Republica Moldova?
Maria Pelin: „Eu sunt de părerea că ar trebui să fie un partid în care oamenii să aibă o picătură de încredere, să se petreacă referendumul şi să ajungem să votăm preşedintele statului, să se modifice Constituţia şi preşedintele statului ales de popor să aibă mult mai multe prerogative şi întotdeauna să-şi spună ultimul cuvânt. Dacă preşedintele va fi ales de popor, atunci, fiind o persoană foarte corectă, incoruptibilă, căruia nu va putea nimeni să-i incrimineze nimic, şi noi altfel ne vom uita la persoana respectivă şi vom căpăta încredere, şi cred că încet am scoate ţara din impas.
Dar actualii guvernanţi trebuie să-şi tragă nişte concluzii. Fiindcă în cazul în care bani nu ne va mai da nimeni... Eu am ascultat ce modificări fac la buget, ce cheltuieli sunt, câte investiţii se taie din învăţământ, din medicină ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Dumneavoastră de factură sunteţi jurist. De ce a scârţâit reforma în domeniul justiţiei de-a lungul timpului? Pe interior puteau oamenii legii să facă reforme şi nu a fost voinţă politică sus? Sau din contra, au fost în cârdăşie şi cei din sistem cu cei de la putere?
Maria Pelin: „Nu a fost voinţă politică. În ultimul timp am lucrat ca avocat. Dacă mă duceam în instanţa de judecată, luam doar dosare care eram sigură 100% că legislaţia e de partea clientului meu, şi când vedeam că eu vorbesc cu 100 de argumente şi judecătorul desena iepuraşi pe o hârtie, şi în patru propoziţii îmi respingea acţiunea, sunt bolnavă de diabet, veneam cu glicemia 24, în loc de şase. M-am lăsat păgubaşă de asemenea activitate.”
Europa Liberă: Este adevărat că, dacă nu se face reformă în domeniul justiţiei, în celelalte ramuri eşecul este garantat?
Maria Pelin: „Da, e adevărat. Trebuie să luptăm cu corupţia. Suntem cei mai corupţi din lume. Şi Burkina Faso e înaintea noastră, sunt mai incoruptibili şi mai oneşti, şi Zimbabwe, dar Republica Moldova e ultima. Unde vrem să ajungem? Şi ce vrem noi de la viaţă, de la tot ceea ce se petrece în Republica Moldova în prezent?”
Europa Liberă: În această situaţie de incertitudine, foarte mulţi moldoveni îşi fac valiza şi pleacă. Ce se întâmplă dacă mai continuă acest val de plecări peste hotare?
Maria Pelin: „Trebuie să-i întrebăm pe cei care stau sus: oameni, buni, noi v-am ales, voi ştiţi că nu mai rămâne nimeni în ţară? Pe cine veţi conduce? Ori rămâneţi numai voi şi numai voi veţi trăi în Republica Moldova, că voi copiii voştri nu-i lăsaţi aici, copiii voștri toţi sunt peste hotare.”
Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate ar fi o soluţie? Ce ziceţi dumneavoastră ca cetăţean cu drept de vot? Mergeţi la vot dacă, se ajunge la un scrutin anticipat?
Maria Pelin: „Nu văd pe cine aş putea să votez, pentru care partid aş putea vota.”
Europa Liberă: Din 40 de partide nu aveţi o formaţiune pentru care să vă daţi votul?
Maria Pelin: „Nu. M-aş gândi, dacă aş vota pentru partidul lui Leancă. Mi s-au spulberat toate speranţele de a schimba ceva în ţara aceasta. Desigur, nu e creştineşte să urăşti oamenii, dar dacă ar şti ei cât de tare lumea îi urăşte, nu numai îi blestemă, dar îi blamează până în măduva oaselor, poate și ar face nişte concluzii.”
Europa Liberă: Punem punct acestei discuţii pe o notă atât de pesimistă?
Maria Pelin: „Da. După ultimele evenimente, nu am nicio picătură de speranţă.”
Europa Liberă: Dar noul guvern cine ar putea să-l formeze, care formaţiuni politice din Legislativ?
Maria Pelin: „Dar nu mai contează. Din simplul motiv că odată ce a căzut guvernul Streleţ, Partidul Liberal Democrat nu cred că mai rămâne în alianţă. Aşa mă gândesc eu şi aşa ar fi corect. Dar atunci cine poate face alianţă? Partidul Democrat şi cu Partidul Liberal? A fost o alianţă minoritară şi au pus un guvern pe care l-au dat jos după trei luni. Şi acum mă gândesc cine poate fi. Comuniştii să se asocieze cu democraţii? Mă gândesc că şi liberalii ar face alianţă cu comuniştii. În Partidul Liberal sunt nişte oameni la fel de corupţi ca Partidul Democrat. Când îl ascult pe domnul Ghimpu, mi se face ruşine că suntem amândoi reprezentanţi ai unui popor.”
* * *
Soţul Mariei Pelin, Nicolae, şi el pensionar, se tot miră cât de plângăcioşi sunt moldovenii şi îi îndeamnă să nu se mai plângă, dar să fie mai responsabili, atunci când merg să voteze.
Nicolae Pelin: „Sunt un om care tot timpul și-a făcut griji pentru tot ce s-a întâmplat pe bucăţica aceasta de pământ. Chiar am şi suferit, am fost deportat în Siberia. Spectacolul acesta de prost gust, care atât de mult continuă şi când am ascultat cuvântarea lui Lupu, toată vorba lui care a fost, toată e falsă, de la început până la urmă. Când îl aud pe Lupu, el e portavoce a lui Plahotniuc. Fiindcă acolo Plahotniuc e căpetenia, sărsăilă e el. De câte ori trebuie să vă adunaţi, ca poporul să vă creadă că aţi făcut ceva? Nimic nu se face, „dar noi iată vom face, că Streleț e așaʾ.”
Europa Liberă: Ce aţi aşteptat să fie făcut, dumneavoastră ca alegător?
Nicolae Pelin: „Eu nu mai am aşteptări, m-am dezamăgit completamente. Clasa aceasta trebuie să se ducă în istorie murdară. Toată clasa politică de azi, chiar şi acei care poate aveau alte păreri niciodată nu le-au spus, acum, în al 12-lea ceas, au deschis gura. Eu îi urăsc pe toţi. Cine va veni trebuie să fie omul lor. Acesta este un spectacol regizat şmecher de Plahotniuc, el e principalul regizor. El scenariile acestea le face aşa încât câte oleacă îi macină. El vrea să distrugă Partidul Liberal Democrat. De ce l-au atacat pe Streleţ, dacă nu sunt argumente? Eu nu ţin cu Streleţ, dar încă o dată au arătat ipocrizia clasei politice de astăzi.”
Europa Liberă: Faptul că s-au politizat funcţiile publice a fost în detrimentul viitorului Republicii Moldova?
Nicolae Pelin: „Numaidecât. Au schimbat subordonarea CNA de la guvern la Parlament. De ce? De aceea că şi-au făcut o echipă care poate înăbuşi totul.”
Europa Liberă: De două luni sunt proteste în inima Chişinăului. Şi protestele Platformei „DA”, şi protestele partidelor de stânga, formaţiunilor conduse de Igor Dodon şi Renato Usatîi. Cum înţelegeţi dumneavoastră revolta oamenilor din centrul Chişinăului?
Nicolae Pelin: „Platforma „DA” e aproape de sufletul majorităţii oamenilor. Nu are importanţă confesiunea, apartenenţa la partid ş.a.m.d., oamenii au venit că sunt la marginea nevoilor, nu au cu ce face focul, nu au cu ce îmbrăca copiii, problemele sunt mari, oamenii de aceasta au ieşit. Şi de Platforma „DA” eu sunt foarte mulţumit. S-au găsit nişte oameni curajoşi care au adunat oamenii şi trebuie să mergem cu ei. Am fost la toate adunările şi voi veni de câte ori voi fi chemat. Dar cei care stau lângă Parlament, Dodon şi Usatîi-polosatîi, care e o creatură...”
Europa Liberă: Cu ce ar trebui să finalizeze aceste proteste şi de o parte, şi de alta? Pentru că revendicările practic sunt asemănătoare.
Nicolae Pelin: „Nu e altă ieşire, trebuie alegeri anticipate. Dar este un pericol şi pericolul acesta trebuie noi, societatea civilă, să-l conştientizăm şi prin intermediul platformei şi al partidelor în care sunt nişte oameni buni să facem o echipă din 101 oameni să fie toţi unul ca unul, fiindcă avem asemenea oameni. Şi atunci poporul corect se va orienta când va vota, şi vom face schimbări, cu toate că poate vor nimeri câţiva de la Usatîi, câţiva de la Dodon.”
Europa Liberă: Dar acum se acutizează situaţia social-politică? Sau din contra, se poate încet-încet să se liniştească spiritele?
Nicolae Pelin: „Nu este ieşire din situaţie şi nu trebuie să se liniştească spiritele. Societatea civilă e la ananghie, e la marginea prăpastiei. Aceasta e ultima stadie. Plahotniuc şi-a dat demisia, dar îi sună lui Streleţ. De ce îl sună? A vrut să-l ameninţe, că i-or fabrica dosare. Eu nu ţin cu dânsul, dar nu au niciun simţ. Despre ce morală putem vorbi? Alegerile anticipate trebuie de gătit. Nu brusc, dar trebuie de gătit.”
Europa Liberă: Şi când să aibă loc aceste alegeri anticipate?
Nicolae Pelin: „Anul viitor. Şi poate odată cu alegerea preşedintelui de tot poporul.”
Europa Liberă: Mai întâi, trebuie modificată Constituţia ca să fie ales preşedintele prin vot direct.
Nicolae Pelin: „Platforma organizează strângerea semnăturilor. Şi are tot dreptul poporul să-şi spună părerea.”
Europa Liberă: Şeful statului până acum a jucat rolul cel pe care l-a aşteptat omul să-l joace?
Nicolae Pelin: „E o raţă mută. Să nu-l văd. Aţi văzut cât de repede a aprobat să treacă CNA în subordinea Parlamentului? Nici nu a ascultat poporul. S-au dus oamenii şi au strigat. Acest om e amestecat în jocurile lui Plahotniuc şi el deja singur se teme. A ridicat salariile judecătorilor şi ei încă mai tare fură.”
Europa Liberă: Acum vă întreb şi pe dumneavoastră, ca pe foarte multă altă lume: cine conduce astăzi cu Republica Moldova?
Nicolae Pelin: „Mafia lui Plahotniuc. Nu el singur, dar are adepţi poate la Moscova, poate chiar din România, fiindcă Ponta îi este prieten bun.”
Europa Liberă: Dar cum s-a ajuns ca ţara să fie la cheremul unui singur om?
Nicolae Pelin: „Noi, poporul, suntem de vină. A trebuit să ne trezim mai devreme. „Pădurea Domnească”, BEM, Aeroportul... Ghimpu nu-l iubea pe Filat, se mâncau. Oligarhul Plahotniuc a fost numit păpuşar, Filat – contrabandist. Ei se mănâncă între dânşii, dar bun de la dânşii nu ai ce aştepta. Fiindcă Plahotniuc nu poate să-şi lepede atâta bogăţie câtă are.”
Europa Liberă: Dar de unde ştiţi că are bogăţie?
Nicolae Pelin: „Tot oamenii lui au dat informaţie ce are, cât are. Am auzit că peste hotare are peste două miliarde de dolari.”
Europa Liberă: Şi credeţi în aceasta?
Nicolae Pelin: „Cred. Toate mişcările valutare în ţara aceasta sunt controlate anume de dânsul prin şantaj, prin teroare, prin ce vreți. El are așa o abilitate, că omul pentru dânsul nu e nimic, e o gâză.”
Europa Liberă: Poate e mai bine să fie el în fruntea guvernului să arate ce poate?
Nicolae Pelin: „Eu am o idee. Dacă Plahotniuc face unire cu România, eu ţin cu dânsul.”
Europa Liberă: Şi îi iertaţi toate păcatele?
Nicolae Pelin: „Pe unele nu le iert. Un popor să-l pună în genunchi un liliput... Noi nimic nu putem face. Stăm pe piaţă atâta timp şi nimic nu se hotărăşte.”
Europa Liberă: Dar ce aţi aşteptat dumneavoastră? Aţi mers de la Cojuşna de fiecare dată la Chişinău?
Nicolae Pelin: „Da, am mers. Pentru mine şi astăzi este încă o nădejde Platforma „DA”. Numai ferească Dumnezeu să o ia într-o parte.”
Europa Liberă: Ce înseamnă „să o ia într-o parte”?
Nicolae Pelin: „Să facă ambiţiile cuiva şi nu în interesul poporului.”
Europa Liberă: Ale cui?
Nicolae Pelin: „Nu ştiu. La noi din cer poate cădea şi să facă. Trebuie de gătit alternativă de partid. Nu din partidele care sunt acum, dar oameni buni care sunt în aceste partide, cu reputaţie curată să fie făcută listă şi să facem schimbarea.”
Europa Liberă: Dar pe fundalul acestor nemulţumiri din partea dumneavoastră şi a altor oameni care gândesc ca dumneavoastră creşte popularitatea partidelor de stânga. Vă puneţi vreodată întrebarea ce poate să se întâmple dacă vin aceste formaţiuni de stânga la putere?
Nicolae Pelin: „Eu îmi pun întrebarea că Plahotniuc cu Voronin şi Dodon intenţionat lucrează în direcţia aceasta, se vede printre rânduri ce vor ei. Aceşti doi băieţi care sunt finanţaţi de Moscova şi fac politica Moscovei, Dodon şi Usatîi, şi s-a mai găsit şi Shor... Oamenii noştri sunt tare dezorientaţi, dar nu toţi. Fiindcă să aduni 100 de mii în piaţă, trebuie să fie reacţie la conducere, dar ei nu au nicio reacţie.”
Europa Liberă: Dar de la cine şi ce reacţie aţi aşteptat?
Nicolae Pelin: „Eu am aşteptat reacţia de la conducerea de azi, chiar de la acelaşi Plahotniuc, de la acelaşi Filat ca să cureţe de politic Procuratura, judecătoriile, banca. Totul se putea de făcut, dar ei nu pot fiindcă sunt mânjiţi, ei merg pe calea aceea până la urmă.”
Europa Liberă: Pe care cale merg?
Nicolae Pelin: „Să ne țină robi. Dar aceasta nu va fi. Eu vă garantez că lumea până la urmă va lua furca şi va ieşi să facă dreptate. Deznodământul îl văd în alegeri anticipate şi pregătirea unui partid al poporului.”
* * *
Fostul consilier prezidenţial, Victor Grebenșcicov, originar din Siberia, dar stabilit de mai mulţi ani în Republica Moldova, posedă foarte bine limba română. Despre ce îi dezbină şi despre ce îi uneşte pe cetăţenii Moldovei, dar şi despre ultimele evoluţii din ţară am discutat cu el în studioul Europei Libere de la Chişinău.
Victor Grebenșcicov: „Situaţia este foarte complicată acum. Moldova trece printr-o dramă politică şi parcursul european al ţării este pus sub pericol.”
Europa Liberă: De ce a ajuns Republica Moldova şi cetăţenii ei să trăiască această dramă?
Victor Grebenșcicov: „Dacă căutăm un răspuns de la rădăcini, eu aş spune că lipsa de cultură politică a populaţiei. Pentru că cei care se află acum în Parlament toţi au fost aleşi legal cu mai puţin de un an în urmă. A fost un examen pentru cetăţeni şi acest examen a fost susţinut cu o notă slabă.”
Europa Liberă: Aţi scos în prim-planul discuţiei lipsa unei culturi politice în societatea moldavă. Dar oare nu chiar cei din vârful puterii ar trebui să fie modele pentru simplul cetăţean?
Victor Grebenșcicov: „Fără îndoială, ar trebui să fie modele. Şi eu sunt sigur că ţara poate găsi 100 de persoane capabile să o conducă cinstit şi corect.”
Europa Liberă: Forţele de stânga şi cele de dreapta se învinuiesc reciproc. Cine poartă mai mare vină că ţara a ajuns în prăpastie?
Victor Grebenșcicov: „Cei care se află la putere. Pentru că opoziţia, având şi ea neajunsuri, este opoziţie, dar cei care conduc poartă toată răspunderea.”
Europa Liberă: Ce nu au făcut cei din actul guvernamental, ca să împace populaţia, ca să aducă bunăstarea în casa fiecărui cetăţean, aşa cum au promis în campania electorală şi în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie anul trecut şi în cadrul scrutinului local? Toţi promit bine cetăţeanului şi binele acesta întârzie. Lumea zice că din rău încă şi în mai rău se intră.
Victor Grebenșcicov: „Mi se pare că ei nu au conştientizat că trebuie să se ocupe în primul rând de problemele statului. Vorbind în general, este integrarea europeană, care are mai multe aspecte, dar tocmai acestui scop principal ei i-au consacrat mai puţină atenţie. Cu părere de rău, în mare măsură acest lucru s-a compromis. Chiar la ultima şedinţă a Parlamentului, noi am auzit vorbindu-se despre întreprinderi private, despre interese de partid, personale, despre demnitatea personală a cuiva şi s-a acordat puţină atenţie problemelor naţionale, dar ele trebuie să primeze.”
Europa Liberă: Societatea este divizată. Această scindare lumea zice că vine tot din vârful puterii, politicienii sunt cei care au împărţit societatea între cei care vor ca Moldova să meargă spre Est şi cei care vor ca Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.
Victor Grebenșcicov: „Parlamentul reflectă această împărţire a societăţii, dar Parlamentul, fiind alcătuit din oameni cu experienţă, cu educaţie, ar trebui să lupte ca aceste diferenţe să fie mai mici. Ceea ce, cu părere de rău, nu prea face.”
Europa Liberă: Dacă dumneavoastră aţi fi deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ce probleme prioritare aţi propune să fie incluse pe agenda deputaţilor?
Victor Grebenșcicov: „În primul rând, aş căuta o înţelegere a tuturor grupurilor parlamentare în ce priveşte viitorul Republicii Moldova. Cum au făcut în România, de exemplu, toate partidele, respectând şi admiţând deosebiri interpartinice, s-au înţeles în ce priveşte parcursul european al României. Şi România într-un timp scurt a reuşit să ajungă în Uniunea Europeană şi în NATO. Adică trebuie de găsit o temă importantă şi toate partidele să lucreze asupra realizării ei. Ceea ce în Republica Moldova deocamdată nu s-a făcut.”
Europa Liberă: Dar avem şi aceste sondaje de opinie, care arată foarte clar că societatea este împărţită cam 50 la 50, cei care vor ca Moldova să se apropie de Uniunea Euroasiatică sau mai degrabă de Federaţia Rusă, condusă de Vladimir Putin şi cei care vor ca Moldova totuşi să parcurgă până la sfârşit acest drum de a se apropia şi integra în UE.
Victor Grebenșcicov: „Această situaţie s-a creat ca urmare a activităţii neinspirate a conducerii actuale. Pentru că sondajele mai recente arătau că aproximativ 70% din populaţia vor să se integreze în Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Aceasta era tocmai pe timpul guvernării comuniste.
Victor Grebenșcicov: „Da. Chiar atunci Parlamentul a adoptat declaraţii şi documente în care se spunea clar că Republica Moldova a ales calea europeană. Dar cei care au venit la putere şi erau priviţi ca promotori ai europeismului compromit acest lucru şi de aceea populaţia începe să-şi schimbe opinia.”
Europa Liberă: Ce se întâmplă, dacă în vârful puterii ajung forţele de stânga, numite forţele pro-ruse?
Victor Grebenșcicov: „Atunci Republica Moldova îşi va schimba opţiunea geopolitică şi vor apărea probleme şi mai mari. Tot ce s-a făcut pentru integrarea europeană, dar s-a făcut destul de mult, va fi abandonat şi va trebui de început lucrul de integrare în Uniunea Euroasiatică, şi ea are anumite cerinţe. Şi atunci Republica Moldova va trebui să se conformeze acestor cerinţe în domeniul legislaţiei, de exemplu. Şi va dura mult timp, şi noi vom sta pe loc iarăşi.”
Europa Liberă: Sunt observatori care spun că, în cazul schimbării vectorului politicii externe, mai degrabă Republica Moldova ar putea să ajungă un stat falimentar. Admiteţi acest lucru?
Victor Grebenșcicov: „Eu admit că şi în prezent Republica Moldova este un stat falit pentru că nivelul de viaţă al populaţiei este foarte scăzut. Chiar recent un coleg a fost în Ucraina şi a spus că această ţară, care se află de fapt în război, are un nivel de viaţă al populaţiei mai înalt decât Moldova. Deci, putem să ajungem la concluzia că în prezent Republica Moldova nu îndeplineşte ceea ce este prevăzut în Constituţie. Şi aceasta se referă, în primul rând, la păturile social-vulnerabile, la bătrâni, copii, bolnavi, care supravieţuiesc. Deci, avem dreptul să afirmăm că statul este falit chiar în prezent.”
Europa Liberă: De ce nu a existat şi nu există această voinţă politică despre care se spune că ar trebui să fie în vârful puterii, ca să promoveze adevăratele reforme? Pentru că dacă e să ţinem cont de opiniile unor observatori, ei spun că pe parcursul a zeci de ani reformele în Moldova mai mult s-au mimat decât s-au implementat.
Victor Grebenșcicov: „Aici sunt mai multe cauze. Este criză identitară, pentru că populaţia nu prea ştie ce este, de unde vine şi încotro se îndreaptă. Şi lipsa moralei. În cei 24 de ani de independenţă aş spune că Moldova a obţinut o singură independenţă – o independenţă totală faţă de morală… Şi fiecare îşi rezolvă mai ales probleme personale, de grup, de clan şi uită că trebuie să fie valori morale. Şi eu susţin chemarea deputatului Ghileţchi, care a spus că în primul rând noi trebuie să acordăm atenţie moralei şi atunci poate începe renaşterea Moldovei şi în alte domenii.”
Europa Liberă: De ceva timp mulţi îşi pun întrebarea dacă Moldova ar avea mai mulţi duşmani pe interior sau exterior. Şi se ajunge la concluzia că inamicii trebuie căutaţi şi înăuntrul Republicii Moldova, dar şi în afara ţării.
Victor Grebenșcicov: „Eu consider că mai mulţi inamici sunt în interior.”
Europa Liberă: Ce rol joacă şeful statului şi cât de mult poate el să influenţeze în bine situaţia din Republica Moldova?
Victor Grebenșcicov: „Şeful statului, conform Constituţiei, este garantul suveranităţii ţării. Şi în actuala situaţie, în cadrul unei republici parlamentare, el trebuie să fie un bun mediator. Mi se pare că acum rolul preşedintelui creşte foarte mult şi el trebuie să intervină, ca să asigure o guvernare stabilă şi de lungă durată în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi fost consilier prezidenţial. E o diferenţă între felul cum se administrau treburile ţării atunci, la începutul proclamării independenţei şi acum, după 24 de ani de la proclamarea acestei independenţe?
Victor Grebenșcicov: „Da, sunt deosebiri. Ele sunt cauzate şi de faptul că primul preşedinte a avut mai multe împuterniciri, mai ales până la adoptarea actualei Constituţii, şi rolul lui era mai important. Mult depinde şi de caracterul personal al omului. Domnul Snegur a participat activ în mişcarea de eliberare naţională. Acum situaţia e de altă natură, a apărut un alt om, care încearcă în primul rând să fie corect din punct de vedere al justiţiei. Însă această funcţie este nu numai de drept, dar şi politică. Şi aşteptăm din partea preşedintelui actual al ţării acţiuni politice care să consolideze forţele politice şi societatea în ansamblu. Domnul Timofti este cel mai neimplicat preşedinte.”
Europa Liberă: E o scuză că a fost ales de deputaţi şi mai degrabă se conformează cerinţelor, realităţilor care vin din partea acestor deputaţi care i-au dat votul, care l-au mandatat să conducă ţara?
Victor Grebenșcicov: „Eu nu văd ceva rău în acest comportament al preşedintelui. Nu este nevoie ca el să apară peste tot în mass-media, dar trebuie să-şi facă treaba. Şi acum e momentul ca dumnealui să-şi manifeste calităţile.”
Europa Liberă: Ce trebuie să facă acum?
Victor Grebenșcicov: „Clar lucru că dumnealui este dependent de cei care l-au ales, are anumite, cel puţin, obligaţii morale faţă de ei. Ce trebuie să facă? Trebuie să consolideze forţele din Parlament, adică să adune grupurile parlamentare şi anume să promoveze o idee de unificare a lor, să găsească o agendă comună pentru aceste forţe. Pentru că sunt unele lucruri care trebuie să fie prioritare – parcursul european, îmbunătăţirea situaţiei economice, susţinerea păturilor social-vulnerabile.”
Europa Liberă: Scoaterea ţării din captivitate. Pentru că în ultimul timp tot mai mult despre aceasta se vorbeşte.
Victor Grebenșcicov: „Şi mai ales aici dumnealui ar putea să facă foarte mult, pentru că este un jurist de carieră. Şi aşteptăm şi o reformă serioasă, profundă, ireversibilă a justiţiei.”
Europa Liberă: Domnule Grebenșcicov, oligarhia din Moldova e comparabilă cu cea din Ucraina şi din Rusia?
Victor Grebenșcicov: „Este o deosebire. Pentru că oligarhii din Rusia, mai ales, sunt deosebit de bogaţi şi oligarhii noştri pe lângă ei sunt săraci. Dar în ce priveşte influenţa oligarhilor asupra vieţii politice, în Moldova această influenţă este mai mare, pentru că în ţările civilizate se face o distincţie clară între politică şi business.”
Europa Liberă: Şi de ce politica a ajuns să fie afacere pentru oamenii din business?
Victor Grebenșcicov: „Pentru că prin pârghii politice ei îşi pot rezolva mai uşor problemele lor de business.”
Europa Liberă: Viitorul Moldovei îl vedeţi în ceaţă, cu speranţă vă uitaţi la următorii ani?
Victor Grebenșcicov: „Depinde de ceea ce vor hotărî alegătorii. Eu, de exemplu, văd o soluţie mai simplă prin reunirea cu România. Pentru că atunci, într-un termen scurt, s-ar rezolva şi problema integrării europene, şi a intrării în NATO, ceea ce ar asigura securitatea naţională. Dar, bineînţeles, acest lucru trebuie făcut pe cale democratică, dacă îl vor dori cetăţenii acestei ţări.”
Europa Liberă: Sunteţi etnic rus. Nu credeţi că vă faceţi duşmani în cadrul diasporei ruse?
Victor Grebenșcicov: „La începutul anilor ’90 eram considerat de unii ruşi trădător. În prezent de majoritatea ruşilor sunt considerat ca om cu părere deosebită, cu părere specială.”